Egy nagyon különös, ritkán diagnosztizált, ám gyakori betegségre szeretnénk felhívni szíves figyelmét. A baj nehezen felismerhetõ, hisz a változatos tünetek legtöbbször elterelik a figyelmet az alapbetegségrõl.

Mire gondol, ha fáj a feje, a torka, ha nyirokcsomói duzzadtak és esetleg láza is van? Ha alig tudja végtagjait mozgatni, rendszeresen fáradt és levert? Látszólag kézenfekvõ a válasz: influenza vagy valamilyen egyéb vírus okozta fertõzésrõl, van szó. Mindenki teljesen természetesnek tartja, hogy a betegség velejárója a fáradtság.

Megfordult-e már valaha a fejében, hogy a fáradtság az alapbetegség, és amit betegségnek hitt az csupán a kísérõ tünet illetve következmény?

Meglepõ, de ez a betegség létezik, és sokunk életét keseríti meg! A neve Krónikus Fáradtság Szindróma.

Amerikai tudósok alkották meg azt a diagnosztikai rendszert, amely alapján ez a rejtõzködõ betegség könnyebben azonosítható és más, hasonló tünetekkel járó kórképektõl elkülöníthetõek.

A Krónikus Fáradtság Szindróma fõbb tünetei:

 • Fáradtság
 • Koncentrálási képesség csökkenése
 • Fej és torokfájás
 • Tapintható érzékeny nyirokcsomók
 • Hõemelkedés, láz,
 • Alvási zavarok
 • Pszichiátriai problémák
 • Allergiás tünetek
 • Kiütések a bõrön, szárazbõrüség
 • Hasi teltségérzés, görcsök,változó széklet
 • Fogyás vagy súlygyarapodás
 • Szapora érverés
 • Mellkasi nyomó fájdalom
 • Éjszakai izzadás
 • Szexuális érdektelenség
 • Hajhullás, fõleg hölgyeknél
 • Izületi fájdalmak, mûködési zavarok
 • Nõgyógyászati problémák, folyás, szag
 • Egyéb nehezen értelmezhetõ funkcionális zavarok (gyomor, patkóbél, epe és hasnyálmirigy vékony és vastagbélrendszer mûködés gondjai)

Az itt felsoroltak meglepõek és sokan magukra vagy környezetükben élõ emberekre ismerhettek. Ha a tünetek közül van néhány, amely Önnek is gondot okoz, akkor számításba kell venni azt a lehetõséget is, hogy krónikus fáradtság szindrómában szenvedhetnek!

Ez a betegség a statisztikák szerint Magyarországon mintegy fél millió embernek okozhat gondot és számuk várhatóan emelkedni fog a növekvõ munkahelyi és társadalmi terhek miatt. Legveszélyeztetettebbek a 25-45 év közötti felnõttek, a kényszernyugdíjazottak, a tönkrement vállakózók, s mindazok, akik nagyobb terhet cipelnek, mint amit elbírnak. Sajnos gyermekkorban is találkozhatunk a betegséggel, mert az iskolai túlterheltség, a különórák, az aránytalan szellemi és testi terheltség nem engedi a szervezetet regenerálódni.

Nõknél gyakrabban fordul elõ a tünetcsoport, s maga betegség is, mert a családi gondok megoldása elsõsorban õket terheli.

A betegségre jellemzõ, hogy korábban egészséges embereken alakul ki,

Gyakran valamilyen fertõzés után jelentkeznek elõször a tünetei, mert a betegség leküzdésére lényegesen több energia használódott el, mint amennyi a szervezet rendelkezésére állott, s a betegég folytán pótlásra került. Ezért fontos, hogy a betegség alatt böjtöljünk, aludjunk és pihenjünk-, azaz paraszimpatikotóniás állapotba kerüljünk, mert ez önmagában már pozitív energia mérleget jelent.

A Krónikus Fáradság Szindróma, mint tünetcsoport kezdete lehet egy banális nátha vagy egy erõs stressz.

A szervezet két alapvetõ funkciójából, amely az önfenntartás és a fajfenntartás, prioritást élvez az önfenntartás, így a szexuális energiára már nem sok marad.

