A magasvérnyomás korunk egyik népbetegsége, s sajnos, ha elhanyagolják, a következményei igen rosszak is lehetnek – elõfordulhat az egyszerû rosszulléttõl – tarkófájástól a szédülésig, az eszméletvesztéstõl a szívinfarktusig, a szélütésig sok minden.

Maga a vérnyomás csecsemõkorban alacsonyabb s ez a kor elõre haladtával nõ. Normálisnak mondott az a vérnyomás, amely a 139/79 érték fölé nem megy nyugalmi helyzetben. A vérnyomásnak van napi ritmusa is – éjjel, alváskor a legalacsonyabb, felkeléskor reggel a legmagasabb.

A nyomás az artériákban több okból emelkedhet –

Ezek: a szív nagyobb erõvel pumpál – azaz több vért bocsát ki – és ;vagy a nagy ereknek csökken a rugalmassága – így csökken az erek lumene, azaz nagyobb lesz a belsõ nyomás. Emeli a nyomást, ha a szervezetbe több folyadék kerül, vagy például vese elégtelenség miatt a vese nem tud elegendõ sót és vizet kiválasztani.

Emeli a vérnyomást a szimpatikus idegrendszeri hatás is. Az állandó stresszhatásra a hypofisis-mellékvese kapcsolat túlvezérlõdik s a stressz hormonok hatására, megkeményednek az érfalak.

A kiváltó okok közül az úgynevezett esszenciális vagy elsõdleges hipertóniának számtalan oka van – ezek az örökletes hajlam és a környezeti hatások összeadódásából alakulnak ki. A mozgás szegény életmód, az elhízás, a túl sok só, a túlzott alkoholizálás, mint elõsegítõ faktor jelentõs szerepet játszanak a betegség kialakulásában, de a homocisztein nevû sejtméreg, amire a magyar lakosság örökletesen hajlamosított, szintén kórokként szerepel. Ismert az úgynevezett fehér köpeny hipertónia is. Ez azt jelenti, hogy pusztán az orvos megjelenése is kiváltja a magas vérnyomást. Újabban a candidiasis és a magas vérnyomás közt is felfedezték az ok-okozati összefüggést. A magas vérnyomásra az alábbi tünetek hívják fel a figyelmet:

  • orrvérzés
  • tarkó és fejtetõi tompa, illetve elviselhetetlen fejfájás
  • szédülés
  • látászavar – homályos látás
  • arckipirulás
  • álmosság- aluszékonyság
  • hányinger- hányás.

A normális vérnyomás, mint említettem nem haladja meg a 139/79 Hg. mm-t

E fölött már kissé, illetve erõsen fokozott vérnyomásról beszélünk, attól függõen, hogy milyenek az értékek. A 160/95 feletti vérnyomás érték már kifejezetten a veszélyes értékhatárokat jelenti. Ilyen vérnyomásnál bármely fizikális megerõltetés vagy stresszhatás, további hirtelen vérnyomásemelést okoz, és ez elõidézheti a szélütést, vagy az infarktust.

A terápia tehát a fentiek figyelembe vételével igen komplex! Minden esetben a szakorvos által elõírtakat kell figyelembe venni. Ezt egészítik ki a természetes élet és gyógymódok. Elsõ az étrend – ez gabonára, zöldségre, gyümölcsre, valamint tengeri halra alapozott étrend. A gabonák közül a rozs és a hajdina a meghatározó!

A napi néháûny kanál frissen darált lenmag értisztító hatása közismert.

A zöldségek közül a foghagyma és a hagymafélék naponta szerepeljenek az étlapon. A foghagymából készíthetünk alkoholos és olajos kivonatot is. Vízhajtás képen igen jól bevált

az egésznap fogyasztott héjában fõtt burgonya. A konyhasó részbeni kiváltására megfelelõ a darált zeller mag.

A mérsékelt – napi 3Xldl jó vörösbor javítja állapotot.

Az alábbi gyógynövény teák javasoltak- reggel 2-3d1 fehér fagyöngy hideg ázalék.

Napközben: citromú, orbáncfü, galagonyavirág- bogyó-ágvég, szurokfû, szúrós gyöngyajak, komló, macskagyökér 1: 1 arányú keverékébõl készült tea fogyasztását javaslom.

Mindkét teát ízesítheti gesztenye mézzel /más méz nem annyira jó/. A lelki feszültségek enyhítésére egy-egy csepp levendula, citrom, citromfû olaj jó szolgálatot tesz például a levegõben elpárologtatva.

A hideg meleg váltó zuhany, a mérsékelt nem túlzásba vitt dinamikus sport segíti az állapot normalizálását. A rendszeresen végzett és a mindenkori helyzethez alakított dinamikus sport jelentõsen csökkenti a vérnyomást-mert endogén ópiátok keletkeznek s ezek a legjobb vérnyomás szabályzók.

Hasonló vagy még ennél is jobb hatásúak a kínai belsõ erõfejlesztõ gyakorlatok- a patuan csikung, a thai csi-csuan- a waitan- kung, valamint a befelé nyitó jóga gyakorlatok is. A kötõszöveti rugalmasságot a friss nyers lucerna fogyasztása segíti elõ, például salátaként. Akupunktúrában döbbenetes hatása van a HM-5 és VAB-1 les pontok együttes kezelésének. Talp reflexológiával is lehet a vérnyomást csökkenteni.

Füllmaszázs is végezhetünk vérnyomáscsökkentést, mégpedig úgy, hogy mindkét fülkagyló hátulsó mély árkát 5-10 percig masszírozzuk. Segít az állapot javulásában a relaxáció, az autogén tréning valamint az energetikailag megfelelõ helyen lévõ fekvõhely is.

A célzott mikro nutriensek terápiába állítása szintén elõsegítik az állapot jobbítását.

Béky László