A páciensek végleges gyógyulást remélve sorra keresik fel a rendelõket, s az eltérõ filozófiai és materiális alapokon nyugvó terápiákat  saját szempontjaik alapján egyszerûsítve s Ierövidítve -általában csak részben tartják be. Nézzük meg, hová juthatunk, ha így haladunk tovább.

Kölcsönhatásban

A TEREMTÕ úgy alkotta meg a végtelen Univerzumot, ezen belül a Föld biológiai rendszerét, hogy abban az önszabályozás, az élõlények egymásrautaltsága minden esetben nyomon követhetõ. Ezt az együttélést – valamennyi formáját beleértve -szimbiózisnak nevezzük. Ez azt jelenti, hogy a biológiai folyamatoknak nincs eleje és vége, nincs elsõ és utolsó láncszem, csak folyamatok vannak, amelyekbe az ember valahol belép, azaz beavatkozik az általa értelmesnek és tudományosan megalapozottnak vélt elmélet szerint. Abban az esetben, ha a biológiai folyamatok bármely szinten zavart szenvednek, s az élõ szervezetek egymásra utaltsága, az egymást kölcsönösen szabályzó mechanizmusa megsérül, diszbiózisról beszélünk. Most már felelõsséggel kimondhatjuk, hogy hosszú távon az antibiotikumok hatása diszbiózishoz vezetett az emberiség igen nagy hányadánál. Ezalatt azt értjük, hogy az emberiség mintegy ötven éve intenzíven fogyasztja az antibiotikumok egyre szélesedõ választékát, sokszor teljesen indokolatlanul és szakszerûtlenül, s mintegy harminc-negyven éve pedig az állattenyésztésben hozamfokozóként alkalmazott antibiotikumok szermaradványait. Az emberi szervezet számtalan módon kapcsolódik a külsõ környezethez, ennek egyik formája a mikrobiológiai kontaktus. Mintegy 4-500 féle speciest és subspeciest különböztetünk meg jelen ismereteink szerint. A mikroszervezetek egy része a bõrön, másik része a természetes testnyílásokban, de legnagyobb része a belekben található meg. Az ember, mint gazdaszervezet és a mikroszervezetetek között állandó egyensúlyi állapotra törekvés áll fenn, melynek nyílt biológiai rendszer a neve, s lényege az, hogy minden résztvevõ jól érezze magát ebben az együttélésben. Az ember “lakást és kosztot” ad a mikroszervezeteknek, ezért cserébe olyan anyagcsere- forgalmi végtermékeket kap, melyek az egészséges életmûködés alapfeltételei (pl. vasfelszívódás, B12-vitamin-szintézis).

A candidiasisnak rendelõi tapasztalataim szerint mintegy 120-130 tünete van. Ezek egy része minden esetben együtt jelentkezik, tehát alaptüneteknek is nevezhetjük. Ilyenek az általános rossz közérzet, aluszékonyság, fáradékonyság, ingadoz6 pszichés állapot, sírosság, kacagósság, dühöngés. Általános emésztõszervi díszkomfort állapot, ami fõleg a gázosodásban és rendszertelen székletben (hol hasmenés, hol szorulás, mint kettõgázosodással és nyákürítéssel) jelentkezik, viszketõ száraz, esetenként pikkelyes, elszarusodó bõr, fõleg a lábszár külsõ felén, fázékonyság és hidegérzet a végtagokban, fõleg a lábfejekben, valamint fájó izületek, elsõsorban a bal térdben. Alap tünet továbbá a csillapíthatatlan étvágy fõleg édességekre, valamint az étkezések utáni, szinte eszméletvesztésig terjedõ álmosság, vérnyomásesés.

Az USA Gyermekviselkedés- Kutató Intézet 1966-óta keresi és gyûjti az adatokat az autizmus és a candidiasis között, döbbenetes összefüggéseket találtak. Az alapképlet általában a következõ: a párhónapja beszélni kezdõ kisgyermek hallójárat gyulladást vagy középfülgyulladást vagy, egyéb bakteriális fertõzést szenved. Elkezdik az antibiotikum kúrát, ami a resistentia miatt többféle hosszantartó kezelést jelent. A gyermek szép lassan abba hagyja a beszédet, kommunikációja megszakad a külvilággal. Elviszik a szakorvoshoz, aki megállapítja az autizmust. Az antibiotikus kezelés hatására elszaporodnak egyes gomba félék részben a hallójáratban, részben a középfülben, toxinjaik károsítják a hallás és beszéd központot.

Legközelebbi szakmai feladataim közé sorolom ezen összefüggés igazságtartalmának vizsgálatát hazai körülmények között.

Hogyan jut a kórokozó a szervezetbe, hogyan alakul ki a simbiosisból a disbiosis?