Tehát következményképpen a szexuális érdeklõdés szûnik meg elsõként, ami sok házasságot és párkapcsolatot tehet tönkre, ami mindkét fél egymás iránti elhidegülését eredményezheti.

Kezdetben még elfogadható indok a fáradtság, de az idõ múlásával már a beletörõdöttség fogja jellemezni a kapcsolatot. Így lesz a vonzó, izgalmas nõbõl és férfiból megfáradt, visszautasító asszony, és a TV elõtt gubbasztó alak is csak árnyéka az egykori tettre kész férfinak. Ez csak egy példa a számtalan sok problémából, amit a krónikus fáradtság okozhat.

Szervezetünk másik két alapvetõ funkciója, amivel kapcsolódik a külvilághoz az adaptáció és autóreguláció.

Az adaptáció vagy alkalmazkodó képesség nem más, mint a környezet ingereire adott válaszok összessége. Ezek lehetnek építõ jellegûek, amely segítségével energiagazdálkodásunk jó irányba mozdul el, lehetnek közömbösek és lehetnek destruálóak, amelyek negatív energia mérleggel jelentkeznek. Az elsõ csoportba tartoznak a természetbõl eredõ ultra finom ritmizáló elsõsorban elektromágneses jelek, amelyek molekuláris biológiai szinten elsõsorban a sejt holografikus prae informatikai rendszerét szabályozzák. Ezek az Universumból érkezõ holografikus információs jelrendszerek, melynek neve prana, csí, vagy vis vitalis. Mindezek a csakra rendszeren keresztül valósulnak meg, de csak akkor, ha ez a rendszer képes a holografikus rendszerek hármas egységének funkcionális összekötésére. S hogy mi az a rendszer, ami mindezt rendszerezi, az a születés pillanatában az akashába, holomezõben, pszi mezõben megmaradó holografikus mátrix, amely az egész sejtszintû alapreguláció egyetemes egyenértékese. Tehát ehhez igazodik a csakra rendszeren keresztül a fizikai test, és ezt látja el energiával az ATP, illetve annak a prae formája a NATHA illetve fogyasztható formája az ENADA.

Abban az esetben, ha a szervezetünk nem a természet építõ jelrendszerével tart kapcsolatot, hanem túlsúlyban a destruáló urbanizációs információk és a társadalmi destruáló információk kerülnek, akkor a szervezet úgynevezett szimpatikotoniás állapotba, azaz negatív energia mérlegbe kerül. Ez azt jelenti, hogy a szervezet minden erejét összeszedi, a hipofízis hatására a mellékvese steroid hormontermelése, a vese renin termelése hatására az erek beszûkülnek, megemelkedik a tensió, secunder folyamatképpen emelkedik a pulzusszám, emelkedik a vércukorszint-, azaz forrásként jelentkezik az ATP-hez a többlet vércukor szint. Az egész szervezet aktív állapotban van önmagához képest, kivéve az emésztõrendszer, s ezen keresztül az úgynevezett abdominális immunrendszer.

A krónikus fáradtság szindróma és az irritábilis bél szindróma s a hozzátartozó reversisbilis funkcionális tünetcsoportok elõképei a citológiai és histológiai morfológiai elváltozásoknak. Ezek is elõször reversibilisek, késõbb irreversibilisek, azaz visszafordíthatatlanok. A Krónikus Fáradtság Szindróma bármely egyéb betegség elõszele. Mindenkinél ott folytatódik, ahol önmagához képest genetikailag a leggyöngébb.

Értelemszerûen tehát ott kell az ENADA-t alkalmazni, ahol tartósan sejtszintû éhezés alakul ki. Néhány betegség a teljesség igénye nélkül: irritabilis colon syndrómától a colitis ulcerosáig, beleértve a Cronhe colitist is, a virusos hepatitisek minden állapota, a kezedetektõl egészen a chirrosis hepatisig bezárólag, a cukorbetegség hipo és hiper glicaemiás állapota, mert mindkét estben sejtszintû éhezés áll fenn, cahexia azaz alúltápláltság esetében, stb stb- lehetne sorolni vég nélkül.

