Az ezredforduló kihívásait, a társadalmi és szociális terheket, az állandó megfelelési kényszert, az interperszonális /személyek közötti / kapcsolatok zavarait, az urbanizációs /városias, civilizációs / ártalmakat korunk embere egyre kevésbé képes elviselni. Mindaz, amit a fejlődés vívmányainak hittünk, most maga alá temeti a társadalom egyre növekvő hányadát.

A rohanó életforma, ami egyben mozgáshiánnyal társul, a mű élelmiszerek, a vegyszerek eldorádója, a levegő, a víz, az egész környezet eltorzult rendszere tönkreteszi életünket, szinte minden szinten. Minden másodpercben folyamatos, sejtszintű mikro mérgezés áldozatai vagyunk.

Az ember eredendően a Természet gyermeke, s mint ilyen, a természetből származó ultra finom ritmizáló jelekkel kommunikál környezetével, s ezeknek a jelrendszereknek a segítségével végzi az egész adaptációs /alkalmazkodó/ és alapregulációs /önszabályzó / feladatait.

Amennyiben a természetes jelrendszerrel a kapcsolat zavart, s helyette a bevezetőben említett nem, éltető, hanem destruktív /romboló / rendszerekkel áll kapcsolatban, az ismereteink szerint stressz ártalomnak tekinthető.

A mai világban a lehetséges és elvárható energia / ATP / készletből lényegesen többet fordítunk a külső körülmények kompenzálására, mint amennyi normális, emberi körülmények közt kellene, így értelem szerűen  a szervezetünk alap feladatainak ellátására nem marad elegendő energia

Sem az önfenntartás, sem a fajfenntartás nincs azon a szinten, amire azt mondanánk, hogy nemzet megtartó szint

Nézzük meg, hogy a tudomány mai állása szerint az adaptációs és alapregulációs zavarok funkcionális szinten milyen panaszokat okozhatnak az emberi szervezetben?

Első sorban pszichés elváltozásokkal kell számolnunk.  Ezek az állandósult kialvatlanság,  ólmos monoton, ön lendületből származó munkavégzéssel társul, krónikus fáradtság, környezet iránti érdektelenség, koncentrációs képesség részleges, vagy teljes zavara, befelé fordultság, önvádaskodás, szélsőségesen ingadozó lelki állapot, amely a depresszív megnyilvánulásokon keresztül, a néma zokogáson át, az egészen feldobott állapotig terjedhet, bűntudat a még el nem végzett feladatok miatt, stb. stb.

Ez a hagyományos kínai orvoslásban az úgynevezett üres tűz állapot, amikor is a jin szervek tartós energia hiánya a jang szervek relatíve energia többletét jelzik.

Hiányzik az energia elsősorban a szívből, májból, vesékből és nincs egyensúly a szimpatikus és paraszimpatikus helyzet közt sem.

Ezt követik az immunológiai zavarok, többek közt tartós hő emelkedéses állapot, s ezt semmilyen fertőzéses  okkal sem lehet magyarázni. Szintén immunológiai zavarra utalnak a megnagyobbodott nyirokcsomók elsősorban a nyakon, az áll alatt, de előfordulhat a hónalj árokban, a lágyékcsatornában, de a hasi nyirokrendszernél ugyanúgy, mint a mellkasi főtörzsben is.

A sejtszintű szisztemás hypoxia elsősorban a végartériáknál jelentkezik- a szervezet mintegy 1oo ezer km-es hajszálér hálózatának ezek a legérzékenyebb pontjai.

Az agykérgi hipoxia jele az ásítozás, aluszékonyság, főleg ebéd után. A szemekben a váltakozó látás élesség, a szívben a i iszkémiás tünetek, a vesében a gyakori vizelési inger, valamint   a fázékonyság különösen  a   lábvégekben érződik

Növekszik a keringési elégtelenségekből származó elhalálozások száma, pl szív  infarktus, agyi szél ütés..