A fertõzések lehetnek exogének (külsõdlegesek) talaj, növények, élelmiszerek, valamint endogének (belsõdlegesek). Az immunállapot meggyöngülése és/vagy valamely egyéb átmeneti vagy tartós praedispositios tényezõ elõsegítheti az infectio kialakulását. Az állapot magas szérum IgE szinttel, eosinophiliával, a neutrophil granulociták chemotaxisának zavarával jár.

A candida törzsek, azaz élesztõgomba törzsek normális esetben velünk együtt jó barátságban élnek. A sarjadzó gombák családjába tartoznak. Legismertebb az albicans, a gilermondi és a glabrata-de egyéb családokat is ismerünk. E gombák anyagcseréjére jellemzõ, hogy oxigénhiányos helyzetben is képesek a cukor elbontására- ezt a biológiai folyamatot erjedésnek nevezzük. A sarjadzó kifejezés azt jelenti, hogy a szaporodása a gombának formára olyan, mint a medvetalp kaktusz egymásból növõ levele. A gomba képes úgynevezett álfonalak növesztésére-, amennyiben pl. falósejtek támadnák meg. a hüvelyben elszaporodó glabrata családra a fonalképzés nem jellemzõ.

Maga a candidiasis nem más, mint egy újabb jelzés a TERMÉSZET-tõl, hogy az egész emberiség nagyon rossz úton jár. Felelõtlenül felborítottuk a természet rendjét, bele nyúltunk össze vissza ebbe a hallatlan rendbe és most a candidákat kiáltjuk ki elsõ számú közellenségnek-holott ezek a mikroszervezetek nem, csinálnak semmi mást-, csak azt, amire mi emberek kényszeríttettük õket-, azaz válaszolnak a maguk módján. Ez a válasz az emberiség számára valóban betegség syndrómaként jelentkezik-, de ha átértékeljük a jelenséget s benne magunkat is, talán azt is mondhatnánk, a Teremtõ most már sokadszor és sokféleképpen próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy valami nagyon nincs rendben az ember és környezetének összhangjában. Mindezek igazak- de sajnos a közgondolkodás éretlensége és a pillanatnyilag különféle syndrómákkal küzdõk türelmetlensége kötelezõvé teszi a rövidtávú, és hosszú távú, részben tüneti, részben oki terápiarendszer kialakítását. A végsõ megoldás össz társadalmi feladat. Része az egész emberiség és a természetes környezet harmóniájának újra értelmezési programjának-erre azonban sajnos még évszázadokat kell várni-, megvárni, amíg a gödör fenekén egyszerre fordul meg az egész emberiség-, hogy is írta ezt a Biblia?- de ne menjünk ilyen filozofikus mélységekbe- nekünk itt, és most kell segíteni azokon-akik egyedileg psziho-neuro  endokrinológiailag és immunológiailag már saját szerencsétlenségük vagy más egyéb folytán szenvednek valamilyen szinten.

Kezdjük mindjárt az elején, a szülõszobában.

Amennyiben azonban a szülõút vagy császármetszés esetén a szülészeti mûtõ candida fertõzött az újszülöttbe elsõdleges infectióként ezek a korokozók kerülnek be és kialakul a szájpenész (soor) valamint a pelenkapállás és a lábujjak közti kipállás is. Innen a cukros tea segítségével csak egy lépés, hogy az egész szervet elgombásodjon.

Angliában 30-évvel ezelõtt összehasonlították a természetes úton született és császármetszéssel született csecsemõk mikrobiológiai állapotát. Ezt a vizsgálatot pár éve megismételték. A döbbenetes eredmény az volt, hogy a 30 évvel ezelõtti császármetszéssel született gyermekek diszharmonikus mikrobiológiai állapotát most a normális úton, születet újszülötteknél, találták meg.

A tünetek és panaszok mindig ott jelentkeznek, ahol az egyén genetikailag a leggyengébb. Lehetnek tehát szisztémások, járhatnak általános lázas állapottal, hasonlíthatnak bármely fertõzéses betegséghez. Megtámadhatják a belsõ szerveket (tüdõt, lépet, májat, stb.). Csecsemõkorban megtévesztésig hasonlíthat a különféle felsõlégúti és fülészeti (hallójárat és középfülgyulladás) valamint agyhártyagyulladásos kórképekre.

A lokális fertõzések, a locus minoris resistentia pontokon (a legkisebb ellenállású) pontokon jelentkeznek.

Ezek a teljesség igénye nélkül a követezõek:

központi idegrendszeri tünetek: lásd általános tünetek.

Érzékszervi tünetek: hirtelen látásromlás, ingadozó látás élesség, krónikus

kötõhártya és könnycsatorna hurut, kettõs látás, sustorgó fülzúgás, váladékozó, viszketõ hallójárat gyulladás.