A Krónikus Fáradtság Szindróma tehát nem más, mint az adaptációra elfogyott energia hiány okozta állapot, amikor már önmagunk belsõ rendjére nem marad semmi, tehát stressz betegség. A túlzott stressz ellentétele, azaz a teljes információ hiány, az abszolút ingermetes környezet is ugyanezeket a szimptómákat váltja ki.

Szervezetünk igyekszik a lehetõségeihez mérten kompenzálni, de a fellépõ energia hiány miatt ezek a lehetõségek korlátozottak, így szervezetünk alkalmazkodik az állandósuló alacsonyabb energiaszinthez. A bennünk lejátszódó változásokat mi magunk és környezetünk is egyre nehezebben viseli el, és a hatékony megoldás hiányában újabb pszichés problémákkal, így pl. a depresszióval, elszigeteltséggel kell szembenéznünk. Szélsõséges esetekben a teljes elszigeteltség és önmagunk ellátásának a hiánya is kialakulhat a betegség során.

Számos esetben spontán javulás következhet be, de az esetek túlnyomó többségében ez csak részleges és idõszakos megoldást eredményez, a visszaesés gyakori.

A betegség kezelésére az orvosi tankönyvek a megfelelõ pszichés vezetés mellett a tüneti terápiát javasolják. Ezzel a módszerrel azonban csak azok a betegek gyógyíthatók meg, akiknél a fáradtság a vezetõ tünet, nem pedig maga a betegség.

Ma már lehetõség nyílik a krónikus fáradtság szindróma energetikai kezelésére! Az Enada(R) szedésével a betegség oka, a szervezet sejtjeinek energiahiánya részben pótolható. Amennyiben a páciens érzi, hogy a korábbi állapotához képest jobban van, megkönnyebbültebb, s önmagára találtabb, akkor már képessé válik öngyógyításának egyéb feladatait is elvégezni. Például elkezd sportolni, s ekkor már endorfinok, azaz boldogság hormonok szabadulnak fel, ami nagymértékben segít a további állapotjavulásban.

Az Enada(R) hatásosságát klinikai tanulmányok bizonyítják, melyek a világ vezetõ tudósainak felügyeletével készültek. Az Enada(R) egyedülálló, hisz hatóanyaga, a nikotinamid-adenozin-dinukleotid hibrid teljesen természetes anyag, melyet stabilizált formában más készítmény nem tartalmaz!

Az Enada(R) a szervezet minden sejtjének, legyen az hám, támasztó, kötõszövet, vagy egyéb funkcionális sejtcsoport, az energiaszintjét növeli, így a krónikus fáradtság szindróma kezelésén kívül számos más betegség és állapot kezelésére önállóan vagy más terápia kiegészítéseként alkalmas, mert az öngyógyító folyamatokhoz ad energiát.

Az Enada(R) az izom erejének fokozására is alkalmas, amely a betegek esetében az elvesztett izomerõ visszanyerését eredményezi, egészséges embereknél, sportolóknál pedig megfelelõ edzés mellett az izmok teljesítõképességének a határa tolható ki

Összegezve az ENADA hatásosan alkalmazható prevencióként ott, ahol átmenetileg, vagy tartósan erõnket meghaladó testi-lelki terhet kell cipelnünk, valamint a rehabilitáció során, amikor a szervezet újjáépítésére kell az átlagosnál több energia, s azoknál a krónikus degeneratív betegségeknél, ahol az állapot miatt a külsõ kompenzáció miatt oly sok energia vész el, hogy a belsõ rend fenntartására már alig marad valami. Ilyen betegség a Sclerosis Multiplex, az Alzheimer kór, a Parkinson kór, s más hasonló multiplex, egész szervezetre kiható immunológiai és anyagcsere-forgalmi betegségek.

Végül az idõsödõ korban, amikor a szervezet a saját programozott rendszere szerint elindul a végsõ megvalósulás felé, ezt a folyamatot lényegesen lassítva, az idõsödõ koroknak is értelmes, aktív állapotot eredményez.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.