A tünetek aztán mennek a maguk útján tovább:

Az egész szervezetet érintő sejt hypoxia együtt jár a systemás ATP hiánnyal, s ez magával hozza a systemás sav-lug egyensúly vesztést, s a systemás mikrobiológiai egyensúly vesztést. A humanofil flóra helyett a myco formációké lesz a döntő szerep, főleg az emésztő rendszerben, kialakulhat a szivárgó bél syndróma, s ez elősegíti az allergológiai tünetek megjelenését is.

 Az  irritábilis bél syndróma, amely  működési zavar és sejt és szöveti szintű elváltozás még nincs,előbb, utóbb a vastagbél gyulladás különféle formáivá fejlődik s a végállomás a vastagbél polip, majd rák, amely, ha nem kezelik tüdő és máj áttétellel folytatódik. Kialakulhat a Crohne colitis is.

. Ezzel együtt jelentkezik a szervezet valamennyi savós hártyájának immunológiai, autó immunológia válaszreakcióinak sokasága: homlok üreg gyulladás, sphenoidális üreg gyulladás, ethmoidális üreg gyulladás, arcüreg gyulladás, krónikus orr nyálkahártya gyulladás, szívburok és szívbelhártya érintettség, a teljes bélrendszer nyálkahártya gyulladása, beleértve a vérző fekélyes divertikulózisos gyulladási, valamennyi ízület, elsősorban a térdek és csípők gyulladásig- ez utóbbi elvezet a csípő és térd protézisig.

Ide kell sorolni a hallójárat és a női hüvely elgombásodását is.

A dermatológiai formációK fejen, orrszárnyakon, szemöldökön sebborheás képletek sokasága,  a térd és könyök hajlatban psoriais,tenyereken, de a talpakon is az  atópiás dermitis.  Ugyanis, megfigyeléseim alapján a térd és könyök megfelel a vastagbél máj és lépkanyarjának, úgyszintén a szemöldökök és az orrszárnyak is. Ezek a mikro rendszeri bőr elváltozások mind a vastagbél immunológiai, gyulladásos állapotát tükrözik.

Hasonló a homlokon és az állkapcson lévő, főleg hölgyeknél a  máj foltosság!!! Ez is vastagbél és mellékvese kimerültség!!!

Ugyanezen a láncon van a nagylábujjak bőr gombásodása, főleg a nagylábujjon/kínai rendszer: máj-lép, hasnyálmirigy mikro terület. /

Megemelkedik a máj enzim érték, GOT GGT GPT, ezek az emésztés illetve erjedés folytán keletkezett alkoholizmus, a gombásodás következményei-

A tartós gombás állapot, amely a belekben van, a folyamatos alkohol termeléssel  terheli a májat

Az alkohol lebontáshoz az alkohol dehidrigenase  enzim szükséges és az első lépcsőben acet aldehid keletkezik

Ez kő kemény máj méreg, amely részben a máj szöveti szerkezetét teszi tönkre, de megakadályozza a máj ős sejtjeinek azt, hogy a májat folyamatosan regenerálja

Hosszú távon először a zsír máj szindróma jelentkezik, amely elvezethet a  máj zsugorig is, ahonnan már nincs vissza út.

Kimerülhet a szervezet puffer kapacitása is.

Ebben az állapotban ha nem ürül az epe, kialakul a krónikus epevezető és epehólyag gyulladás, kialakul az epehomok, epekő, elszaporodnak a fakultativ patogén kórokozók , Innen egyenesen mehet az út a heveny epehólyag, epevezető és hasnyálmirigy gyulladáshoz, amely később krónikussá is válhat.

Az egész szervezet zavarát hőemelkedést láz, izzadás is kísérheti, kialakulhatnak alvás ébrenléti ritmus zavarok. Az állapot tovább romlásával már fizikális zavarok is jelentkeznek, nevezetesen emésztési zavarok, amelyek gyűjtő neve irritábilis /mûködészavaros / bél szindróma, de megjelennek a dermatológiai kázusok /bőrgyógyászati esetek/, allergia, neurodermitis, száraz bőrűség formájában. A bőr elváltozások általában először a jobb kézfejen, azaz a vakbél analóg területén, majd a nagy hajlatokban azaz a vastagbél máj és lépkanyarjának analóg területén jelentkeznek.