Felsõ és alsó légúti tünetek: krónikus orrnyálkahártya gyulladás, garat és gégehurut, krónikus homlok és arcüreggyulladás, vissza- visszatérõ rekedtség,

szaglásvesztés, orrfolyás, kellemes szagok kellemetlenné válása, széleskörû allergiás panaszok fokozódása, a virágportól a házi porig, az élelmiszerektõl, a kozmetikumokig.

Húgyivarszervi tünetek: krónikus hólyag- és vesegyulladás, húgycsõhurut – állandó kínzó visszatartásra képtelen, csípõs viszketõ vizelési ingerrel, hólyag és húgycsõ fájdalommal, tompa vesenyomással – a vese gyöngeség igényli a meleget, s az állandó végtag hideg érzet a vesék melegítésére oldódik.

Szaporodásbiológiai tünetek: krónikus nõi külsõ nemi szervi gyulladás a gombák szaruoldó enzimeket termelnek, amelyek megtámadják és elvékonyítják a hüvely és hüvely bemenet nyálkahártyáját és kellemetlen fájdalmas égõ, viszketõ állapotot eredményeznek. A hölgyeknél csökken a libidó is, mert a candida toxinok lekötik a vérben levõ nõi hormonokat, mellbimbó környéki szõrösödés, szakáll és bajusznövés indul meg, de itt említjük meg a krónikus petefészek és petevezetõ gyulladást, valamint a méhszáj bakteriális és gombás kombinált fertõzését, ami utat nyithat a HPV- fertõzésnek is. Férfiaknál krónikus prosztatagyulladás az eredmény, gyakori éjszakai vizeléssel, libidó csökkenéssel, de here és mellékhere gyulladás is jelentkezhet, gyakran található glans pénisen a nõi nemi szervekhez hasonló égõ, csípõ, viszketõ gyulladásos állapot, mely egyes esetekben a scrotumra is átterjedhet.

Emésztõszervi tünetek: a csecsemõkori szájpenésztõl és emésztõrendszeri zavarokon át kialakulnak a szájüreg és nyelõcsõ gyulladásos betegségei. A gombatelepek fehér lepedék formájában lerakódhatnak a nyelvhátra, a pofalemezekre, a mûfogsorra és mûszájpadlásra, garatra, gégére, nyelõcsõre. Kialakul a patkóbél, éhbél, csípõbél gyulladás, Chrone colitis, iritábilis colon syndroma, colitis, colitis ulcerosa, diverticulosis colontos – mindezek puffadással, teltségérzéssel, szorulással és hasmenéssel, gáz és nyákürítéssel, elvékonyodó sárgás agyagos széklettel járnak. A vastagbél lépkanyarjának belsõ, köldök felõli részén fájdalmas hideg, nyomásérzékeny, mintegy százforintos nagyságú terület tapintható. Az egész kismedencében fájdalmas tömött tapintatúak a nyirokcsomók – a krónikus epehólyag gyulladás is lehet candidás eredetû – az I-es és II-es típusú cukorbetegség esetében sajnos az emelkedett vércukorszint miatt a candidiasis szinte elkerülhetetlen velejárója az alapbetegségnek. A krónikus viszketõ, csípõ, égõ végbélgyulladás szintén a gombák szaruoldó enzimtevékenységének eredménye.

A candida fertõzött állandóan éhes, mert a kórokozó a vérben levõ cukorból táplálkozik. Az eredmény a folyamatos többlet kalória felvétel s ez elhízáshoz vezethet -de kialakulhat a lesoványodás is, amikor olymértékben el van szaporodva a kórokozó a szervezetben, hogy táplálékkal képtelenség az egyensúlyt fenntartani.

A gombák a bélben a fölvett cukorból alkoholt, állítanak elõ, ami erõs májkárosító hatású. Így fordulhat elõ, hogy az absztinens candida fertõzött májfunkciós eredményei olyanok, mintha alkoholista lenne. Csont- és izomrendszeri tünetek krónikus izületi fájdalmak elsõsorban a nagy izületekben -fõleg a bal térdben, amelyik energetikailag a vastagbél gyulladásos betegségei közül a legfrekventáltabb leszálló vastagbéllel van kapcsolatban. A gombafonalak megtámadhatják a vázizmokat, gyulladásos állapotot idéznek elõ -s pl. a hosszú hátizom gyulladása csigolya elmozdulásokat eredményez -fáj a lumbális szakasz, fáj a lapocka közti szakasz, ez utóbbi pseudo anginás panaszokat eredményezhet.

