Fejünk az érzékszervek, a központi idegrendszer, s egy sor egyéb igen fontos feladatot ellátó szerv, szövet, sejt gyüjtõ helye. A hangképzésben, de a hallásban is igen nagy szerepet játszik a fejünk, mint rezonátor. Ezt a rezonátor szerepet az fejben lévõ üregek segítségével oldjuk meg. Legfontosabbak a homloküreg és a két arcüreg.

A felsõ légúti megbetegedések esetében ezek az üregek általában “érintetté” vállnak, s az állapotváltozás a kisfoku gyorsan múló irritatív állapottól tarthat az évtizedekig elhúzódó krónikus gyulladásos állapotig. Az ilyen krónikus gyulladásos helyet gócnak nevezzük, aminek megvan az a veszélye, hogy immungyönge helyzetben reá húzódhat a vesékre, az izületekre, a szivbelhártyára, a szívizomra, a szívburokra, de fenntarthat az egész szervezetre kiterjedõ általános lázas állapotot is, amely hol nyugalmi, hol fel-fel lobbanó állapotban van.

Ezek a krónikus gyulladásos üregek általában valamely bakteriológiai fertõzések fészkei, de a nem célzott antibiotikus kezelés, vagy egyéb okok miatt kialakulhatnak a gombás fertõzéses állapotok is.

A krónikus gyulladásnak vannak nyugalmi állapotai, amikor nagyjából tünetmentes a beteg, nincsenek fájdalmak, nem ürül váladék, de ha bármely okból kifolyólag immunológiai egyensúly vesztés lép fel, vagy ujra jelentkeznek a halmozott kiváltó okok, a kór fellángol.

A kiváltó okok közûl elsõ helyen a hideg, huzat, szél és nedvesség pl esõ, vagy hó, esetleg köd szerepelhet. A megfázás lehet alúról jövõ felfázás, de lehet a fejet ért atrocitás is.

A tünetek széles skálája ismert, s kinél-kinél esetenként is más és más a domináns kórkép. Erõs hasogató fejfájás, amely oly kinzó is lehet, hogy szinte lehetetlen elviselni, eldugul az orrjárat, nehezitett a légvétel, dünnyögõvé válik a beszéd, elébb híg, késõbb sürü, sárgás, zöldes gennyes váladék ürühet- s ez jó ha ürül.

vannak azonban olyan esetek, amikor nem ürül a válladék, hanem pang, s egyre jobban feszíti azüreget, s ezáltal a fájdalom és az egyéb tünetek fokozódnak.

Természetesen a szakorvosi ellátás az elsõdleges, s ha szükséges nem tiltakozhatunk a célzott antibitikus, vagy szulfonamidos kezeléstõl sem, de szükséges lehet az üregek felszúrása és kiöblítése, esetleg mûtéti feltárása is.

A természetgyógyászat több oldalaról tud segíteni:

Ezek: – javítani az egész szervezet általános immunológiai állapotán falavonoidokkal, C vitaminnal, egyéb készítményekkel.

– csökkenteni az egész szervezetben a nyálhahártya irritatív állapotát, s ezt lokalizálni a fejre és az üregekre

– anti bakteriális és anti mikótikus módszrekkel csökkenteni a kórokozók számát

– javítani a felsõ légutak átjárhatóságát, ezzel javítani az egész szervezet oxigén ellátását.

Mindezekre a gyógynövényeknek és funkcionális készítményeknek , fiziotreápiûás módszereknek számos lehetõségét ismerjük, amit mindég egyedileg kell megválasztani

Ismert népi módszer a következõ: 5 liter vizben 5 evõkanál lenmagot 5 percig fõzünk, majd ha már bírja a lábunk, bétesszük, had ázzon. Eközben az asztalon forró vizre reá reszelünk fokhagymát, esetleg egy két csep kakukkfû, kapormag olajat és csukott szemmel inahláljuk ezek gõzét. Eközben két kisebb vereshagymát jóül megmelegítve nyuszifül kötésben a fülünkre kötünk, s szintén eközben-tehát mindent egyszerre, jó 25 kanál megdarált, pár percig vizben fõtt lenmagot parittyakötésben a két arccsontra és a homlokra kötünk.

Családtagunk, segítõnk eközben a meleg mustármagfürdõben a nagylábujjon a homlok és orr zónát masszírozza a kiürülés irányába!! lo 2o perc mulva kisssé elõre hajolva váltva a két orrból gyenge fujással megpróbáljuk a váladékot ki vezetni. Az esetek nagy százalékában egy két kezelés szükséges, de ha nem ürül, legyünk türelemmel és folytassuk a kúrát. A váladék csak aktiv idõszakban ürül, mert nyugalomban be van száradva!!!

Béky László