Gondolatok a természetgyógyászati onkológia lehetõségeirõl.

az Aura Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ valamint a Tiszta Víz Életmód Egyesület által kidolgozott rendszerek alapján.

Az onkológiai orvosi terápiák kiegészítése olyan természetgyógyászati módszerekkel, melyek a szervezet öngyógyító mechanizmusait keltik életre, megnövelhetik a várható túlélési idõt és az életminõség jelentõs javulását eredményezhetik. Ezen eljárások a hivatalos orvostudomány által ajánlott és végzett sebészi, radiológiai és kémiai terápiák hatékonyságát javítják, miközben támogatják test és lélek önmagára találását.

Mi a rák? Latinul általában tumor, neoplasma , malformatio , carcinoma névvel illetik, a szöveti szerkezet meghatározásával pedig számtalan megnevezési formája ismeretes.

Kialakulásában belsõ genetikus, lelki és külsõ, környezeti hatás mellett minden esetben a szervezet ellenálló és kompenzációs képességének megromlása játszik szerepet.

A daganat a normálistól alakjában és mûködésében jelentõsen eltérõ sejthalmaz, melyre az alábbiak jellemzõk:

 • Szaporodása végtelen
 • Növekedésében agresszív és intenzív
 • Terjeszkedésében nem ismeri a szervi szöveti határokat
 • Áttéteket képez távoli szervekben
 • Anyagcseréje döntõen anaerob, mycosisokkal társult
 • Olyan mennyiségû mérgezõ anyagot termel, mellyel a szervezet elõbb, vagy utóbb nem képes megbirkózni
 • Részben, vagy teljesen leköti a szervezet immunrendszerét
 • Felhasználja a szervezet számára rendelkezésre álló tápanyagokat
 • Az egész szervezetben oxigénhiányos állapotot teremt
 • Tartós sav-bázis egyensúlyvesztést idéz elõ
 • A test elerõtlenedését okozza
 • Elõsegíti a végsõ , idõ elõtti elmúlást

A daganatos betegségben szenvedõk társadalmi megítélése sajnos nem megfelelõ, mert a közgondolkodásban a rák egyenlõ halállal tudat terjedt el. A rákos beteg akarva, akaratlanul elszigetelõdik, célja vesztetté válik, így a materiális orvosi alapterápia nem minden esetben hozza meg a várt eredményt. Sajnos hazánk az onkológiai elhalálozások terén a nemzetközi összehasonlításokban szégyenletes helyen kullog.

Mindezek figyelembe vételével a természetes élet- és gyógymódok jelentõs szerephez jutnak a daganatos betegek kezelésében. Néhai dr. Oláh Andor orvos-természetgyógyász és néhai dr. Szabó Lajos lazarista missziós rendi atya igen jó eredményeket értek el a lélek és a test egyidejû pasztorációjával . Az Õ nyomdokaikban járva a tudomány mindenkori naprakész eredményeinek figyelembe vételével tesszük közzé az általunk javasolt kiegészítõ természetgyógyászati onkológiai terápiákat.

Alapelv:

Nem a betegség ellen küzdünk, mert ebben az esetben a küzdelem nagyságával arányosan jelen van a leküzdendõ ellenfél, azaz maga a rákbetegség. Filozófiánk szerint a kitûzött cél, az egészség helyreállítása érdekében munkálkodunk.

Ezért a mindenkori állapot figyelembevételével a hozzánk fordulóval meghatározzuk az elérendõ életcélt, ami lehet a gyerekek érettségije, unokák megszületése, stb., majd közösen a mindenkori alkat, anyagcseretípus, pszichoszociális helyzet figyelembevételével megállapítjuk az ehhez vezetõ utat.

Nincs tehát mindenkire érvényes protokoll, csak általános alapelvek, melyek alapján minden esetben rendelõi körülmények között személyre szabottan állítjuk össze a javaslatot.

Véleményünk szerint annyiféle rákbetegség van, ahány rákbeteg, mert abban vagyunk egyformák, hogy mindenki különbözik a másiktól.

Mi az elsõdleges feladat?