Szív- és érrendszeri tünetek: a candida fonalas szaporító képletei megjelennek a terminális capillárisokban -a candida toxinok közömbösítésére a vérben megnõ a rossz koleszterinek aránya -ennek következtében a perifériás keringés nagyban leromlik. Hidegek lesznek a végtagok, száraz lesz az egész bõrfelület -a vérnyomás ingadozóvá válik, a pulzus szalad alacsony vérnyomás esetében általános hypoxiás állapot alakul ki -ez utóbbi valamint a szív túlmûködése általános krónikus fáradtságot eredményez.

Bõrgyógyászati tünetek: a candida telepek fejünk búbjától a lábunk hegyéig mindenhol megtelepedhetnek, ahol a sötét és meleg nedves területek vannak. Ilyen a seborrheás fejbõr, és szakállmérgezés, az ujjakon, tenyéren, talpon megjelenõ atópiás dermatitis, de a hajlatokban található ekzéma, a szájzug repedés és a gombás körmûség valamint hölgyeknél a férfi típusú kopaszodás egyértelmûen ok okozati összefüggésben van a gombásodással.

Elgombásodhat azonban a testfelület bármelyik része, s ez akár mikroterület szervkapcsolat akár Haed zóna kapcsolat összefüggésben utalhat a bélszervek energetikai és funkcionális állapotára.

Vannak úgynevezett társult tünetcsoportok, amelyek az esetek legnagyobb részében együtt jelentkeznek, de ezen belül általában mindig van egy éppen az akkori állapotra jellemzõ, domináns tünet, pl. hasmenés, vizelési inger, fej-, nyak-, tarkófájás, térdfájás, vagy hasmenés, puffadás, folyás, szõrösödés, libidó csökkenés, férfitípusú kopaszodás, síros fázósság, gombás lábköröm, száraz bõrûség, krónikus vizelési inger, de lehet más csoportosítás is.

Az ember természetes tulajdonsága, hogy képes -bizonyos korlátokon belül- önmaga meggyógyítására. Ezt a folyamatot pszichés és szomatikus rendszerek vezérlik. Az lenne a kívánatos, hogy az öngyógyító folyamatok végén a teljes rend állapota alakuljon ki, amely tartalmazza a sejtszintû alapregulációtól kezdve a szerológiai és immunológiai egyensúlyt is.

Gyógyítás vagy tünetmentesítés?

Abban az esetben, ha a bakteriális fertõzõ betegségeknél a fertõzés kialakulásának vagy kiteljesedésének idõszaka alatt gyógyszert, például antibiotikumot alkalmazunk, nem az immunrendszer mûködését segítjük elõ, hanem mûvi úton tartós, tünetmentes állapotot hozunk létre, amely nem azonos a gyógyulással. Az ily módon sorozatosan elfojtott betegségek gócok kialakulásához vezethetnek. Az antibiotikumok hatására az emésztõrendszerben felborul a kényes egyensúlyi állapot, s egy sor, az ember számára hasznos mikroorganizmus elpusztul vagy mennyiségében, és fajtagazdagságában erõsen gyérül. Az így megüresedett helyet a normál körülmények között is jelenlévõ, de szaporodásában féken tartott gombafélék rendkívül gyorsan elfoglalják. Ezt a folyamatot elõsegítik a felelõtlenül alkalmazott steroidok, valamint egyes fogamzásgátló tabletták folyamatos szedése is. Minden emberi szervezet genetikailag kódolt. Egyénre jellemzõen mindenkinél megtalálhatóak az úgynevezett a locus minoris resistenciae területek, azaz a legkisebb ellenállású helyek, melyeken egy-egy fertõzõ betegség, anyagcsere-forgalmi zavar vagy egyéb megbetegedés esetén a diszharmónia elsõként jelentkezik. A betegségek folyamatában nem csak a genetikai kód, hanem a testi-lelki szocializációs folyamatok, a diszharmonikus táplálkozás, a mozgáshiány, a külsõleg bevitt bizonyos hormonok- és idegenanyag-készítmények (amalgámtömés, inplantátumok, tetoválási anyagok, pearcing, kozmetikumok, stb.) s az ezek eredményeként kialakult energetikai és immunológiai állapot a meghatározó. Az évtizedes antibiotikum-kúrák a biológiai egyensúly felborulásához vezettek, s ezek eredményeképpen kialakultak az ellenálló baktériumtörzsek.

Az életösztön erõsebb a halálnál!

A fenti állítás a természet egyik legfontosabb alaptörvénye. Az élõ szervezetek a megváltozott életkörülményekre kétféleképpen reagálnak. Vagy elpusztulnak, vagy túlélik. A túlélésnek több formája van. Elsõ lépésként megváltoztatják anyagcseretípusukat, s ha ez kevés, átrendezik genetikai struktúrájukat is. Gondolkozzunk el azon, hogy a candida elleni küzdelem során nem esünk-e bele ugyanabba a buktatóba, melyet egyes baktériumok elleni harc során az antibiotikumokkal már elkövettünk, s melynek következményeit már jól ismerjük. Rendelõi tapasztalataim alapján felelõsséggel állítom, hogy egyes betegekben már kialakultak a részleges rezisztenciával bíró gombatörzsek.

