A Teremtõ mindenevõnek alkotta meg az embert, s kis bõvítéssel ez a megállapítás a földi élõlények legtöbbjére érvényes.
A vegetáriusok elõszeretettel hivatkoznak arra, hogy a szarvasmarha, vagy az elefánt növény evõ, s lám milyen erõsek, milyen hosszú az életük.

Mindkettõ ugyan növényt eszik, de a növények az emésztõ rendszerben az ott lakó mikro szervezeteknek szolgálnak tápanyagként, s végsõ soron ezek az állatok mikroba fehérjét fogyasztanak, ez a fõ táplálékuk.

Ha megnézzük a fog képletünket, akkor a 32 fog 12,5 %, a azaz négy fog a szemfog, ami az állati fehérje mennyiségét jelenti.

A zöldség és gyümölcs evésre mutat a 25 %-nyi metszõ fog azaz a felsõ és alsó 4-4 fogunk, a többi, az elõ és utó záp fogak a hüvelyes, olajos és gabona magvak elfogyasztására utalnak.

Természetesen ezek a számok az emberiség teljes populációjának átlagára vonatkoznak, s ettõ igen jelentõsek az eltérések.

Az eltérés nem más, mint a földrajzi, éghajlati, talaj és egyéb adottságokból eredõ táplálék készlet és az ehhez alkalmazkodó genetikai variancia kapcsolata.

Igy van nyers húst evõ eszkimó és van csak növényt evõ meditáló indiai yogi, nyáron tejet, tejterméket , télen húst fogyasztó belsõ ázsiai nomád, van mediterrán koszt és van afrikai köles koszt, van zöldségre, halra, rizsre alapozott ázsiai folyam menti koszt, van kukoricára,babra alapozott mexicoi indián koszt

Az USA Berkley University mintegy 4oo féle táplálkozási rendszert vizsgált meg, s lám mind jó valakinek.

A természetgyógyászok elkövetik azt a hibát, ha valaki valamely betegségbõl valamely rendszer segítségével jobban lesz, vagy meggyógyul, azonnal elkezdik a rendszert mindenkinél, minden betegség jobbításaként favorizálni.

Személyes szakmai konfliktusom volt az általam nagyra becsült M. Kushi professzorral, aki a makrobiotikus rendszer mindenhatóságát hírdette. Óriási szakmai tévedés.

Az elvek kitûnõek, de az alkalmazási gyakorlat erõs korrekcióra szorul.

Sajnos az elmúlt fél évszázad az egész Glóbuszt kemizálta. Több százezer féle vegyszer van forgalomban, s ezek szennyezik a talajt, vizet, levegõt, növényt, állatot, embert.

Máskor évezredeken keresztül nem volt olyan nehéz a szervezetünk környezeti és mentális alkalmazkodási feladata, mint jelen évtizedekben. Ezért van annyi rákos, allergiás, reumatológia, emésztõszervi ,keringési és egyéb krónikus degenerativ betegség.

Vagy hozzászokunk, vagy elpusztulunk.

Kár szépíteni, ez a kérdés végsõ summája.

Ókori bölcseink ezt jó elõre látták, tudták, ezért javasolják az idõszakonkénti böjtöt.
De!!! A böjt nem azonos az éhkoppal, s mindenkinél más és mást jelent.

Elsõ lépcsõ a lélek megtisztítása, a saját erkölcsi és vallási szokásaink szerint. A test böjtöltetése csak ezután jön!!!

Mentális görcsökkel TILOS böjtölni, mert a lélek terhei materiális energia hiányt eredményeznek az emésztõ rendszerben, s baj csak tetézõdi!

Nota Bene! Rágódik rajta, képtelen megemészteni, megfekszi a gyomrát, epéssé válik, megkeseredik, besavanyodik, van bõven ráutaló bölcs mondás!

Tehát, aki egész évben húst hússal evet, elég ha meghatározott ideig-ez alkat, anyagcsere típus, egészségi állapot függõ- nem eszik húst, csak halt, tojást. Aki hal és tojás evõ volt, annál marad a tej és tejtermék, aki ezeket ette, most elhagyja, a vegetárius áttér a tiszta gyümölcs kosztra, a gyümölcsevõ /remélem ilyen már nincs / leveket iszik.

A böjt alatt megfordulnak az élettani folyamatok emésztés fiziológiai formái és felszívás helyett a kiválasztás kerül elõtérbe.

Böjt alatt emelkedhet a hõmérséklet, pattanásos lesz a bõr, sûrû szagos lesz a vizelet, bûzös a széklet, bûzös a verejték. Mindezek idõvel elmúlnak, s boldog külsõ, belsõ tisztaság idje köszönt ránk.

Böjtölni ajánlatos Húsvét elött hosszabban, negyedévente egy két napot, hetente-általában pénteken- egy napot, de alkattól függõen ezen lehet enyhíteni.

Az egyoldalú táplálkozás, mint a szakszerûtlen vegetariánizmus hiány betegségek forrása.

Ha a szervalkotó elemek hiányoznak, ha a mikro és ultra mikro elemek hiányoznak, ha a zsírban és vízben oldódó vitaminok csak részben vannak jelen, az egész szervezet valamennyi funkciója sérül.

Korábbi cikkeimben már részletesen utaltam a különféle hiány állapotokra, így azt nem ismétlem, viszont utalok a Nobel díjas Szentgyörgyi Albert, Peter D Michel, Linus Pauling mu nkáira, akik egyöntetûen bizonyították az úgynevezett ortomolekuláris medicina szükségességét. Ez nem jelent mást, mint jól hozzá férhetõ formában, természetes alapanyagú harmónikus vitamin és ásványi anyag ellátást folyamatosan, vagy kúra szerûen.

Béky László