A vegetatív ideg rendrendszer szimpatikus paraszimpatikus egyensúly bomlásának következménye az emésztő rendszer energia hiánya, a normál lebontás helyett az erjedés, s ez már önmagában alapjaiban jelentős ATP hiányt eredményez.

Kialakul a részleges, vagy teljes szexuális érdektelenség a másik nem iránt.

Megemlíthetőek még a mozgásszervi, elsősorban izom és ízületi panaszok is. Az ízületi és allergológiai de a bél szyndrómák már az autoimmunológia-immunológia kényes határ területére tevődnek, s nincs ember aki megmondaná, hogy adott pillanatban immun erősítő vagy immun gyöngítő terápia javasolt-e.

Gyakorlatom szerint reá kell bízni a szervezetre a választ, s a terapeuta feladata a sejtszintű oxigén ellátás, a transporter szelén, azt ezt beépítendő enzimháló, D 3 vitamin, valamint a vízben oldódó liposzómás Q 1o biztosítása, hogy a szervezet maga állítsa elő a harmóniát. Ez egyben a méregtelenítést, a sav lúg egyensúly beállítását, a mikrobiológiai egyensúly megteremtését, a szabadgyök- antioxidáns arány optimalizálását is jelenti.

A gócot kell tehát megszüntetni a lélek szintjén, az energetikai meridiánokban és magában a fizikai testben is, egyszerre.

Az igen gondos orvosi vizsgálat a tünetek detektálásán és a funkcionális zavarokon kívül nem talál semmit, csak a páciens elmondása a és ólmos fáradtság alapján megállapítja a diagnózist, ami nagy valószínűséggel a

KRÓNIKUS FÁRADTSÁG SZINDRÓMA

betegség, amit nem sokkal korábban amerikai kollégák nevesítettek.

Ezek a tünetek természetesen nagyon sok betegségnél megjelenhetnek, éppen ezért csak szakorvosnak van joga eldönteni, hogy a KFSZ-ról, vagy valamely más betegségről van-e szó.

Maga a betegség egyre nagyobb társadalmi réteget érint, elsősorban azt a közép generációt, akik a saját maguk ellátásán kívül nevelik gyermekeiket, s eltartják idős, megrokkant szüleiket is.

Ide tartoznak továbbá a kényszernyugdíjazottak, a tönkrement vállakózók, a politikai harctér vesztesei, s mindazok, akik nagyobb terhet cipelnek, mint amit elbírnak.

Sajnos gyermekkorban is találkozhatunk a betegséggel, mert az iskolai túlterheltség, a különórák, az aránytalan szellemi és testi terheltség nem engedi a szervezetet regenerálódni.

Nőknél gyakrabban fordul elő a tünetcsoport, s maga betegség is, mert a családi gondok megoldása elsősorban őket terheli.

A betegség nem válogat sem korban, sem nemben, bárkinél kialakulhatnak a tünetek, azaz maga a betegség.

Általában valamilyen fertőzés, vagy tartós lelki és fizikális megterhelés után jelentkeznek először a tünetei, mert a betegség leküzdésére lényegesen több energia használódott el, mint amennyi a szervezet rendelkezésére állott, s a betegég folytán pótlásra került. Ezért fontos, hogy a betegség alatt böjtöljünk, aludjunk és pihenjünk-, azaz paraszimpatikotóniás állapotba kerüljünk, mert ez önmagában már pozitív energia mérleget jelent.

A Krónikus Fáradság Szindróma, mint tünetcsoport kezdete lehet bármilyen tartós, vagy hirtelen erõs stressz, de elindulhat valamely banális / jelentéktelennek tûnő / fertőző betegségből is, amennyiben a betegséget a szervezet nem győzte le, hanem helyette az úgynevezett tartósan tünetmentes állapotot alakítottuk ki, valamely �csodaszerrel�

A szervezet két alapvetõ funkciójából, amely az önfenntartás és a fajfenntartás, prioritást/elsődlegességet/ élvez az önfenntartás, így a szexuális energiára már nem sok marad.