Ez kifejezetten azoknál a pácienseknél tapasztalható, akik már számtalan különféle terápiát kipróbáltak, de a látványos, gyors javulás késlekedése miatt a kúrát idõ elõtt megszakították, s egy újabb, ígéretesebbnek, elõnyösebbnek tûnõ módszert próbáltak ki ismét eredménytelenül. Minden módszernek megvannak az elõnyei és hátrányai, nincs olyan általánosan alkalmazható protokoll, amely mindenkinél egyformán hatásos. A terápia sikerét annak egyedisége, egyszeri és megismételhetetlensége adja. A személyre szóló kúra összeállításánál figyelembe kell venni a következõket: alkat- és anyagcseretípus, illetve ennek megfelelõ kondíció, alapbetegség vagy társult betegség, immunológiai állapot, testi-lelki szocializációs állapot, kozmoritmológia adottságok, a kúra következetes végrehajtásába és sikerébe vetett hit, a gyógyuláshoz szükséges életmódváltás realitása, pszichés terheltség és terhelhetõség, anyagi helyzet, életkor, egyéb egyedi jellemzõk.

A megbetegedés általában mindig az emésztõrendszerbõl indul ki, s úgy terjed tova a szervezetben, ahogyan a már ismertetett okok sorban utat nyitnak neki. A gyógyító és öngyógyító folyamatoknak valahol ezen a patológiás soron illõ visszafelé indulni az emésztõ rendszer disbiosisának egyidejû simbiosissá alakítása mellett.

Ha multiplex endogén és exogén megbetegedéssel állunk szemben -pl. belgyógyászati kázus seborrheás fejbõrrel és gombás lábkörömmel – akkor szerológiailag és tipológiailag lehet homogén vagy heterogén, azaz több candida törzsbõl álló fertõzés. Ebben az esetben a célzott terápiának ezt az állapotot is figyelembe kell vennie.

Mielõtt a célzott terápia megkezdõdik, az egész szervezetet mind energetikailag, mind fizikálisan fel kell készíteni a megnövekedett feladatok ellátására, illetve a terhelés elviselésére. Különösen vonatkozik ez a keringési rendszerre, beleértve a nyirokrendszert is, a kiválasztó rendszerekre (belek és vesék), a sejtszintû anyagcsere javítása érdekében a tüdõk mûködõképességének javítására. Talán a legfontosabb azonban a máj elõzetes méregtelenítése és regenerálása, mert tapasztalatom szerint e nélkül a kúra közben romlanak egyes májfunkciós értékek, ami azt jelenti, hogy a máj már kínlódik. Tükrözõdik ez azon, hogy a páciensek arcbõrén, de fõleg homlokán barnás elszínezõdés, májfoltok jelennek meg, valamint a kúra következtében tömegesen elpusztuló candida gombák toxikus maradványa igen rossz közérzetet, erõs levertséget, fáradtságot, instabil ideg- és lelkiállapotot okoz. Ha a májat kellõképpen fölkészítettük, a fenti tünetek lényegesen enyhébben jelentkeznek. A barnafoltosság vese és mellékvese-gyöngeséget is jelenthet.

Tekintettel arra, hogy a krónikus, fekélyes vastagbélgyulladás igen gyakran társul candidiasissal, a különféle belsõlegesen alkalmazott készítmények terápiába állításával mindaddig vámi kell, amíg a nyálkahártya kellõen nem regenerálódott, ellenkezõ esetben igen súlyos hasmenéssel, gázképzõdéssel, fájdalommal, hasi díszkomfort érzettel kell számolni.

Üzenet a nyelvrõl:

