Hazánk lakosságának mintegy 2-3 %-a klinikailag igazoltan idõskori cukorbetegségben szenved, de talán jóval nagyobb azoknak a száma, akiknél a betegség úgynevezett küszöb körüli értékeken jelentkezik, idõnként, pl. stresszhatásra kiugrik a vércukorszint- majd megint normális közeli értéket, mutat.

Nézzük meg, mi ez az úgynevezett kultúrbetegségek közé tartozó kórkép, mik a tünetek, mik a kialakulás okai, s mik a következmények, ha elhanyagolják, végül mi a javasolt megoldás a természetes élet és gyógymódok közül.

A II. typ. Cukorbetegség nemcsak szénhidrát anyagcsere-forgalmi, zavar, mely azért alakul, ki, mert a hasnyálmirigy nem termel elegendõ inzulint, hanem az egész szervezetet érintõ komplex megbetegedés, amely a lélek, az energiarendszer és a fizikai test teljes diszharmóniáját jelenti. Az inzulin termelés csökkenésnek a genetikai disposition kívül számtalan egyéb ok együtthatásaként jelentkezõ okozatnak tekintjük.

A hasnyálmirigy zavart mûködésének számtalan lelki és fizikális oka van, az örökletes hajlam mellett.

A feszült lélek, az egyedüllét, az aggódás, az állandó megfelelési kényszer, az állandó bizonyítási kényszer, az erõn felül viselt teher, a szomorúság, a létbizonytalanság, a megözvegyülés egy jó házasság után, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások-ezen belül a túl sok finomított szénhidrát bevitel- alapjaiban az egész szervezetet tönkre teheti.

Nézzünk meg egy konkrét példát: N. N-né. Közel negyvenévi házasság után megözvegyül. Házasságukból két gyermek született, az egyik- a nagyobbik fiú ” rossz társaságba keveredett” s a törvényes felelõsségre vonás elõl az idegen légióba menekült- valószínûleg N. N-né soha többé nem fogja látni nagyobbik fiát. Kisebbik fia megnõsült, elvált asszonyt vett feleségül, mindjárt két kiskorú gyermekkel, s jön a harmadik a közös gyermek. Két nagymama között kell elosztani az unokák láthatását, de a meny nem jó szemmel nézi Anyósát N. N-né, hisz elõzõ házassága is anyós kapcsolat miatt romlott el- tehát N. N-né ebbõl a családból ki van zárva. Mint írtam- s ezt nem én, találtam ki, hanem az Élet!!- férjét autóbalesetben veszítette el. Együtt jöttek haza a telekrõl, amikor egy szembejövõ kamionban elaludt a vezetõ- frontálisan ütköztek, férje azonnal meghalt, s Õ hónapokig kómában feküdt- a temetéssel is várni kellett.
N. N.-né tehát egyedül maradt minden térem- család szempontjából, gazdaságilag, célja nincs, csak a sír ápolása, s szívében, lelkében egyre nõ a bánat, a keserûség, az egész élet kilátástalansága. Napokig, hetekig egyedül van a nagy házban, s egyre nehezebben teremti elõ a fenntartási költségeket. Kénytelen eladni a két kezük munkájával épített házat, s beköltözik egy panelház legfelsõ emeletére- mondván, az árkülönbözetbõl el-éldegél szerényen, s ekkor jön az újabb csapás, a ház magántulajdonú, s a teljes renoválásnak most jött el az ideje- az árkülönbözet még kevés is, s a reá esõ részt nem tudja vállalni, s miatta áll az egész ház tatarozása, Mindenki haraggal néz rá!!! Rosszabb helyzetbe került lakás helyzetileg is, mint volt.

A szomorúság, a létbizonytalanság, a szeretet hiány, az egész kialakult lelki teher nyomasztóan nehezedik rá. Ez, mint kiváltó ok- a tudattalanból elõhívja a csecsemõkori anyai biztonságérzetet, s a vele emléknyomként megmaradt, anyatejbõl rögzült-édes ízt. Az édes íz és a szeretet, az édes íz és a biztonság, mint primer inprinting elkísérik az egész emberiséget életútján. A tudattalanból mintegy kényszerpályán megteremtõdik az édesség iránti vágy fizikális megvalósulásának módja. Nem véletlen a “bánatevõ” kifejezés.

