Rendkívül találó a népi bölcsesség- olyan találóan mutat rá egyes belgyógyászati kórképek egyszavas megmagyarázására, hogy az egyenesen egyetemi tankönyvbe való.

Besavanyodni, megkeseredni, olyan komplex psziho-szomatikus állapotnak a megnyilvánulásai, amelyek ok-okozatzi szinten messzeire vezetnek, A tudomány mai állása szerint a legtöbb betegségnek lelki okai vannak, s ha a hagyományos kinai orvoslás oldaláról közelítjük meg a betegségeket, akkor ebben a rendszerben is, valamely nem fizikai szintû magyarázatot keresnek, hanem a finom, szubsztilis energiák pályájukon történõ haladásuk akadályoztatásával magyarázzák a betegségek okait, de ha az õsi indiai védikus gyógyászat gyökereuhez nyúlunk, akkor szerintük, a fizikai test megbetegedését mindig megelõzi a finom szerkezetü testek zavara. Ez alatt azt értjük-európai gondolkodás szerint- hogy a fizikai szintû betegségek itt és most tüneteinek kialakulását a térben és idõben korábban és másutt is kell keresni.

Mi ezekben a rendszerekben a közös? Egyértelmüen az, hogy a betegségek kialakulását, mint hosszú folyamatot magyarázzák-minden rendszerben egyaránt, s fizikai test tünertei már a kialakult kór manifesztációját jelentik.

Visszatérve a bevezetõre, aki megsavanyodik, megkeseredik, az epés megjegyzéseket tesz, az elsárgul az irigységtõl, azt a méregtõl elönti az epe, az rosszmájú!!!,, Folytassuk a népi bölcsességek sorát? nincs értelme, de talán magyarázzuk meg, honnan derül ki, hogy valakinek amája, epéje nem megfelelõen mûködik?

Elsõ az általános rossz közérzet. Étkezés után álmosság, puffadás, teltség érzet, hosszantartó jobb bordaiv alatti kellemetlen érzet, ami többszöri böfögésre némileg mérséklõdik.

Egyes ézelek kifelyezetten rossz hatásuak-pl tejfõl, kefir, yoghurt, káposztafélék, paprika,retek,zsíros, nehéz ételek, füstölt hús, egyes konzervek stb stb. Az ilyen ételek elfogyasztása után kifelyezetten görcsös állapot alakul ki, amit csak a szakorvos által felírt görcsoldók oldanak, de jelentõs esertben ez sem segít.

A Görcsös fájdalom elsõsorban a jobb bordaiv alatt érzõdik, de kiterjedhet a hastájék közepére, átsugározhat a jobb lapocka alá, sõt a jobb vállba is.

A széklet ilyenkor általában vékony, agyagszerû, világos, olajosan fényes, gyakoriak a hasmenések, s abeteg érzi, hogy nem ürült ki teljesen.Ha beöntéssel próbálkozik, akkor jelentõs mennyiségû, rosszul emésztett világos, olajos széklet maradék jön ki. Az ilyen beöntések után általában jelentõs az állapot jobbulás, megkönnyebbülés.

A tünetek további formája, a besárgulás, elõbb a szem fehérje, késõb az egész test színe megváltozik- ilyenkor a vizelet sörbarnára változik.

Elõfordulhat a kínzó görcsökkel erõs hányás, s a hányadékban megjelenik az epe is- ez is megkönnyebbüléssel végzõdik.

Nézzük ezek után mi a teendõ, ha az olvasó ilyen, vagy közel hasonló tüneteket észlel magán?

Elsõ teendõ, azonnal felkeresni a háziorvost, aki az esetek igen nagy százalékában tovább küldi teljes kivizsgálásra a panaszost. Az esetek igen nagy százalékában megállapításra kerül az epehólyag heveny, vagy krónikus gyulladása, s ha az ultra hang valamely árnyékot is mutat, akkor az epe homok és az epe kõ is szóba kerülhet. Nagyon fontos a pontos diagnózis megállapítása, mert az orvosi és az ezzel párhuzamos természetgyógyászati terápia csak erre épülhet.