A legizgalmasabb kérdés azonban az, hogy a bélben lévõ mikroszervezetek honnan és hogyan kapják az információt ahhoz, hogy hogyan kell felkészülniük az éppen elfogyasztott táplálék emésztéséhez. A szájüregbõl a vastagbélig több óra az út. Az emésztés komplex élettani folyamat. Részt vesz benne a szem (terített asztal), az orr (illat), a fül (halljuk az étel rotyogását a tûzön), de legfontosabb a nyelv. A nyelv éppen olyan központi idegrendszeri terminál, mint a többi érzékszerv. Ha rövid ideig van a falat a szájban, akkor hamis információ alakul ki a táplálékról, s így sem az emésztõnedvek, sem az emésztõenzimek, sem a mikroszervezetek nem tudnak, kellõen felkészülni az emésztéshez. A nyelvünk ízlelõbimbóiról jut el az elsõdleges információ a táplálék valamennyi paraméterérõl a központi idegrendszerhez, majd ennek értékelése után tovább jut a bélfalhoz. Ezt veszik fel és értékelik a mikroszervezetek, s ennek alapján változik a mikroflóra pillanatnyi összetétele. Ha a bélfal gyulladt, hámhiányos, vérzõ, akkor a megfelelõ információt nem tudja továbbítani a mikroszervezetek felé, és bekövetkezik a mikroorganizmus flóra elszegényedése. Ezért rendkívül fontos, hogy minden falatot folyékonnyá kell rágni. Mind a hagyományos orvosi, mind a természetgyógyászati kezelésnél tehát az alapos rágás nagyon fontos momentum, és semmiképpen nem elhanyagolható, még gyógyszerszedés mellett sem.

A gyógyulás útja.

Jelenleg számos több komponensbõl álló készítmény kapható, melyek terápiás javaslatánál általában az a szabály, hogy alacsonyabb dózissal indul a kúra, majd ez fokozatosan emelkedik egy viszonylag magas szintre, s onnan szép lassan csökken a kiinduló szintre. Ezt azzal indokolják, hogy a szervezetet nem szabad hirtelen túl nagy terhelésnek kitenni, mert így hirtelen nagy mennyiségben szabadulnak fel a mérgek, s ezt a máj nem bírja feldolgozni. Ez így látszólag logikusnak és igaznak tûnik. A lassan, fokozatosan emelkedõ adagokkal azt érjük el, hogy a gombák hozzászoknak a szerhez, s a kúra csúcsán a relatíve magas dózisok hatására valóban igen nagy százalékban, fõként a gyenge vitalitásúak elpusztulnak. A legerõsebbek -a természetes kiválasztódás révén – életben maradnak, s a fokozatosan csökkenõ dózisok alatt éppen ezek fognak tovább erõsödni, és a már alkalmazott szerre rezisztens mutációkat képezve elszaporodni, elfoglalva elpusztult társaik helyét.

Tapasztalatom az, hogy a széles spektrumú, több komponensbõl álló készítményeket helyesebb lenne elemeire bontva, váltakozva, bizonyos biológiai ritmus alapján ütemezve, célzottan alkalmazni. A dózis meghatározását kellõ felkészítés után, az egyéni teherbíró képesség figyelembevételével, lökésterápiaként, a szervezet számára a hatóanyagonként még elviselhetõ maximális adaggal kell végezni, és mindaddig fenntartani, amíg az szükséges. A kúrák összeállításánál további hiba fõleg nõgyógyászati panaszok esetén -, hogy a kúra nem mindig terjed ki a partnerre, aki látszólag tünetmentes is lehet, valamint álszemérem folytán szó sem esik az orális kapcsolat miatt szükségessé váló kiegészítõ terápiáról. Rendkívül helytelenítem, hogy a ping-pong effektusra hivatkozva a közösüléshez gumi óvszert javasolnak. Egy párt egy immunbiológiai egységnek kell tekinteni orális és vaginális kapcsolat terén. Ennek értelmében minden terápia pár terápia, s ha a gyerekek is betegek, teljesen természetes a család terápia. A candidiasis gyógyítása csak komplex terápiával lehet sikeres, amely egyben hosszú távú életmódváltást tesz szükségessé. A kúra tehát csak akkor sikeres, ha a gyógyulás után a páciens nem tér vissza teljes mértékben eredeti életformájához, amely a betegség kialakulásához vezetett. A kúrának tehát részét képezi a pszichoterápia, az autogén tréning illetve az elhatározás, hogy meg szeretnék gyógyulni. Elhinni, hogy igenis képesek vagyunk sorsunkat bizonyos keretek közt irányítani, és nem csak elszenvedni az eseményeket. A továbbiakban következik a mindig egyedileg összeállítót, dietetika, fito- és aromaterápia, a célzott hatóanyagú készítmények frakcionált alkalmazása, a különféle masszázs és fizioterápiás eljárások, hagyományos keleti gyógymódok, biorezonanciás eljárások, eseti colon hidroterápia stb. a colon hidroterápia kétélû fegyver, túlzásba vitt használata gyéríti a hasznos mikroflórát is, és renyhébbé teheti a beleket. A terápiába állítása elsõsorban a kúra kezdeti szakaszában kívánatos- de csak addig, amíg a bélfalról le nem vállnak és ki nem ürülnek a nem kívánatos lerakódások. Ha a candida albicans már álfonalait a bélfalba is beeresztette, a bélmosás olyan, mint fûnyírás után a gereblyézés, ahogy a gyökérbõl újrasarjad a fû, az álfonalakból újra sarjadnak a candida telepek.

