Itt a tavasz kezdete, s elérkezett, hogy lelkünkben, testünkben elvégezzük a nagytakarítást.

Valamennyi világvallás meghatározott idõben javasolja a szervez terhelésének szüneteltetését, s ugyanebben az idõben a lélek terheitõl való megszabadulást is.

A méregtelenítésnek megvannak a maguk fizikai törvényszerûségei, de mindaddig, amíg a lélek nincs kész erre a “procedúrára” addig nincs mirõl beszélni..

Mielõtt a belsõ és külsõ tisztításról beszélnénk, tisztázandó, hogy mit értünk méreg alatt.

Méreg mindaz a külsõ és belsõ eredetû toxikus anyag, amely a szervezet közbülsõ anyagcseréjében már nem vesz részt, de jelenléte a további élettani folyamatokra már zavaró hatást fejtenek ki.

Igy méreg minden, ami a szervezet elsavasodásából ered, méreg a krónikus degeneratív betegségek alkalmával felszabadult bomlástermékek széles skálája, a természetes élettani folyamatok már nem kívánatos maradványai, de méreg a különféle gócok formájában megjelenõ gennyes zárványok is.

Méreg a megbomlott mikrobiológiai egyensúly következtében elszaporodott gombák toxinja és az egyéb fakultatív patogének toxinjai is.

Méreg a különféle kívülrõl bejutott kemikáliák széles áradata, mérgek a fölöslegesen beszedett gyógyszerek és funkcionális élelmiszer kiegészítõk.

Méreg a levegõben, vízben talajban lévõ kémiai, fizikai, mikro biológiai toxiokus anyagok, Méreg az esetleges rákos sejtek toxinjaim az erre kapott sugár és kemo terápia által elpusztult daganatos sejtek, de méreg a lélek görcse is a gyûlölet, a bánat a keserûség, a féltékenység, a gonosz indulatok, a buja vágyak

Láthatjuk, tehát, hogy a szervezetûnk normális mûködésében mennyi a gátló hatás, s mennyire kihegyezett, túl terhelt a szervezet méregtelenítõ rendszere.

Normálisan és felelõsen gondolkodó szakember a méregtelenítést tehát nem Hûbele Balázs módjára sablonosan oda teszi valaki elé, hanem a személy és környezete közti eddigi életút valamennyi állomásának okszerû elemzése alapján személyre szólóan készíti elõ a méregtelenítést.

Igen fontos, hogy a folyamat nem haladhatja meg a szervezet mindenkori testi lelki tûrõ képességét, mert a hirtelen kiszabaduló mérgek hatására szervezet úgynevezett retard toxicosist, azaz késleltetett mérgezést szenvedhet.

Ez azt jelenti, hogy a kioldott méreg anyagok olyan tömege jelenik meg a vérben, hogy az vissza vonhatatlan agyi, máj, vese és egyéb károsodást eredményez!!!

Vannak extrémesetek, amikor például elébb alaposan meg kell hizlalni a pácienst, mert ha a csont sovány szervezetbõl bármilyen körültekintõen vezetnénk is ki a mérgeket, biztos, hogy kárt okoznánk a szervezetben.

Érdekes, hogy évezredekkel ezelõtt már a védikus bölcs orvosok is kijelentették, hogy mindaddig, amíg a szervezetet nem méregtelenítik, nincs értelem az orvosságok adásának.

A védikus bölcseletben öt fõ méregtelenítési formát ismerünk, amelyek lényegileg mai napig megállják a helyüket.

Ezek közül a legfontosabb a beöntés.

Érdekes, hogy az apokrif iratokban János evangelista is Jézus tanaiból a beöntést is említi a méregtelenítési módszerek közt, a légzõ gyakorlatok, a víz és napfény kúrák és a böjt mellett.

A tudomány mai állása szerint a böjt, ami alatt lé böjtöt, vagy teljes állati fehérje mentes kosztot értünk, a belek tisztítása, az izületek salaktalanítása, a vér és nyirok rendszer tisztítása, a máj és vesék teljes kitisztítása szerepel, de mindég egyénre szabott sorrendben és módszerek szerint.

Legfontosabb azonban a lélek békéjének megteremtése, mert háborgó lélekkel a test hajója sem képes célba érni.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.