Elõször magát a betegség nevét értsük meg!

De-latin szó- szófosztás a jelentése, tehát a jelentés maga: bõrtelenedés !!!

Ennek oka, ha a bõr bármely ok miatt elhal. A valóság azonban ennél lényegesen több, az elhalás, a necrosis nem csak a bõrt érinti, hanem a bõr alatti szöveteket is, gyakran egészen a csont szövetig terjed a kór. Mielõtt ebbe bele mélyednénk, tudnunk kell, hogy az intra uterin életben a bõr mindhárom csíra lemezbõl fejlõdött.
A felsõ réteg és az idegrendszer a külsõ csira lemezhez kötõdik, a bõr alja az irha a középsõ csíra lemezzel kapcsolatos, míg a tápláló erek, a belsõ csíra lemezzel tartanak egész életre szóló kapcsolatot.

Ebbõl világossá válik, hogy a bõrgyógyászatinak TÜNÕ kórkép nem bõrgyógyászati ok okozati összefüggések , hanem az egész szervezet patogenezisének eredménye.

Így az ok okozati elemzésnél a szervezetet ért valamennyi belsõ és külsõ hatás szempontjából vizsgálni kell, s meg kell találni a mentális energetikai materiális llocus minoris resistentiae pontokat, a legkisebb ellenállású pontokat, azaz a GÓCOK at, amelyek miatt a kórkép kialakult.

A szervezet mûködése orvosi nyelven:

  • pszicho neuro endokrin és
  • pszicho neuro immun formáció

Ez azt jelenti, hogy a fizikai test és a lélek közt van a vegetatív idegrendszer, s ennek a megfelelés, a napi stresszek okozta feladatok elvégzése az adaptáció, az energia igényes /ATP / sympatiko toniás fázisban oldódik meg, s az egyensúlyt a pihenés, a hobbi, sport, sikeres párkapcsolat, a nyugodt alvás, azaz a para sympatiko toniás állapot biztosítja.

Ha ez hosszú távon rendben van, akkor nincs semmi baj, az élet megy a maga természetes formájában.
Ha a munkavégzés, a hajsza, a megfelelés, a stresszek vannak túlsúlyban, akkor egy idõ múlva az EU stressz átmegy a DI stressz állapotába, s ekkor már jelentõs az energia / ATP/veszteség az egész szervezetben, ami a funkció körök közül elõször a gastro intestinalis systemet az emésztõ rendszert érinti.

Ez a krónikus fáradság syndróma és irritábilis bél syndróma közti átmenet. Ekkor az immunrendszer még reverzibilis formában mûködik.
Ha kiváltó okok tovább fenn állnak, romlik a vörös vértestek állapota, kialakul a pénztekercs állapot, ennek eredménye a sejtszintû oxigén hiány.

Romlik a sav-lúg egyensúly, ez el savasodást jelent, a belekben megjelennek a gombák, ezek szaru bontó enzimeket termelnek, s ennek eredményeképpen kialakul a szivárgó bél syndróma.

Egy sor toxikus anyag megy át a vérbe, s ennek ellensúlyozására megjelennek a vérben az ellen anyagok.
Ennek aztán sokszínû a kórképe, mert a szervezet valamennyi savós hártyája irritábilis állapotba kerül.

Gégészet:
Légtartó üregek gyulladása: homlok, arc, sphenoidális, ethmoidális üregek,
Eustach féle fülkürt, hallójáratok, dob üreg, orr üreg, felsõ légutak

Tüdõ gyógyászat:
Valamennyi légút gyulladása, aminek a vége a COPD

Reumatológia:
Elõször térd és csípõ, késõbb további izületek gyulladása

Belgyógyászat:
Szájüregtõl végbélig minden szerv gyulladt, epehólyag és hasnyálmirigy is.

Szemészet :
Kötõhártya gyulladás

Szájüreg:
Ínysorvadás

Nõgyógyászat.:
Vulvo vaginítis, ovaritis

Urológia:
Hólyaghurut, prosztata gyulladás

Bõrgyógyászat:
Ekcéma, atopiás dermatozis, psoriasis, seborrhea, decubitus, ulcus cruris / mindegyik kivétel nélkül á valamely alap betegség következménye !!!/

MIÉRT JUTOTTAM EL ILYEN HOSSZÚ ÚTON A DECUBITUSIG , AZ ULCUS CRURISIG?

Hogy megértsék, a betegségek kezelése legkevésbé bõrgyógyászati , hanem a szervezet sejtszintû alap regulációjának célzott, személyre szóló terápiája ahol figyelembe kell venni az alábbiakat:

Alkat, anyagcsere típus, életkor, alapbetegség, mentális és fizikális állapot, pszicho szociális és anyagi körülmények.

A kórkép ott alakul ki, ahol az alap betegség miatt telesen megborult sejtszintû alapreguláció és a rá épülõ mozdulatlanság, lokális kompresszió, vagy egyéb ok miatti keringési elégtelenség a területet teljesen vagy részlegesen kivonja a keringési rendszerbõl. Így superponálódnak az alap és ráépülõ kiváltó okok, s a kór elkerülhetetlen.
Miért?

Mert a decubitus és az ulcus cruris az elfekvõ kórtermek krónikus degenerativ betgeségeinek, valamint a végtag keringési elégtelenségek pl II.typ diabetes, post operatios status következményei.

Amíg az alap betegség sanatiója nem történik meg, a másodlagos kórképek kezelése csak tüneti látszólagos eredményt érhet el.

Ezt naponta tapasztaljuk akár az elfekvõkben, akár otthon is.