Tehát következményképpen a szexuális érdeklődés szűnik meg elsőként, ami sok házasságot és párkapcsolatot tehet tönkre, ez pedig mindkét fél egymás iránti kölcsönös elhidegülését eredményezheti.

Szervezetünk másik két alapvető funkciója, amivel kapcsolódik a külvilághoz az adaptáció és autóreguláció.

Az adaptáció vagy alkalmazkodó képesség tehát nem más, mint a környezet ingereire adott válaszok összessége.

Ezek lehetnek építő jellegűek, amely segítségével energiagazdálkodásunk jó irányba mozdul el, lehetnek közömbösek és lehetnek destruálóak, amelyek negatív energia mérleggel jelentkeznek.

Az elsõ csoportba tartoznak a természetből eredő ultra finom ritmizáló elsősorban elektromágneses jelek, amelyek molekuláris biológiai szinten a sejt holografikus prae /elő / informatikai rendszerét szabályozzák.

Ezek az Univerzumból érkező holografikus információs jelrendszerek, melynek neve prána, csí, vagy vis-vitalis. Mindezek a csakra rendszeren keresztül valósulnak meg, de csak akkor, ha ez a rendszer képes a holografikus rendszerek hármas egységének funkcionális összekötésére.

A szervezetünk fizikai testét, a kozmikus energiákat és a holografikus énünket a csakra rendszer tartja egyben, legalábbis a védikus bölcsek így vallják.

Ez tisztán keleti filozófia, erre a magát európainak nevező orvostudomány még keresi az analógiát.

S hogy mi az a rendszer, ami mindezt rendszerezi?  Talán  a születés pillanatában az akashába, holo mezőben, pszi mezőben , morfogenetikus mezőben feltételezett holografikus mátrix /lenyomat/, amely az egész sejtszintű alapregulációt, külső belső adaptációt vezérli.

Abban az esetben, ha a szervezetünk nem a természet építő jelrendszerével tart kapcsolatot, hanem túlsúlyban a destruáló urbanizációs és a társadalmi destruáló információk kerülnek, akkor a szervezet negatív energia mérlegbe kerül.

Ez azt jelenti, hogy a szervezet minden erejét összeszedi, a hipofízis hatására a mellékvese  hormontermelése, a vese renin termelése hatására az erek beszűkülnek, megemelkedik a vérnyomás/, a vércukor szint, emelkedik a pulzusszám.

 Az egész szervezet aktív állapotban van önmagához képest, kivéve az emésztőrendszer, s ezen keresztül az úgynevezett abdominális /hasi / immunrendszer.

A krónikus fáradtság szindróma és az irritábilis bél szindróma s a hozzátartozó reversisbilis /visszafordítható/ funkcionális tünetcsoportok előképei a citológiai/sejttani/ és histológiai /szövettani/ morfológiai/alaktani/ elváltozásoknak. Ezek is először reversibilisek, azaz visszafordíthatóak, később irreversibilisek, azaz visszafordíthatatlanok.

A Krónikus Fáradtság Szindróma bármely egyéb betegség előszel is lehet. Mindenkinél ott folytatódik, ahol önmagához képest genetikailag a leggyöngébb.

A Krónikus Fáradtság Szindróma tehát nem más, mint az adaptációra elfogyott energia hiány okozta állapot, amikor már önmagunk belső rendjére nem marad semmi, tehát stressz betegség.

A túlzott stressz ellentétele, azaz a teljes információ hiány, az abszolút inger mentes környezet is ugyanezeket a szimptómákat váltja ki.

Az emberi szervezet alkalmazkodó képessége szinte határtalan. Képes a megváltozott helyzethez hozzáigazítani funkcióit, s így mintegy alapfordulaton, a szervezet még életben tartja magát, de úgy, hogy kifelé szinte mindent bezár.