Az esetek bizonyos százalékában nincs még konkrét kórkép, nincs sem heveny, sem krónikus gyulladás, sem kõ, de úgynevezett érintettség, érzékenység megállapítható, s ez már elõszobája lehet az epe további megbetegedéseinek.

Májunk, ez a jobb bordaiv alatt lévõ szervünk, mintegy 4-5oo féle fõ és közbülsõ feladatot old meg. Többek közt naponta mintegy o,7-o,9 liter híg epét termel, s ez az epehólyagban sürüsödik be mintegy l/lo-ére. Innen ürül be a patkóbélbe az epe és hasnyálmirigy közös vezetékén keresztül.

Igen fontos minden epe betegség azonnali kezelése, már az elsõ tünetek megjelenésekor, mert a késlekedés magavával hozhatja a hasnyálmirigy megbetegedését is.

Az epe váladéknak több szerepe van. Elsõdlegesen a patkóbél, s a tápcsatorna további szakaszainak lugosságát segíti elõ, részt vesz a zsír emésztésben.

Ha a szervezet bárminemû leki stressz hatása, vagy egyéb ok miatt az epe nem ürül ki folyamatosan, hanem pang az epehólyagban, akkor ez az állapot megteremti a feltételét a már korábban említett betegségek kialakulásához.

Az állandó megfelelési kényszer, a vegetatív idegrendszer állandó feszült készenléti állapota az egész emésztõrendszerben energia hiányos állapotot idéznek elõ, s ez már önmagában is elég ahoz, hogy az epe tökéletlenül ürüljön.

Hozzájárul ehez, a táplálkozási divathóbortok tömege, például õsszel, télen, tavasszal a délig gyümölcs kúra, a káposztaleves õrület, s már tudománytalanságok sokasága.

Az étkezésnek illõ megadni a méltóságát, reggel bõségesen kell reggelizni, pl piritott teljes õrlésü gabonából kenyeret, vajat, tökmag olajat, sajtot, olajos tengeri halat, juhtúrót, hetente háromszor legalább három tojást, lágyan vagy rántottának. Délben zöldségleves, leveles saláta, kásafélék, párolt zöldség, estére burgonya héjjána sütve-fõve, vajjal, leveles aslátával.

A teák közûl javasolt a következõkbõl valamely keverék összeállítása: menta, apró bojtorján, körömvirág, cickafark, ezerjófû, pitypanglevél és gyökér, tyúkhúr, homoki gyopár, kömény, ánizs, benedekfû, pemetefû. kakukkfû,

A fûszerek közûl kerülendõk a melyek erõsen megmozgatnák az epét, viszont az erejedésgátlóknak kitüntetett szerepük van- ezek: kakukkfû, borsika, ánizs, kömény, fahéjj, majorána, szurokfû, turbolya.

Emlitettem, hogy az epe “beszélget” a hasnyálmiriggyel- ezért a tökmagolaj és a friss zöld kapor minden nap helyet kapjon az étrendben.

Könnyitenek az epe panaszok oldásában a has masszázs módszerek, a borogatások, a pakolások, ezekhez pár csepp mentaolajat fel lehet használni. Epegörcs esetén igen jó hatáásal könnyit a helyzeten a jobb lábon a térd alatt 2-3 ujjnyival kifelé-lefelé, a szárkapocs csont feje alat- az ugynevezett nyak résznek /epehólyag meridián 34-es pontja / igen intenzív, nagyujj körmével történõ mély nyomkodása. Van úgy hogy pillanatok alatt odódik a görcs.

A talpmasszázs kétélû fegyver- ha nincs diagnózis, mert elõfordulhat, hogy a jószándékú masszõr éppen a követ masszírozza be az epevezetõbe, s ennek kellemetlenek a következményei.

A már kialakult homok és kõ kezelése elsõsorban szakorvosi feladat, mert ha a kór elõre haladott, s az epehólyag erõsen sérült, akkor a laparoszkópos mûtéttel-pár nap mulva az élet baj nélkül folytatható- szakszerû szakorvosi és természetgyógyészati utógondozás mellett.

Béky László, 2oo3 õszén.