Sokadszor mondom nem a kórokozó ellen kell harcolni,- mert az ellenreakciók sokaságát váltja ki-, hanem olyan állapotot kívánatos létrehozni-, amelyben az egész bélflóra harmonizálódik.

Fentiekbõl mindig azokat a módszereket kell együttesen alkalmazni, amelyek egyénre szabottan, adott pillanatban a legtöbb eredményt hozhatják a legkevesebb kellemetlen mellékhatással, de a terápia alappillérei egyetlen esetben sem hagyhatóak el. A vastagbélgyulladás szokásos gyógyszeres és egyéb terápiájának sikertelenségénél tehát mindig szükséges arra is gondolni, hogy elképzelhetõen candidiasissal állunk szemben.

Kiemelt feladata a terápiának a szervezet toxikus nehéz fémektõl való fokozatos, de teljes megszabadítása. Az amalgámtömések cseréje, az ólom és cadmium mentesítés részben fogszakorvosi, részben biorezonanciás részben dietetikai, fitoterápia esetleg egyéb májméregtelenítési feladata. A nehézfémek detoxikálása igen nagy szakmai tudást és gyakorlatot igényel. A Hûbele Balázs módjára elvégzett nehézfém és egyéb detoxikációs módszerek hatására a vérben olyan magas szintre emelkedhetnek a nehézfémek koncentrációi, hogy azok súlyos agy, máj vese és egyéb szöveti, -pl. herékben csirahámkárosodást idézhetnek elõ.

A candidiasis diétája:

A diéta nem tûri az erjesztéssel készített ételeket, italokat, a könnyen oldódó szénhidrátokat, az allergizáló mesterséges, valamint finomított élelmiszereket, édes gyümölcsöket. Továbbá állati fehérjéket, kemény zsírokat, erõs fûszereket, diszharmonikus élelmi rostot tartalmazó élelmiszereket, festett cukrozott, foszforsav és szénsav tartalmú italokat, cukrászati készítményeket, fehér lisztet és élesztõt-kovászt tartalmazó pék árút, ecettel tartósítót, tormát, majonézt, kecsapot, nehezen emésztõdõ hüvelyes és olajos magvakat, egyes kobakos fõzelékeket, mézet, lekvárokat és minden olyan ételt -italt, amely az egyéni tapasztalatok alapján állapot rosszabbodást eredményez.

Az étrend elsõsorban köleskására és leveles nyers zöld salátákra, késõbb zöldségleves levére, párolt és fõtt zöldségekre egyéb gabona kásákkal keverve (hajdina, barnarizs, vadrizs, indián rizs, basmati rizs, zab, köles) alapul. A búzával és rozzsal csak egyéni allergia-mentesség esetén szabad kísérletezni. A kenyér vagy otthon készült kovász és élesztõmentes lepény kenyér vagy un. Candida kenyér. A nyers leveles saláták közül az endivia, cikória, jégsaláta, kínai kel, fejes és tépõ saláta, nyers vöröskáposzta valamint a bogyósok közül a nyers paradicsom, a gyök gumósok közül héjában sült -fõtt burgonya értendõ.

A savanyú gyümölcsök mérsékelt mennyiségben beleférnek a kúrába. Az állati fehérjékkel fõleg a kúra elején bizonyos távolságtartás kötelezõ-. A túl sok fehérje elõsegíti a coli elszaporodását. Ez magával hozza a tejsav baktériumok visszaszorulását, s nem lesz mi kordában, tartsa a candidákat, – tehát a kúra elején minden állati fehérje tilos, még a joghurt és kefir is. A kúra derekán a heti kétszeri lágytojás viszont kívánatos-, ez elõsegíti az epe elválasztást-, aminek élettani hatása az egész emésztõrendszerre kihat- éppen az epe elválasztás elõsegítésében javasolt minden étkezés után egy kanálka olaj bevétele.

Ez,10%-ban ligetszépe olaj, 90%-ban hidegen sajtolt tökmagolaj keveréke. beleillik a kúrába.

A néhány napos gyógynövény teával végrehajtott böjt megalapozhatja a kúra sikerét.

Minden élelmiszerhez az oda illõ erjedésgátlót (piros édes paprika, fahéj, ánizsmag, édeskömény) kell alkalmazni.

A terápia következõ eleme az a gyógynövénytea keverék, amelyik a mindenkori állapot figyelembe vételével pszichés és szomatikus – egyben tüneti és oki javulást is eredményez. Néhány növény a teljesség igénye nélkül: citromfû, orbáncfû, cickafark, pásztortáska, lándzsásútifû, körömvirág, kakukkfû, ökörfarkkóró, palástfû, libapimpó, ánizsmag, édesköménymag, diólevél, áfonyalevél, medveszõlõ, szemvidítófû, zsurló, fûzfakéreg, fekete ribizke instant tea stb. stb.

