“ARTHROSIS” jeligére érkezett a levél szerkesztõségünkbe. L.B.Gy nyugdíjas erdõmérnök irja Abaujból….

….egész életemben talpon voltam, jártam a hegyet, koptattam a völgyet, mértékletesen ettem, ittam, semmit nem vittem túlzásba, s most mégis a nyugdíjas éveimet megkeseríti a csípõ izületi kopás. Sokszor annyira fáj, hogy még a fürdõkádba sem tudok bészállani, a gépkocsiba kézzel emelem be a lábamat, s a járás is nehezített. Kérem adjon tanácsot, milyen módszerekkel lehet a fájdalmat csillapítani—–

Kedves jó Mérnök Úr!

Megtisztelõ bizalmát köszönöm, de mindjárt szeretném felhívni szíves figyelmét arra, hogy a fájdalom jelzi, hogy baj van. Ha a fájdalmat el mis-másoljuk, akkor a kór megy elõre észrevétlenül, a maga útján, s a baj egyre nagyobb lesz.

Vegyük sorba a teendõket, de elébb nézzünk egy kicsit az ok-okozati függöny mögé!!

A Teremtõ úgy alkotott meg bennünket, hogy mindannyian önmagunkhoz képest valahol gyöngébbek vagyunk- ezt genetikai kódnak is nevezhetjük, s ez a részünk a többi részünkhöz képest gyorsabban romlik. Ez ellen nincs mit tenni, el kell fogadni, de életmód váltással és az orvotudomány valamint a természetgyógyászat kombinációjával lehet késleltetni a folyamatot.

Elsõ az étrend! Szíveskedjék olyan elsõsorban nyers zöldségekbõl, gabonából, olajos és hüvelyes magvakból, halból, tojásból öüsszeállitani az étrnedjét, hogy a sav-lug egyensúly ne térjen ki savas irányba!!! Erre azért van szükség, hogy a szervalkotó ásványi sók nem kimosódjanak, hanem beépüljenek, vagy egensúlyba legyenek.

A porcszövetben nincsenek tápláló erek,az élettani szükségleteit ozmótikus uton kapja meg, tehát ismét a sav-lúg egyensúly, az elektolit háztartás és a sejtszintü informatikai alapreguláció rendbetétele az elsõdleges, tehát, tartózkodni minden szélsõségtõl,túlzástól. Ez testi leki szinten egyaránt értendõ,

Javasolt a glucose amin sulfát tartalmu kiegészítõk szedése, ami chondro protectiv terápiának mondott módszer,de csak kúra szerüen- s a kúra után 6 héttel RTG-vel UH-al ellenõrizni kell, hogy a készítmények hatottak-e vagy sem. Sajnos az esetek jelentõs százalékában nincs beépülés.

Igen fontos a nem terhelõ mozgás, elsõsorban az úszás, a könnyû séta, s a speciális módon végzett kerékpározás- azaz a terpesztett és szûkitett kerékpározás. Igy az izfelszin többirányú terhelést kap.

Igen eredményesek lehetnek a kezdeti fázisban a különféle fizio és fiziko terápiás módszerek, a kéntartalmú gyógyvizek, a speciális repozicios masszázsok, amelyek az izom kontraktúrát oldják. A fájdalom ugyanis izom görcsöt eredményez, ez beszükiti a mozgásteret, s önmagát rossz irányba gerjesztõ folyamat indul meg. A különféle mézes, kelkáposztás, fûzhajtásos, fûzfakérges, fekete nadálytöves agyag pakolások ideig óráig segíthetnek, de végsõ megoldást nem adnak.

A biorezonanciás módszerek az esetek bizonyos százalékában, de csak a kezdeti szakaszban segítenek Hasonló a helyzet az akupunktúrával is.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy az összes arthrosis közül a legkevésbé gyógyítható a csípõ izület, s elérkezik egy pillanat, amikor a beteg magától jelentkezik a protézis mûtétre.

Ebben az esetben is az utógondozásban, a gyógytornának, fiziko és fizioterápiának óriási jelentõsége van.

Béky László