Bekövetkezhet a teljes önellátásra való alkalmatlanság állapota is. Az átmeneti tünet enyhülések viszont azt mutatják, hogyha a szervezet energiához jut, azonnal magára talál, úgy, mint a szárazság után a jókor jött esõ hatására a növények.

Tekintettel arra, hogy a KFSZ adaptációs energetikai zavar, a terápiának is komplex módon ilyen irányba kell mutatnia.

Számtalan hazai és külföldi készítmény van a piacon, amelyek a mikro cirkuláció jobbítását, az ATP szintézisét segítik elő.

Ilyenek többek közt a licope[n a yucca sidigera, a , a ginkgo biloba, a ginseng, a fokhagyma, s egyéb gyógynövény készítmények

Külön kiemelkedően kell szólni két magyar mérnök-kutató

Jankovszky Sándor és Sárkány Péter Urak szerepéről.

Kidolgozták, a vörös bort adó szólók magjából azt a nano technológiájú VINISEERA mikro őrleményt, amely fizikai és biológia tulajdonságainál fogva egy sor a KFSz és következményei megbetegedésekben mind a prevencióban, mind pedig a rehabilitációban kitűnő szolgálatot látnak el.

A vörös vértestek úgynevezett pénztekercs szindrómájának megszüntetésével javul, mind a primer, mind pedig a szekunder oxigenizáció, ennek eredménye a mikro cirkuláció javulása, s az említett betegségek állapot jobbulási feltételének komplex megteremtése.

A mintegy négy ezer plífenol az oxidatív steressz okozta szabadgyökök megkötésében játszik szerepet, a csersav tartalom a belekben lévő normális mikro organizmus állapotot, és a gyulladásos állapotot jobbítja

Ár érték arányban, amit  az ORAC érték alapján véleményezek, messze kimagaslik minden hazai és főleg importált hasonló készítmények közül

Az ATP a szervezet minden sejtjének, legyen az hám, támasztó, kötőszövet, vagy egyéb funkcionális sejtcsoport, az energiaszintjét növeli, így az elő formái  a krónikus fáradtság szindróma kezelésén kívül számos más betegség és állapot kezelésére önállóan vagy más terápia kiegészítéseként  is alkalmasak.

A KFSZ estében elkerülhetetlen az ésszerű, célzott étrend, amely nagy biológiai értékű, lehetőleg nagy százalékban élő élelmiszer, ha mód van rá, bio termesztésből.

Kiemelt szerepe van a különféle komplementer/kiegészítő, kapcsolódó / terápiáknak, elsősorban az akupunktúrának, mely rendszer keretén belül növelendő a vese CSÍ -je, a has energia ellátása, az egész szervezet valamennyi funkcióköre, beleértve a pszichológiai vetületeket is.

A fizioterápiás módszerek közül a különféle Kneipp rendszereket javaslom, valamint a szín, hő és fényterápiát. A talpreflexológia, a shiatsu, az akupresszúra, a kötőszöveti masszázs mind, mind helyet találnak a terápiában.

Talán valamennyi materiális terápiát megelőz azonban az igen szakszerű pszichoterápia.

A szervezet önmagára találása azonban a nem megerőltető, dinamikus sport nélkül elképzelhetetlen.

Összegezve a VINISEERA szőlő mag és héj mikro őrlemény a krónikus fáradtság szindrómán kívül hatásosan alkalmazhatóak prevencióként ott, ahol átmenetileg, vagy tartósan erőnket meghaladó testi-lelki terhet kell cipelnünk, valamint a rehabilitáció során, amikor a szervezet újjáépítésére kell az átlagosnál több energia, s azoknál a krónikus degeneratív betegségeknél, ahol az állapot miatt a külső kompenzáció miatt oly sok energia vész el, hogy a belső rend fenntartására már alig marad valami.

Végül az idősödő korban, amikor a szervezet a saját programozott rendszere szerint elindul a végső megvalósulás felé. Ezt a folyamatot lényegesen lassítva, az idősödő koroknak is értelmes, aktív állapotot eredményezhet.

Béky László

Az Alternatív Orvos és Természetgyógyászati Egyesület Elnöke