A kor elõrehaladtával, s ez már 45-5o éves korban elkezdõdik, az idõsödõ Urak furcsa tapasztalatokat szereznek részben a végbél körüli és végbélen belûli érzetekben, a vizelés minemüségében, a férfierõ változásában, s egyáltalán az egész férfias megjelenés változásában. A végbélben lévõ állandó telítettségi, vagy idegen érzetet elõször proctológus szakorvossal és urológus, esetleg andrológus szakorvossal szükséges megvizsgáltatni, mert a nem kívánatos végbél daganataok is elõször hasonló érzettel jelentkeznek.

Az idegen érzettel együttjáró egyéb tünetek az állandósult vizelési inger, ami a korábbi erõs egysugarú ürítés helyett, most nehezen induló, több sugárban részben folyó, részben csöpögõ vizelést jelent, ami ürítés közben meg-meg szakad, s ha más elmúlt a vizelési inger, akkor is még jó darabig utó csöpögés tapasztalható. jellemzõ a rogyott térdû, a WC-hez igen közel álló, fél kézzel a falat támasztó vizelési póz , ami a kor elõrehaladtával hosszú percekig tart. Az elcsöpögõ vizelet nyoma az alsónadrágon meglátszik!

Éjjelente gyakran ki kell járni, de esetenként kevés vizelet ürül.

A prosztata megnagyobbodás elszorítja a hugycsövet, s ez okozza a fenti kellemetlen tüneteket.

Sajnálatos kisérõ tünet a férfierõ csökkenése, az önértékelési zavarokkal együtt!!!

A természetgyógyászat számos módszerrel tudja késleltetni ezeket a kellmetlen tüneteket.

Elsõ a könnyen oldódó szénhidrátoktól és erjesztett ételektõl italoktól mentes étrend, amelybõl hiányzik a sertés és marhahús. de megtalálható benne a sok gabona, a leveles zöld saláták, a naponta legelább fél zellergumó tormával, tökmagolajjal keverve, a tengeri hal, a heti 2-3 alkalommal reggelire fogyasztható rántotta vagy lágytojás, a csirázó magvak, elsõsorban zsázsa, és hagymafélék, valamint a méhpempõ, propolisz, virágpor.

A gyümölcs és zöldség félék közûl a lila éd fekete színüeknek van kitüntetett szerepük.

A tökmagolaj többféle formában is szerepeljen az étrendben- a benne lévõ zink, E vitamin és egyéb biológiailag aktív anyagok nélkülözhetetlenek a normális életmûködéshez.

Kiemelt szerepe van a sarok masszázsnak, a belboka masszírozásának, az egész lábszár belsõ felének masszírozása sem maradhat el.

A has tájék, a kismedence és hólyagtájék is naponta masszírozandó.

Tartózkodni kell a felfázástól, a nagy terhek cipelésétõl, és minden szélsõséges testi lelki megerõltetéstõl.

Javasolt a kisvirágú füzike és cickafark tea fogyasztása, az étrend kiegészítõk a soyavit készítményeknek van bizonyított hatása.

Jó, eredmények vannak a törpepálma készítményekkel is.

Javaslom továbbá mindazokat a yoga, csikung, thai-chi gyakorlatokat, amelyek a kismedence izomzatát, vér és nyirok keringését, valamint energia ellátását javítják.

Felhívom figyelmét Mantak Chia és Marerva Chia stakkönyveire is.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.