A kövérség, mint krónikus degeneratív állapot része a systemás metabolikus syndrómának, attól sem kórtanában, sem megelõzési rendszerében, sem terápiájában el nem választható.

Ide tartozó betegéseg:

II.tipusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, vérzsír emelkedés, egyes reumatikus és allergológiai betegségek.

Az okságát tekintve a lelki stresszek, a genetikai adottságok, a mozgáskultúra hiánya, a helytelen táplálkozási szokások s egy sor egyéb , úgynevezett adaptációs stressz, az ATP abszolút és relatív hiánya szerepel.

Vizsgáltam, hogy hova rakodik le a legtöbb zsír? Egyértelmû, hogy a köldök és vese tájékra.

Felvetõdik a kérdés, hogy miért?

Az okot a méhen belûli életben kell kezdeni.

Édesanyánk szíve dobogását hallva, a magzatvízben lebegve, ami az õs óceán analógja, az õs bizalom állapota van. Szülés után, kint a stresszel teli világban mindez megfordul. Odabenn a ködökön át megy a táplálék, biztonság van és nincs kövérség. Kint minden megfordul és stresszek miatt az egész rendszer reciproka alakul ki, ezért hízunk köldökre. A vesére pedig azért, mert a mellékvese hipofizis kapcsolat kimerült és a zsír a védelmet szolgálja.

Az okok közt az egész szervezet valamennyi sejtjére kiterjedõ oxigén hiány, az egész szervezetre kiterjedõ gombásodási hajlam és annak megvalósulása,, a sav-lúg egyensúlyvesztés, az úgynevezett krónikus fáradság syndróma, az irritábilis bél syndróma, mint megelõzõ kórkép megtalálható, együtt a szervezet valamennyi savós hártyájának irritatív állapotával.

Ezek: hajlamok az arcüreg és homloküreg gyulladásra, szívburok és szívbelhártya érintettség- tünetei közt a szapora pulzus, még ülõ fekvõ helyzetben is!!!

Valamennyi izület, fõleg a térdek, csípõk érintettsége.

Keringési zavarok közül a szédülés, fülzúgás, emlékezet romlás, látás romlás ami jellemzõ.

A táplálkozásban a helytelen napi ritmus- reggel semmi, este minden. A bel tartalmilag hitvány ennivalók/nem táplálékok/ a szükségesnél lényegesen több könnyen oldódó szénhidrát, a fölösleges zsír, az arányaiban, aminósav szinten hiányos, de össz. mennyiségében túl sok fehérje

Mennyiségében és minõségében hiányos élelmi rost, a mennyiségben és minõségben abszolút és relatív hiányos makro és mikro elemek, vízben és zsírban oldódó vitaminok, valamint a mintegy több ezer féle egyéb biológiailag aktív anyag /enzimek flavonoidok, keseranyagok stb stb / abszolút és relatív hiánya ok okozati szinten összejátszanak..

Kialakult a mennyiségi éhezés mellet a minõségi éhezés s mindezek állandósítják az éhezést, s ezt gyors zabálással kompenzáljuk, a lassú, méltóságos rágás helyett,

Hormonálisan stressz hormonok és endogén ópiátok tartós egyensúlytalansága a neuro humorális diszharmóniát jelenti.

Bárhonnan nézzük a rendszert, a szervezet valamennyi sejtje, valamennyi funkció köre sérül.

Lássuk tehát, merre a megoldás:

Természetgyógyász szempontból az alábbiakat vesszük a terápiás protokollba:

Sav-lúg egyensúly,

Nehezen oldódó szénhidrát, harmonikus fehérje arány,

Ca:P arány, szükséges egyéb makro mikro elemek, vitaminok és egyéb funkcionális komponensek biztosítása ortomolekuláris szinten / L. Pauling, P. Mitchlle /

Minõségileg megfelelõ és elegendõ élelmi rost

Sejtszintû oxigén ellátottság, sejtszintû méregtelenítés / O. Wartburg /

Lelki és fizikális görcsök oldása

Szabadgyökök és gyökfogók egyensúlyának tartós biztosítása

A kövérség syndróma ok okozati elemzése, testméretek felvétele, értelmezése, övméret, testtömeg index.