Meg kell teremteni a szervezet valamennyi sejtje számára normális alapreguláció feltételeit, ezáltal elsõsorban a laza rostos kötõszövetben olyan helyzet alakul ki , ahol minden sejt képes egymással egészséges elektro-mágneses belsõ informatikai rendszerrel kommunikálni. Daganatos betegség esetén a szervezet energiaháztartása, ATP készlete a kompenzációra, a tartósan megbomlott egyensúlyi állapot rendezésére irányuló törekvésekben merül ki, az öngyógyításra, az alkotó életre alig jut. Ezért érzi magát a daganatos beteg erõtlennek, cselekvõképtelennek, azért keseredik el, mert a lélek kész, de a test erõtlen.

Az alapreguláció rendezésének, valamint a daganatok kialakulásának kulcskérdése a sejtek oxigénnel való ellátottsága. Ezért ennek a kérdésnek hosszabb fejezetet szentelünk.

A betegségek másodlagos okai mindazon tényezõk, melyek egymástól akár független módon és mechanizmussal az elõdleges, vagy közvetlen ok kiváltásához vezetnek. A daganatos betegségek esetén ezek lehetnek vírusok, onkogének, sugárzások, krónikus szöveti károsodások, tartós gyulladások.

A kétszeres Nobel díjas Otto Warburg kutatásai derítették ki, hogy a rák kialakulásának egyik oka az anaerob sejtlégzés. Tehát a sejt oxigén jelenlétében folytatott energiatermelésének tartós, oxigénhiányos állapotra jellemzõ erjedésre való átállása minden elfajult sejtburjánzás elsõdleges oka! Az oxidatív energiatermelés egy cukormolekula elégetésével 18 ATP molekulát termel, míg az erjedés csupán kettõt!

A daganatsejtek sõt a gombák, és anaerob baktériumok is – habzsolják a cukrot, mégis állandó energetikai deficitben vannak. A biológiai égés során keletkezõ széndioxid nagyobb affinitása révén leszorítja az oxigén molekulát a szállító hemoglobinról, ezáltal a sejtek további oxigénellátását támogatja. Ezzel szemben a daganatszövetre jellemzõ erjedéskor nem széndioxid, hanem savas végtermékek keletkeznek, melyek nem ösztönzik a hemoglobint a szállított oxigén leadására, az nem hasznosul a daganatsejtek anyagcseréjében. Így a daganatban a vörösvértestek által felkínált oxigénmolekulák ellenére tartós oxigénhiányos állapot keletkezik, és esély sincs arra, hogy a normális oxidatív állapot helyreálljon!

Ha a belégzett levegõt, vagy az elfogyasztott ivóvizet O2 molekulákkal dúsítják, azt a hemoglobin köti meg, tehát a daganatsejt nem képes hasznosítani. Ha azonban nem 2, hanem száznál is több oxigénmolekulát kötünk egymáshoz melyeket szintén a hemoglobin szállít a vérben  ez a szokatlan kombináció sokkal sérülékenyebb, vagyis akár spontán is leszakadnak, eltöredeznek az oxigénláncok. Így a daganatsejtek akarva akaratlanul is oxidatív stressz állapotába kerülnek.

Ez az esemény megindítja az oxidatív energiatermelést, kikerül a sejt az energia válságból, ezáltal könnyebben visszatér a rendezett alapregulációhoz és a normális osztódási arányokhoz.

A vér és a szövetek oxigén telitettségének fokozása nemcsak a kórokozók pusztulását és rosszul gyógyuló sebek feltisztulását segíti elõ, de a kemo- és sugárterápia hatékonyságát is fokozza, valamint az általános közérzet javulásán keresztül az életminõség pozitív változását is eredményezheti.

Melyek a további teendõk?

