Az emberi szervezet egyik legizgalmasabb szerve a pajzsmirigy a mellékpajzsmirigyekkel. Nevezhetjük második karmesternek is, hiszen, mint belsõ elválasztású mirigy, közvetlenül az agyalapi miriggyel tart kapcsolatot, s e két mirigy harmóniája, vagy diszharmóniája alapjaiban meghatározza, hogy milyen ” fordulaton” éljük életünket.

Ismeri a tudomány a pszicho-neuro endokrinológia és a pszicho neuro immunológia kifelyezéseket, melyek egy olyan lelki-testi kapcsolatot jelentenek, ahol a lélek elsõdlegessége egyértelmû, s ennek következtében a vegetatív idegrendszer és az immunrendszer valamilyen módon válaszol.

Ennek a válasznak az eredménye a fizikai testünk mûködési harmóniája, vagy diszharmóniája.

A népi bölcsesség számtalan módon nevezte meg ezt a pszicho szomatikus állapotot- néhányat a teljesség igénye nélkül:

…Torkára forrott a szó…..hang sem jön ki a torkán…..torkig van az élettel…..sírás fojtogatja a torkát…..a félelemtõl megnémult…..gombóc van a torkában……elakad a lélekzete…elszorul a torka…stb stb.

A hagyományos keleti gyógyászatban a torok erõközpontjának, azaz a torokcsakrának igen fontos szerepet tulajdonítanak. Ez az önkifelyezés, az önmegvalósítás, az én tudat közösségi megjelenítésének helye, a társadalmi helyzet elfogadása, vagy elutasítása, saját mindenkori helyzetünk értékelésének erõközpontja.

Döbbenetes a hasonlat a HKO-hagyományos kinai orvoslás szemszögébõl is a megközelítés. Rendszerükben a vér is szállítja többek közt a kozmikus energiát, a csí-t.

Ha ebbõl a csi-bõl nincs elegendõ, akkor a vér csí is megkevesbedik, s nem jut belõle a pajzsmirigybe sem elegendõ éltetõ erõ.

Élettanból tudjuk, hogy relatíve a pajzsmirigyünk a leginkább vérrel ellátott szervünk Óránként mintegy 4 liter vér áramlik át e parányi szerven. Teljességgel elfogadható tehát a kínai elmlet is, mert ha a vér stressz hormonokkal telített, akkor bizony a népi bölcsesség kifelyezései azonnal valamilyen formában megnyilvánulnak.

Igen találó dr. Török Szilveszter professzor Úr mondása, mely szerint a szervezetünk “oktánszám” szabályzója a pajzsmirigy.

A pajzsmirigy jódból és fehérjébõl elõállítja a tiroxint és trijódthrionint. Nézzük meg ezek után, mi okozza azt, hogy a pajzsmirigy a legritkábban mûködik szabályosan.

Elsõ, ha az alkat és anygcsere típustól jelentõsen és tartósan eltérnek a külsõ életkörülmények. ennek következtében az állandó megfelelési kényszer egy sor élettani folyamatot az alkattól és anygcsere típustól eltérõen kénytelen vezérelni, s ennek súlyos következményei lesznek. Ezt nevezzük pszihés, steresszes terheltségnek.

A másik a földrajzi és talaj adottságokból következik, ez pedig a jód hiány. Szintén ugyanebbe a kategóriába tartozik az ipari élelmiszerek sora is, ahol a természetes ásványi anyag tartalomnak nyoma sincs.

Vegyük sorba ezek után a pajzsmirigy feladatait: Irányítja a víz háztartást, szabályozza a táplálékok felszívódását, irányítja a növekedést, vezérli az idegrendszer mûködését, szabályozza a bõr és képletei /haj,körmök szõrzet / állapotát, s legelsõ sorban hat az egész hormonrendszer mûködésére.

Természetesen a kor elõre haladtával mindezek egy sor egyéb tünettel is társulhatnak, s másként mûködik a hölgyeknél a pajzsmirigy és mellék pajzsmirigyek, mint az uraknál, Ennek oka, a havi menstruációs ciklus, valamint a szülés, késõbb a menopausa.

Legismertebb pajzsmirigy betegség a struma, amikor jód hasznosítási zavarról beszélünk, a pajzsmirigy nem képes ellátni feladatát, s a mindenáron való megfelelés szövet szaporulatot idéz elõ.

A pajzsmirigy vagy képes a mindenkori feladatoknak az egész szervezettel együttmûködve megfelelni, vagy nem. Ha nem, akkor vagy túl mûködik, vagy alúl mûködik.

A túlmûködés okai a megjelent meleg göbök-ez autoimmun adenoma-, amelyek túlzottan termelik a hormonokat, de ugyanez a hatása a Basedow kórnak,

A beteg állandóan izzad, melegség érzete van,nyugtalan, hasmenéses, robbanásig feszült, szalad a pulzus, gyöngeség érzete van, állandósul az éhség és szomjuság érzet, s erõsen fogy.Egy sor leki tünet is jelentkezik, illetve a leki tünetek és állapot manifesztálódik az említett testi formákban-ezek a teljesség igény nélkül: elnyomottság, önmegvalósítás hiánya, félelem a munkahelyi kudarcoktól, félelem szinte mindentõl s ezek következményei.

A terápia a lélek pasztorálása, az izzadás megszüntetése zsálya teával, a pajzsmirigyre ható galajtea kúra, a lélek békéjére és a szívre ható: citromfû, orbáncfû, levendula, galagonyavirág,szúrós gyöngyajak keverék tea fogyasztása. Külsõleg zsurló pakolás éjjelre.Kerülni a keresztes virgáguakat /káposzta, retek/ mert goitrogen hatásuak, azaz kiviszik a jódot a szervezetbõl. Igen jó az un. Török féle szelíd jód kúra, mert ebbõl csak annyi és olyan ütemben kerül hasznosításra, amennyire éppen szükség van.

Az alulmûködés tünetei épen ellenkezõek – fázékonyság, lelassult élettani folyamatok, szív és bélmûködés, aluszékonyság, hajhullás, köröm törékenység, lelassult lelki állapot. Ez autoimmun betegség, amikor a test azonos antitestek kárositják a pajzsmirigy szöveti szerkezetét.Jód és thiroxin hormon kezeléssel sokat lehet segíteni, természetesen a lélek terápiája itt is nélkülözhetetlen.

Az EU-ban egyre több élelmiszert medikálnak jóddal, s ennek komlex hatásáról még nincsenek kellõ tapasztalatok. Ebben az esetben fokozottan igaz, jóból és jód-ból is megárt a sok.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.