A vegetatív idegrendszer állandó úgynevezett szimpatikotoniás állapota hiperaktív állapotot teremt a belsõ elválasztású mirigyrendszerben. Az agyalapi mirigyhatással van a mellékvesékre, a hasnyálmirigyre emelkedik egyes corticosteroid hormonok szintje a vérben, emelkedik a vérben a renin szint, szûkülnek az erek, nõ a vérnyomás, a vércukorszint, s egyben az emésztõrendszer energetikailag hiány állapotba kerül. Ez az egész folyamat jelentõs ATP-t von el a szervezettõl, azaz az adaptációs késztetés elviszi az alapregulációtól az energiát.

Az emberi szervezet két alapvetõ funkcióval rendelkezik. Az elsõ neve adaptáció, azaz alkalmazkodás minden külsõ hatáshoz, legyen az pszichés, hatás, meteorológiai hatás, túlzott munkavégzés, erõs fizikális terhelés, egyszóval bármi lehet, ami tartósan és jelentõsen meghaladja a szervezet teherbíró képességét. Ide tartozik a tartós kialvatlanság is. A pihenésnek és alvásnak óriási jelentõsége van a szervezet másik alapvetõ funkciójának normális megvalósulásában.
Az adaptáció, azaz az alkalmazkodás az “itt és most” ra vonatkozik- éber állapotban, mint említettem szimpatikotoniás állapotban. Amennyiben ez a helyzet túlerõltetett, nem marad ATP a szervezet másik talán még fontosabb feladatára az alapregulációra, azaz a belsõ homeostasisra!!!
Amennyiben az alapregulációra már nem marad energia ATP és az azt megelõzõ NATHA, akkor a szervezet ott betegszik meg, ahol genetikailag a leggyöngébb. A NATHA lényegileg B-3 vitamin speciális formában.
Alváskor, meditációkor, ellazuláskor, de jókedvûen végzett sportoláskor és tiszta szerelem közben is megváltozott tudatállapotba kerülünk, mintegy kijövünk az itt és most adaptációs kényszer helyzetébõl, s azonnal megindul az alapregulációs homeostasis helyreállítódása, nem beszélve a fentiek közben felszabaduló endogén opiátok/boldogság hormonok/ jótékony hatásáról.
A fizikai munkavégzés hatására amúgy is jelentõsen csökken a vércukorszint.

A hasnyálmirigy és az epe-elválasztási rendszert egy funkcionális egységnek kell tekinteni-, úgy mondjuk, hogy “beszélgetnek ” egymással. Tehát amikor a hasnyálmirigy disfunkciós, az epe sem ürül normálisan, s viszont, ha ez epe nem ürül normálisan, annak pangása zavarja a hasnyálmirigy mûködését.

Felborul a sav-lúg egyensúly, elszaporodhatnak nem kívánatos gombatörzsek. A szervezet puffer kapacitása állandóan kimerülés szintjén dolgozik.