 • Beindítani a daganatsejtek apoptózisát, azaz a programozott sejtelhalást.
 • Megteremteni a már többletként jelentkezõ toxikus anyagok és a daganatsejtek pusztulásával járó még több méreganyag szervezetbõl történõ folyamatos kivezetését úgy, hogy a keringésben mindenkor jelen lévõ káros anyagok mennyisége ne haladja meg azt a küszöbértéket, ami esetleg visszafordíthatatlan önmérgezést váltana ki. Ezért a méregtelenítés, mindég személyre szabott egyedi, egyszeri és megismételhetetlen protokopll .
 • Immunrendszeri egyensúlyt létrehozni, hogy a sokoldalúan megterhelt szervezet ne váljon másodlagos, harmadlagos fertõzések áldozatává.
 • A hypoxia helyett olyan oxigénnel jól ellátott állapotot biztosítani, mely nem éri el az oxidatív stressz szintjét.
 • A sav-bázis egyensúlyt helyreállítani.
 • Megfelelõ mennyiségben és napi elosztásban izo – illetve hypotoniás folyadékot inni, hogy a vér, a sejtek és a sejtközötti állomány vízterei egyensúlyban legyenek. Cukros, édes italok a sejtek kiszáradását idézik elõ.
 • A sejtek megfelelõ oxigén és tápanyag ellátásához kifogástalan érpályára, átjárható hajszálerekre van szükség, mely mintegy 80-100 ezer kilométer hosszúságú.
 • Elõsegíteni a vitaminok, makro- és mikroelemek, biológiailag aktív anyagok szervezetbe jutását elsõsorban vízoldékony formában. A szervezet elsavasodása miatt rigid, merev az epehólyag, elégtelen az epebeömlés a patkóbélbe, emiatt rossz a zsíremésztés, így kevés zsírban oldódó vitamin kerül a szervezetbe.
 • Fontos a szabad gyökök befogása, mégpedig a közbülsõ anyagcsere minden szintjén. Ezt a feladatot mikroelemek, vitaminok és flavonoidok keveréke képes ellátni.
 • Rendezni a szervezet mikrobiológiai egyensúlyát. Hypoxiás, elsavasodott állapotban a köztakarón, a természetes testnyílások közelében, a nyálkahártyákon , elsõsorban a belekben részben, vagy teljesen felborul a mikrobiológiai rend és a humanofil, emberbarát populáció helyett elsõsorban a gombák szaporodnak el Ezt a helyzetet az antibiotikus, szteroid-, kemo- és sugárterápia sajnos csak rontja. A normál flórában bifidus, thermofilus és acidofilus családoknak van helye. Ezek probiotikus készítmények formájában vihetõk a szervezetbe. Szükséges olyan anyagok alkalmazása, melyek rezisztencia kialakulása nélkül képesek a nem kívánatos mikroorganizmusok szaporodását gátolni. Prebiotikumokkal a normál flóra táplálását végezzük.
 • Az idegen szövet burjánzását mindig gyulladásos reakció kíséri, ezért az immunrendszer támogatása, terheltségének lassú, fokozatos csökkentése indokolt.
 • Lényeges kérdés a bélnyálkahártya, azon belül is a vastagbél nyálkahártyájának alaki és mûködésbeli épsége. Ennek megléte, vagy hiánya alapjaiban meghatározza a testbe visszaszívódó víz strukturális állapotát, és ezen keresztül a szervezet energetikai állapotát, ATP szintjét.
 • Feltérképezni az állandó tartózkodási- és alvóhely földsugárzási és elektroszmog terheltségét. Ösztönözni a torzító elektromágneses terek helyett a harmonizáló terek dominanciáját.

Valamennyi feladatot csak lassan, kíméletesen és folyamatos nyomon követés mellett szabad csak végrehajtani, mert a terápiás hatások mellett úgy nevezett gyógyreakciók is felléphetnek, melyek a szervezet válaszadását, méregtelenedési folyamatait kísérik. Ilyen lehet többek között láz, rossz közérzet, egyes tünetek felerõsödése.

Lelki terápia

Törekszünk a vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus egyensúlyi állapotának helyreállítására , mert a tartós szimpatikus túlsúly az egész szervezet homeosztázisát rossz irányba tereli.

A hit erejével, belsõ látás kialakításával lehet a leendõ egészséget megelõlegezni. Illõ megtanulni az ellazító, relaxációs, meditációs technikákat, meg kell tapasztalni az ima erejét, hisz mindezeket az öngyógyítás szolgálatába lehet állítani.