Élettanilag és kórtanilag megoldandóak a sejtszintû oxigén ellátás. A reduktív glikolizis helyett az oxidativ foszforilláció elõsegítése. Ennek eredménye a lokális és systemás ATP szintézis javulása, Erythrocyták normo funkciójának elérése.

Neo angio genezis elõsegítése, hogy az seb belûrõl és alúlról, lassan újra éledjen, de ne kötõ szövettel, hanem funkcionális szövetekkel telõdjön ki !!!

Mikrobiológiai rend testi és lokális szinten,

TILOS A SEBEKET LEVEGÕTÕL ELZÁRNI !!!

Különféle kémiai szerekkel állandóan macerálni, alaposan bekötni, mert ezzel csak az anaerob mycosist , coccusok /gennykeltõk / szaporodását, esetleg a tetániát segítjük.

A direkt erõs napoztatás is árt, de a fél árnyék és szellõ sebgyógyító !!!

Ha a seb alúlról és belûlrõl kitelt, jön a hámosítás elõsegítése.

Sytemásan, elsõsorban a belekben a mycosis dominancia helyett a humanofil flóra szaporodásának elõsegítése, a vulnerált területeken elõször a mycoformák és a coccusok számának csökkentése, de TILOS anti biotikumokkal, mert ez resistentiá és a myco formációk szaporodását segíti elõ.

Olyan körülményeket kell teremteni, ahol a természetes savköpeny mikrobái érzik jól magukat, s a többi resistentia kialakulás nélkül magától visszaszorul.

Ez az egyik legfontosabb feladat, mert minden kórházi Osztálynak megvan a maga mindenre resistens populációja,tehát alaposan mérlegelendõ az anti biotikumok resistentia próba nélküli adása.

Szabadgyökök egyensúlyának megteremtése sejtszintû és teljes szomatikus méregteleníté.

Sav-lúg egyensúly megteremtése

Egész szervezet immunbiológiai egyensúlya, célzott mûködtetése.

Lelki zavarok helyett lelki egyensúly elõsegítése.

Harmonikus vitamin, makro és mikro elem és biológiailag aktív anyagok szervezetbe juttatása az ortho molekuláris elmélet alapján.

A dehidrált, állapot helytt normo hidráció elérése Hypo és hiper tónia helyett normo tonia elérése Anion és kation egyensúly elérése.

Látható, hogy a decubitus és ulcus cruris kezelés nem csak kórházi, hanem szorosan vett otthoni feladatok tömegét jelenti.

Teendõk:

Lúgosító étrend, ami az alap betegség dietetikáját is figyelembe veszi.

Általános elvek:

Tilos minden amiben természetes és hozzáadott cukor, vagy fehér liszt van. Állati fehérjébõl csak olajos tengeri hal és tojás fogyasztható- az is csak reggel. Gabonaféle lehet tönkölybõl készült teljes õrlésû kenyér, péksütemény, kifõzni való tészta, ehetõek a gabonakásák, elsõsorban köles /lúgosít/, valamint bõségesen leveles zöldségek, nyersen salátának olajjal, erjedés gátló fûszerekkel, valamint bõségesen friss zöldség levek, ami elsõsorban a levelek zúzaléka.

Gyógynövény teák belsõleg:

A mindenkori krónikus degeneratív betegségek fitoterápiás protokollja szerint.
A teljesség igény nélkül: citromfû, orbáncfû, galagonyavirág, szúrós gyöngyajak, komló, macskagyökér, cickafark, pásztortáska, lándzsás útifû, apró bojtorján, körömvirág, menta, kakukkfû, lósóska mag, fehér bab héj, szederlevél, málnalevél, szamócalevél, kukoricabajusz, áfonyalevél, kecskeruta.

Gyógynövény terápia a sebtoalett és sebgyógyításban:

Lemosás és ázatás a mikrobiológiai egyensúly érdekében: lósóska mag fõzettel, tölgyfakéreg fõzettel.
Áztatás a felszíni és mélyvénás keringés javítása végett: vadgesztenye rügy, virág, levél, termés fõzettel !!!

Seb alúról és belûrõl való fokozatos növésének elõsegítése, neo angiogenezissel /új erek benövése / frissen szedet cickafark levél, pásztortáska levél, lándzsás útifû levél lemosva, a beteg által jól megrágva és azon nyálasan a sebbe téve. A nyálban lévõ enzimek sebgyógyítóak.
Erre fedõkötés: össze zúzott nagy bojtorján /lapú / levél igen lazán, hogy érje is meg nem is a sebet.
Ezt naponta legalább 6-8 x illik cserélni.
Télen ugyanez mehet a fentiek szárítmányából, de ekkor a gyógyulás lényegesen lassúbb, mert élet csak élõbõl származik.
A terápia jól kiegészíthetõ hegyikristály szín és fény terápiás készülék és ORGON terápiás programmal.
Ezek olyan fizio terápiás módszerek, amelyek, amelyek bio stimulatív hatást fejtenek ki.
Bio stimulációnak nevezzük azokat az élettani funkciókat, amelyeket a szervezet maga is végezne, de valamely ok miatt ez elmarad.
elkeseredésükben.

Összegezve még egyszer!

A decubitus, a felfekvés, a lábszárfekély nem bõrgyógyászati tüneti terápia, ami seb elfedését jelenti, hanem az egész szervezet célzott additív bioterápiája, ami az alap krónikus degenertaív betegség állapot javulása mellet kiterjed a másodlagos bõrgyógyászatinak tûnõ kórkép OKI szintû rehabilitációjára is.

Megismétlem: a bõr az intra uterin életben mind a három csíra lemezbõl alakult ki, tehát a terápiának is ehhez kell igazodnia oki és tüneti szinten egyaránt.

Szeretettel: Béky László