Perifériás keringés javítása, különös tekintettel a vég arteriolákra- agykéreg, szem, szív, vese, valamint a lábvégek vérellátásának javítása..

Az érfalak és a környezõ szövetek merevségének szüntetése

A vörös vértestek pénztekercs állapotának megszüntetése, a vér folyékonyságának biztosítása

A külsõ-bõrfelületi és belsõ-emésztõszervi- mikrobiológiai egyensúly megteremtése

Iso ionia, iso osmosia, iso tonia elõsegítése

Földsugárzás és elektro smog mentesítés, a sejtek belsõ interkommunikációs elektro mágneses kapcsolatának elõsegítése, a laza rostos kötõszövet állapotjobbításával.

Lelki terápia

Másodlagos, harmadlagos kórképek javítása: körömgombásodás, bõrgombásodás, egész szervezet gombásodása, lábszárfekély, orbánc, perifériás érszûkületek, fõleg a lábszáron, lábvégeken, felületi visszérgyulladás, mélyvénás thrombózis ellátása.

Kiemelten a magas és alacsony azaz az ingadozó vérnyomás kezelése

Hasnyálmirigy, epe, epehólyag gyulladás, epevezetõ szûkülete, epehomok, epekõ, máj elégtelenség terápiája

Estleges gyomos panaszok terápiája.

Kiemelten a csontritkulás kezelése, a kialakult izületi porc és csontvég deformitásokkal együtt.

Nézzük a megoldásokat.

Elsõ az a lelki terápia, amivel megrajzoljuk közösen az élet további feladatait, s a hozzánk fordulóról levesszük a betegség terhét, megmagyarázzuk, hogy helyzete nem betegség, hanem állapot, ami helyes életmóddal jelentõsen javítható, s megbeszéljük a következõ évtizedek elérendõ életcélját, s a hozzá vezetõ utat.

Innen már nem betegség ellenes a terápia, hanem egészségprogram egy életcél elérése szempontjából

Óriási ennek a jelentõsége, mert eddig a beteg valami ellen küzdött, s mostantól ennek az ellenkezõje történik. Energiáját egy életcél elérése érdekében mozgósítja!!!

Aztán: jön a kövérség syndróma:

Vetkõzzék le pucérra, s tükör elõtt nézze magát addig, amíg el nem fogadja minden apró részletében magát.

Ezután jön a programozás: megváltozott tudat állapotban addig nézze magát, amíg nem látja az elérendõ célt!!!

Ezt a tudattalan rögzíti s a szervezet elkezdi ezt megvalósítani!

Felelõséggel állítom, lelki , mentális programozás nélkül egyetlen egy úgynevezett kövérség elleni diéta sem mûködik hosszútávon.

Rövid távon lehet vizet veszíteni, izomszövetet senyvesíteni, kötõszövetet tönkre tenni, ezek csak arra jók, hogy a betegben a sikertelenséget erõsítsék.

Igen jó lenne, ha belgyógyász barátaink ezeket alaposan meggondolnák, s kitûnö materiális kúrájukba beépítenék.

A szervezetben lévõ külsõleg bekerült és közbülsõ anyagcserével keletkezett mérgek legtöbbje a zsírszövethez kötött. Tehát, ha nincs folyamatos máj és vese méregtelenítés, vagy a siker érdekében túl gyors a súly vesztés, számolni kell igen erõs mérgezési tünetekkel, amelyek egy esetleges nehéz fém terheltség esetében agyi károsodást, vese mûködési zavarokat okozhatnak.

Tehát nem a gyors súlyvesztés, hanem az ésszerû súly vesztés a jó, figyelembe véve az alkat, anyagcsere, életkori sajátosságokat, s fõleg az elõ életet!!! Szerves vegyülettel, nehéz fémekkel foglalkozóknál egészen más a terápia, mit pl . ülõ munkát végzõknél!!! Az elõbbiek esetében szükség esetén még elõbb meg is kell hizlalni a beteget, hogy a szerves és nehéz fém vegyületek nagyobb testtömegben oszlódjanak szét, s így kisebb a veszélye a másodlagos , harmadlagos mérgezéseknek.