A szervezet sav-lúg egyensúly igen kényes rendszer. A vérsavóban a 7. 38-7. 43 közötti szintet tekintjük normálisnak. A primer puffer kapacitás a szájüregben az alapos rágáshatásra, a nyálban termelõdõ szódabikarbónát segítségével valósul meg, tehát alapos rágás, sok nyál, hatékony puffer rendszer. Ha ez elégtelen, akkor kapcsolódik be a secunder azaz másodlagos puffer rendszer, ami már vérszérum Ca tartalmával függ össze. A megbomlott sav-lúg egyensúly magával hozza a szervezet normális szimbiózisban vagy eubiozisban mûködõ mikrobiológiai harmóniáját, s nemkívánatos mycosisok alakulnak ki. Ezek elõfordulhatnak a szervezetben bárhol. A fejtetõn seborrhea, a bõrön, elsõsorban a hajlatokban mycotikus égõ, viszketõ, hámló kipirosodó, késõbb elfehéredõ foltos telepek láthatóak. De megjelenik a körömgomba az onicomycosis is, elsõsorban a nagylábujjakon, ami a hagyományos kínai orvoslás szerint a máj és lép-hasnyálmirigy energiapályájának jelentõs mikroterülete, s hasonló a helyzet az ötödik, azaz kisujjal, ez az egész szervezet átívelõ hólyag meridián területe, de megtalálható a kór a negyedik lábujjon, azaz az epehólyag meridián területén is. Megjegyzem, hogy a kézen a hüvelyk és mutató ujjak az érintettek ekzema és gombásodás ügyében, azaz a tüdõ és vastagbél meridián.
A testszerte jelentkezõ szárazbõrûség is analóg területek disfunkcióját jelzi. A lábszárak a fel és leszálló vastagbéllel analógok, a felkar a haránt vastagbéllel, a térdek és könyökök jobboldalt a vastagbél májkanyarjának, s baloldalt a lépkanyar disfunkcióinak tükörképei! Hol is jelentkezik az ekzema, a psoriasis? Innen is látjuk, hogy fentiek nem bõrgyógyászati, hanem belgyógyászati betegségek

Az epe elválasztási zavarok magukkal vonják a zsíremésztés zavarát, nem képzõdnek vízben oldható epesavas sók, s ennek következménye a zsírban oldódó vitaminok hiányos felszívódása. A zsírban oldódó vitaminok hiánya közismerten több elváltozást hoz a szervezetben, s ezek közé tartozik a hámszövet nagymértékû károsodása is, amely nemcsak a köztakarón, de az egész emésztõrendszerben végig nyomon kísérhetõ!!! A kapillárisok beszûkülése, a zsírban oldódó vitaminok hiánya, valamit a hiper és hipoglikémiából eredõ sejtszintû éhezés magával hoz egy sor egyéb betegséget és tünetet. Mindenhol gondok jelentkezhetnek, ahol capilláris végartériák vannak- szívben, agyban, vesében, szemben stb.

A magas vérnyomás tehát az egész szervezetre jellemzõ tünetegyüttes.
A kísérõ tünetek közt meg kell említeni a férfiaknál a másik nem iránti tartós érdektelenséget, s az erekciós zavarokat is.
Hiperglicaemia esetében azért éhezik a sejt, mert a vérben a magas cukor koncentráció hatására a sejtnedv s a benne oldott tápanyagok átmennek a vérbe- azt hígítván-, kialakul az állandó vizelés és szomjúság, hipoglicaemia alatt meg nincs mibõl táplálkoznia a sejteknek.
A felszíni bõr szárazság és viszketés, a vegetatív idegrendszer termináljai körüli dinamikus gélformájú víz szerkezeti romlása a kötõszöveti alapregulációt, a sejtek közti kommunikációt zavarja meg, de beszûkülnek a capillárisok a mycotoxinok érszûkítõ hatása miatt, valamint a mycosis mellett kialakult emelkedett koleszterin szint miatt is. A bõr felszíne tehát több ok okozati tényezõ miatt elszárad, rigiddé válik, viszket, kisebesedik. Így alakul ki a neuropathia diabetica, a capilláris zavarok miatt a retinopathia diabetica, az impotencia, a perifériás keringési zavarok egész sora a thrombophlebitistol a mélyvénás thromózison át, a lábszárfekélyen keresztül az eves üszkös elhalás miatti amputációig egy sor kórkép
Külön meg kell említeni az egész szervezet folyamatos hypoxiás állapotát, amely a tápcsatornában szénhidrát oldalról erjedést, fehérje oldalról rothadást jelent
S a legnagyobb gond az agykéreg állandó hypoxiás állapota. Az egyre csökkenõ agysejtek egyre nagyobb zavart okoznak a kommunikációban, a szocializációban, s egyre jobban elboruló elmével kialakul a teljes önmagát ellátni képtelen kórkép.
A kór elõrehaladtával kialakulhat a vese végartériák funkcionális romlása miatt a krónikus vese elégtelenség, annak valamennyi következményével.