A természetes testnyílások, a bõrfelület -beleértve a hajas fejbõrt és körmöket is -teafaolajos, grapefruit magos, Emu készítményes terápiái, mindig egyediek. Alkalmazásuk sohasem koncentráltan, hanem mindég valamiben, pl. teában,- olajban-történõ hígítással. Kivételt képez a körömgomba, amikor a teafaolajat és grapefruitmag készítményt koncentráltan alkalmazzuk.

Az immunrendszer erõsítésében,

a homeosztázis kialakításában a Béres készítmények, a neurosán, a zöld búzalé, a csírázó magvak, az articsóka készítmények, a különféle készen kapható bázikus levek, rooibos tea, a rézzel medikált klorofill készítmények a homoktövis készítmények, a kasvirág készítmények, a macskakarom, a béta karotin, E- és C-vitamin, a szelén és cink nélkülözhetetlen. A transdermális terápiában a Thetis zeolit bázisú fürdõk nélkülözhetetlenek. Természetesen a makro-mikroelem, vitamin és egyéb biofaktor ellátást mindig egyénileg kell meghatározni.

A mikrobiológiai rendterápia:

Elsõ lépcsõje a káros mikroorganizmusok szaporodásának gátlása. Erre bevált az Olajfa levél kapszula, amely étkezések elõtt alkalmazandó -de nõgyógyászati, proctológiai dermatológiai változatai is ismertek. Szükséges továbbá a virulens humanophil sinergista törzsek visszatelepítése, pl. Protexin, valamint egyes acidophilussal medikált élelmiszerrel, valamint a csecsemõk részére is adható Protexin restore készítményekkel.

A különféle masszázsformák közül az általam kidolgozott speciális abdominális, vese energetizáló, és univerzális harmonizáló masszázsnak van szerepe. Ezzel a speciális masszázs rendszerrel erõsen csökkenthetõ az abdominális vénás és nyirokpangás, javul az egész hasi immunológiai állapot, ez visszahat a belekben levõ mikroszervezetek harmóniájára. Az eddig lefelé induló spirál a komplex terápia hatására megindul az öngyógyulás-, azaz a homeostasis, a harmónia irányába. Egyéb természetgyógyászati terápiákat is alkalmazhatunk, amelyek a kúrába, annak filozófiájába beleférnek.

Gyógyszerel vagy gyógyszer nélkül?

Ez talán a legnehezebb szakmai kérdés. A kórlapok tömegén rögzítve van, hogy sokszor évekig adagolták a különféle antimycotikumokat, s az eredmény egyre rosszabbodott, mert az életmódváltás elmaradt, s az évek alatt szép lassan kialakultak a resistens gombatörzsek. Ilyen esetekben már igen nehéz megtalálni azokat a módszereket, amikor a multiresistens gombatörzsekkel kell felvenni a küzdelmet- s igen gyakran a mycosis mellett egyéb fertõzést is, találni-, pl. H.P.V. a cervix-ben. A tapasztalat az, hogy nem csak a gombatörzsek, hanem a kúra hatására más mikroszervezetek resistenciája is kialakulhat, – mert a kúrába hol ilyen, hol olyan orvosi egész vagy rész terápia is belefért- de sajnos igen ritkán jutunk el a harmonikus- gyógyszermentes mikrobiológiai rend állapotáig.

Véleményem szerint az esetek igen kis százalékában, mindig gondos egyedi mérlegelés alapján szükségesek az antimycotikumok, de komplex életmód terápiával kiegészítve a többi esetben a már ismertetettek szerint javasolt eljárni.

Természetesen, ha az ELISA test és a mikrobiológiai tenyésztés olyan elõreahaladott systemás mycosist mutatna ki, amely az egész szervezet visszafordíthatatlan károsodását eredményezné, a gyógyszer adása elkerülhetetlen.

S az utolsó kérdés?

Meddig tart a candida ellenes kúra? Hosszú hosszú hónapokig, évekig.

A betegség sokféleségére való tekintettel legfontosabb, hogy a terápiát mindig testre szabottan, egyedileg állítsuk össze.

“A TERMÉSZET LASSAN DE BIZTOSAN GYÓGYÍT,

HA HISZÜNK BENNE ÉS HAGYJUK”

(Szabó Lajos atya)

Neves természetgyógyászokból, orvosokból, állatorvosokból, agrármérnökökbõl,

biológusokból, tudományos kutatokból megalakult a Candida Team, akik az élelmiszer-termeléstõl a teljes humán terápiáig minden témát feldolgoznak, munkájukat már elkezdték, s az elsõ döbbenetes kísérleti eredmények kiértékelése folyamatban van.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.