Az étrendben a reggeli tehát teljes õrlésû gabona kenyér, vagy péksütemény, vegyes növényi olajok, aminek fele hidegen sajtolt tökmag olaj, a többi lenmag, kendermag, homoktövis mag, mária tövismag, búzacsíra, ligetszépe, mogyoró olajok, személyre szólóan összeállítva.

Lágytojás, rántotta, tükörtojás.

A tojásnál vigyázva, hogy aki érzékeny rá, csak igen fokozatosan kezdje el, de az epét meg kell szólítani!!! Az nem panghat.

Továbbá olajos tengeri halkonzerv. Diabeteseseknék minden étkezéshez zöld kapor.

Délelött savanyú gyümölcs, de nem sok.

Ebéd: zöldségleves leve lassan kortyolva. Majd leveles saláta, nyers vörös káposzta saláta olajjal, citrommal, darált köménnyel, majd a levesben fõtt zöldség valamilyen kásával, vagy teljes õrlésû gabona tésztájával. Mérsékelten burgonya, hal ,Fõzelékek rántás, habarás nélkül, párolt, grillezett zöldségek.

Vacsora, legkésõbb 18.oo órakor, lényegileg ugyanaz mint délben, de sokkal több leveles saláta, s a többinek fele, mint amennyit kívánunk.

Mindezeket kiegészítik a gyógynövény teák, amelyeket üres gyomorra isszuk és mint minden folyadékot, ezt is kortyolva. Igy elejét vesszük a szív-vese funkciókör terhelésének.

Bélbetegeknél inkább a keserû, gyulladás csökkentõ teákat javaslom: lósóska mag, körömvirág, apró bojtorján, cickafark, pásztortáska, libapimpó, angyalgyökér, ezerjófû. Pitypanggyökér és levél, pemetefû, benedekfû.

Idõskori cukorbetegségnél bevállt a következõ rendszer:

Nehezen oldódó szénhidrát, a testtömegtõl függõen, napi minimum öt részre elosztva 16o-18o-2oo gr, vagy ahogy az inzulin megköveteli, s ennek mintegy negyede, harmada a könnyen emésztõdõ fehérje, pl olajos tengeri hal.

Minden étkezés után mokkás kanál hidegen sajtolt étolaj, s a többit lásd elõzõknél.

Tea: reggel egy csésze hidegen áztatott fehér fagyöngy.

Napközben összeöntve elkortyolva A+B keverék.

Az ” A ” tea: citromfû, orbáncfû, pitypanglevél és gyökér, kukorica bajúsz, csalán szederlevél, málnalevél, szamócalevél, kecskeruta, fekete áfonyalevél keveréke. Ebbõl 3-4 kanállal teszünk 1,5 liter vízbe, egyet rottyan, majd pár perc múlva leszûrjük.

A ” B ” tea. Este 1,2 liter vízbe beáztatunk 5 púpozott evõkanál fehér babhéjat, ezt reggel lassú tûzön felire lefõözzük.

A kettõt ezután összeöntjük, s egész napra, termoszba eltéve kortyolgatjuk.

Inzulinos betegeknél, de a nem inzulinosoknál is szükséges a folyamatos cukorszint ellenõrzése.

Tavaszi és õszi szezonban valamennyi idõskori cukorbetegnél, epe és bélbetegnél kitûnõ eredményt ad a pásztortáska, pitypanglevél, szár és virág saláta személyre szóló, kúraszerû rendszerbe állítása is.

Minden betegségnél szükséges a perifériás keringés javítása vadgesztenye alapanyagú fürdõvel, kötõszöveti masszázzsal, minden esetben a teljes makro, mikroelem, vitamin és egyéb biológiailag szükséges anyagok célzott, személyre szóló terápiája.

Be kell állítani a különféle légzés, mozgás és mozgatás, fizio, balneo, helio és egyéb természetbõl eredõ, bizonyítottan hatásos terápiát is, amelyben a vedikus és hagyományos kínai orvoslásnak is helye van.

A rendszer tehát személyre szóló additív prevenciós és rehabilitációs bioterápia, amely az orvosi alap terápiával képez egy egészséges egyensúlyi rendszert.

Budapest 2oo6 tavaszán

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.