A Természet rendjében benne van az aktív és a passzív idõszak, is- ezek egysége adja a harmóniát- ebbe a harmóniába illik beilleszkednünk-, ha egészségesek akarunk maradni, hosszútávon. A Föld tengelye ferde-ennek következménye, hogy az évszakok kialakultak, s az évszakoknak megfelelõen a természet hol nyuszik-hol, élénkül. Gondoljunk csak az õszi lombhullásra, s az azt követõ nyugalomra- a növények ilyenkor lassult, sõt majdnem leállt anyagcserével élnek- de megfigyelhetõ, hogy az állatok is, amelyek itt maradtak, másként reagálnak a télre, mint a tavaszi-nyári idõszakokra. Az alacsony hõmérséklet, a kevés fény hormonálisan áthangolja az élõlényeket-köztük, az embert is.

Az új évezredben sajnos életünk még inkább a technokrácia rabságában zajlik- s így a lassuló életritmus helyett- magunkat szellemileg inkább-fizikálisan kevésbé- de idegrendszerileg túlzottan is megfeszítve élünk- Táplálkozásunk sajnos olyan, mint amilyen- légzésünk satnya, mozgási sportolási aktivitásunk elenyészõen gyenge-így nem csoda, hogy télen az alapanyagcsere a nyárinál is rosszabb helyzetbe kerül.

Az egész szervezet elsalakosodik- elsavasodik- romlik a pufferkapacitás- összességében a molekuláris alapreguláció komoly zavarokat, szenved. Ennek egyenes következménye, hogy mindenkinél olyan anyagcsere-forgalmi, immunológiai és egyéb betegségei alakulhatnak ki, ahol genetikailag a leginkább sérülékeny.

A természet lehetõséget ad arra, hogy felkészülten fogadjuk a tavaszi biológiailag értékesebb friss tápanyagokat, de csak akkor, ha elvégeztük elõször a lelki és testi nagytakarítást.

Minden vallási szent könyvben utalás van az ésszerû böjtök végzésére-, lásd Korán-Ramadan, vagy az indiai rítusok szerinti böjtök- vagy a Biblia szerint 4o napos böjt. Általában a böjtöt 3o-4o napnál nem szokták hosszabbra tenni ezt az idõt, ha szakszerûen végezzük, elegendõ ahhoz, hogy a szervezet alaposan megtisztuljon-

Ez alatt a 4o nap alatt-, ami a húsvét elõtti idõszakot jelenti és csillagászatilag évente változó az ideje- illõ mindenkinek lelkét-testét nagytakarításban részesítenie. A léleké az elsõbbség. Tudatosítjuk magunkban. Nem éhkoppról és sanyargatásról van szó, hanem arról, hogy megteremtjük a feltételét a diszharmónia megszûnése után a harmóniának- örömmel, vesszük tudomásul, hogy a böjtnek bizony vannak kellemtelen mellékhatásai-, amikor is a vérben halmozódnak a méreganyagok- romlik a közérzet, lázas állapot alakulhat ki- lepedékes lesz a nyelv, pattanásos a bõ, sûrû sötét lesz a vizelet. Változik a szagunk- más lesz a széklet-, ekkor döbbenünk rá arra, mennyi mindent cipeltünk mérgeztük magunkat-.

A böjt fizikális végrehajtása-ha csak nincs valamely egészségügyi speciális étrenbeli akadálya-mindenkinek ajánlott-de figyelembe kell venni az életkort, alkat és anyagcsere típust, pszihoszociális állapotot-s mindent, ami külsõ-belsõ meghatározó.

Aki évekig húst hússal evett-annak elég, ha elhagyja az állati fehérjéket- a könnyen oldódó szénhidrátokat-. Az ovo-lakto vegetárius elhagyja a tejet, tejterméket, tojást- a tiszta vegetárius leveken-teákon él- tehát mindenki szigorit egy kicsit- annyit, amennyit a test és lélek elbír -többet nem- a böjt alatti koszt a gabonakásák, nyers gyümölcsök, zöld saláták, zöldség és gyümölcslevek, tisztító méregtelenítõ teák, ásványvíz-.

A böjtbe fokozatosan kell bemenni, és még fokozatosabban kell kijönni. Súlyos hibát követ el az, aki a böjtöt hirtelen abbahagyva nyakló nélkül elkezd húst hússal enni és az édességet is bõven, méri magának. A böjt után jön a felépítés szakasza, ami talán még nagyobb szaktudást igényel, mint maga a böjt. Ekkor ugyanis megvan a lehetõsége annak, hogy egészséges új sejtek alakuljanak ki, de ez csak akkor valósul meg, ha mindenféle szempontból biológiailag tiszta friss teljes értékû táplálékok állnak rendelkezésre. Tehát a böjti koszt kiegészül olajos és hüvelyes magvakkal, csirázó magvakkal, l ágytojással, tengeri hallal, vagy tiszta folyami hallal, tiszta helyrõl származó baromfival, kérõdzõk húsával. Külön kérdés a fehérje kérdése.

A Bibliában Mózes I/29 foglakozik növényi a III/11 foglalkozik az állati eredetû élelmiszerekkel. Tudott, hogy az ember számára a fehérjék 2o aminosavból állanak össze. Ezek 2/3-részét a szervezet elõálltja, 1/3 részét nem ezek az esszenciális aminosavak- bejuttathatóak növényi de leginkább állati eredetû fehérjékbõl.

Az újszülöttnek testsúly kilogrammonként 1. 6 gr a fehérje igénye-ez a kor elõrehaladtával ennek harmadára csökken – tehát a kifejlett felnõtt el van a növényi étrenden, is- de gyermekeknek bûn az állati fehérje megvonása. Figyelni kell a fehérjék emészthetõségére is- a lágytojás 98 5-osan, emésztõdik- a hüvelyesek 7o % körül- bab, ahol a hõkezelés ront az emészthetõségen, van, ahol- pl. szója és egyéb hüvelyesek- hõkezelés nélkül nem is lehet megemészteni-. Mindezeket figyelni kell a böjt utáni táplálkozás összeállításában-, hogy az új sejtek mindent, megkapjanak, ami kell-, de se többet-se kevesebbet-mert az már megint az egész szervezetre kihat. Az egyénre szóló étrendek hatására nagy valószínûséggel el lehet vetni egy életre az áltudományos fogyókúra kifejezést.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.