A hamis álértékrend helyett a természetközeli életmód és az emberi értékek kerüljenek a középpontba. A rövid és hosszú távra megfogalmazott célokért való törekvés megalapozza az élet értelmébe vetett hitet, biztosítja a családba és a társadalomba való reintegrációt, ahol a képesség, a vágy és a lehetõség egymással mindenkor arányban áll.

Dietetika

Tévesnek ítéljük meg a hosszú, sokszor hetekig tartó léböjtöket, mert a túlböjtölés a szervezet általános fehérje, szénhidrát, zsiradék, vitamin, makro- és mikroelem valamint egyéb biológiailag aktív anyag hiányához vezet.

Az étrend lehetõleg ökológiailag és biológiailag tiszta helyrõl származó nyers zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó gabonára alapozott , jól emészthetõ, biológiailag értékes élelmiszerekbõl álljon. Az állati fehérjét a tojás és a hal képviseli. Emellett olyan funkcionális élelmiszer komponenseknek is legyenek jelen, melyek szükségesek az élet alapjaihoz , hozzájárulnak a betegséggel kapcsolatos terhek megoldásához. Ezek a teljesség igénye nélkül a szezonális, lehetõleg lila, piros és sárga színû zöldségek és gyümölcsök, a gabonafélék közül elsõsorban a rizs, a köles és a zab. Tüdõdaganatos betegek kerüljék a sárga és piros növényeket, mert karotinoid tartalmúak.

Támogató módszerek

A geopatogén zónák , káros földsugárzások és az elektro smog felmérése elengedhetetlen. Az elektroszmog ártalom megállapításához lehetõleg mûszeres vizsgálatot kérjünk. A harmonizáláshoz olyan mágneses eszközöket alkalmazzunk, ahol kis erõsségû, természetazonos élmágnes rendszereket kínálnak.

Az egész szervezet egyenletes oxigén ellátására KAQN ivó- és fürdõ kúra alkalmazható.

Az ezzel kapcsolatos alap kutatások eredménye rendkívül kecsegtetõ.

Fõvárosunk egyik kórházába a rendszer beépítése és terápiás rendszerbe állítása 2oo7 ben befelyezõdik .

Masszázs és egyéb energetikai terápiák alkalmazása csak a kifejezetten erre a célra szakosodott, nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezõ szakembertõl fogadható el.

Táplálék kiegészítõk

A szabad gyök fogáshoz és az immunológiai feladatok harmonizálására az alábbi keverék javasolt: 1 liter Tahitian Noni juice + 200 mg Flavonax 100 plusz + 100 ml Flavin Nature Life .

Az elsõ hetekben lökésterápiaként, késõbb étkezések elõtt 1-2 evõkanálnyi javasolt.

Az apoptózis elindításához, a gyulladás csökkentésére, az emésztõrendszer mûködésének javításához a C .O. D. teát javasoljuk a gyártó által elõírtak szerint.

A folyamatos méregtelenítést, és a szabad gyök fogást a Humet R és vas, szelén és króm készítmények szolgálják.

A biológiailag aktív anyagok bevitelére az orto molekuláris készítmények kiválóak.

A szervezet víztereinek megfelelõ sav-bázis egyensúlyát a Basica készítmények sgítik elõ.

A mikrobiológiai rendterápiát több készítmény is támogatja. Az Éden kapszula a fakultatív patogén flóra szaporodását gátolja, a Protexin probiotikum, a Tejédes savópor prebiotikum.

Az epebeömlést és a zsíremésztést s ezzel együtt a zsírban oldódó vitamin szintézist a Béky féle olaj keverékkel és az articsóka készítményekkel lehet elõsegíteni. Ezek a készítmények csökkentik a betegséggel sajnos együtt járó kellemetlen testszagot is.

Az egész szervezet és a szív energetikai állapot javítására a Q gél tabletták és kapszulák alkalmazhatók sikerrel.

A légzés és a tüdõ mûködése sópipával javítható.

A kapilláris keringést a fent említett flavonoidokon kívül a vadgesztenyés krémek és a hideg meleg váltó fürdõ segítik elõ.

Mindezek mellett ismert a biológiai daganatkezelés számtalan formája, például a fagyöngy kúra, a hormonterápiák és egyéb testi és lelki síkon ható rendszerek, melyek alkalmazása egyéni elbírálás függvénye.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.