Mi a megoldás?

Tartani a l6o l8o gr szénhidrátot, de 6-8 részre elosztva, alaposan rágni, hogy az alfa amiláz enzim hasson és a primer puffer kapacitás, mûködjön. Tilosak a könnyen oldódó szénhidrátok és valamennyi erjesztett étel-ital.

Tehát tudománytalan a cukorbetegnek zsömle kvótában megadni az elfogyasztható szénhidrát mennyiséget. Tilos továbbá minden, amiben finomított fehér liszt, sütés közben alacsony maghõmérséklettel kezelt élesztõtartalmú kelesztõ van, az édes gyümölcsök, üdítõnek mondott italok sütemények, torták stb. stb. tilalmi listára kerülnek!
Ehetõek a teljes kiõrlésû gabona készítmények, legyen az kenyér, péksütemény, vagy gyúrt tészta, a fekete színû gyümölcsök pl. áfonya, kökény, feketeszeder, de inkább savankásan, mint teljes érettségben . A bennük lévõ flavonoidok értisztító hatása közismert. A gabonák közül a tönköly, a rozs, a köles és a hajdina élvez elsõbbséget.
A zöldségek közül a keserû, leveles zöldségeket javaslom, melyek lúgosító és epe elválasztást segítõ hatása közismert, pl. jégsaláta, kínai kel, fejessaláta, tépõsaláta, ruccola, endívia. Külön kiemelem a friss kaporzöldjét, amit az ázsiai országokban zöld insulinnak is neveznek. A másik különleges zöldség az articsóka, mely az epe elválasztást és beömlést segíti elõ.
A hidegen sajtolt növényi olajok közül az elsõ helyre a tökmagolaj kerül, de a lecitin, borágó olaj, a kendermagolaj, a lenmagolaj, búzacsiraolaj mind-mind a patkóbeles emésztést harmonizálják.
Cél az, hogy az alkatnak, anyagcsere típusnak megfelelõ súly és kondíció alakuljon ki, ami nem jelent sem súlyhiányt, sem súly többletet.
A teakúrákat mindig egyénileg kell beállítani, figyelemmel a mindenkori állapotra, nehogy hipoglikémiás sokk alakuljon ki.

Teakúra: Az A és B teát össze keverni és egész napra elosztva kortyolni:
A tea: szederlevél, málnalevél, szamócalevél, csalán, kecskeruta, kukoricabajusz, pitypanglevél és gyökér, áfonyalevél. Az 1:1 arányú keverékbõl 3 kanállal tegyünk 1,5 liter vízbe, egyet rottyan, majd szûrjük le.

B tea: este 1,2 liter vízbe tenni 5 kanál fehér babhéjat, másnap reggel lassú tûzön lefõzni felire, a kettõt összeönteni, egész napra elosztva kortyolni.

Az élelmiszer kiegészítõk közül mindazok javasoltak, amelyek a mikrocirkulációt javítják és a terminális oxidációt segítik elõ.
Testápolásra, szintén mikrocirkulációt javító vadgesztenyés, cickafarkas krémet javaslok.
A lábszárfekély gyógyítására kiváló a vadgesztenyevirág fürdõ, a sebbe összerágott, nyállal kevert friss cickafark, pásztortáska, lándzsás útifû, a szintén a sebbe tett aloe vera gél, homoktövis mag olaj, zeodray hintõpor, s a seb környékére kent körömvirág kenõcs.
A bõralatti kötõszövet rugalmasságát elõsegíti a csirázó lucerna, de csak akkor, ha nincs valamely vérhígító is a kúrába állítva. Ebben az esetbe ellenjavallt.

Javasolt a talpmasszázs, az akupresszúra és akupunktúra, a hagyományos kínai orvoslás rendje szerint a vese “csi”-jének növelése, a hasi immunrendszer támogatása, a meleg-hideg váltófürdõ, a nem eltúlzott, rendszeresen végzett dinamikus sport, a lélek pastorációja.

Budapest, 2003. Tavaszán. Béky László