Elõször tisztázzuk, hogy mi az epe és hol helyezkedik el, mennyi termelõdik belõle és mi a feladata:
Az epe a máj által termelt folyékony nedv, amely mintegy 5o % ban közvetlenül a vékonybélbe ürül, másik 5o % pedig az epehólyagban tárolódik. Átlag mintegy o.8 liter a keletkezett mennyiség, amely folyamatosan sûrûsödik be mintegy egy dl-re.
Összetétele: epesavas sók, koleszterin, mészsók és bilirubin. Ez utóbbi az elhalt vörösvértestekbõl alakul ki.A közbülsõ anyagcsere végtermékként minden lebontott élelmiszer végsõ soron vízben oldódó formában jelenik meg. Az epesavaknak a zsíremésztésben van kimondott jelentõsége, mert ebben az esetben a végtermék az epesavas sók és a glicerin.
Epepanaszokkal általában a nõk mintegy kétszeres gyakorisággal szoktak jelentkezni, s ennek oka valószínûleg a nõi hormonális rendszerben van.
Az epe panaszok számtalan érzet, elváltozás, az epe megbetegedések mindenkori állapotára utalnak.
A kialakult helyzet ok okozati összefüggéseinek elemzése a következõ , s innen már csak egy lépés a helyes terápia kialakítása.Nézzük elõször a rossz érzeteket:
Elsõ:
Puffadás, fõleg tojás, tejföl, zsíros ételek után.
Ugyanezek fokozódása egészen a görcsös migrénes fejfájásig, amit általában egy kiadós hányással lehet befejezettnek tekinteni, de csak akkor, ha a hányadékban megjelenik az epe.
Ennek oka, hogy az említett táplálékok mintegy megszólítják az epét az ürülésre, de valamely ok miatt az epe ürülése gátolt, s így az egész egy egymással teljesen szembe menõ folyamat görcseibe torkollik.
Az ürülést gátolhatja az epevezetõ krónikus gyulladásának következtében a beszûkült járat, ugyanitt epehomok, vagy epekõ, vagy císzta, vagy tályog, s ezek kevert formációi is.
A kellemetlen jobb bordaív körüli diszkomfort érzetek átmehetnek jobb vállbúb fájdalomba, egészen a mozgás korlátozottságig, s jelentkezhetnek jobb lapocka alatti fájdalomban is, s ezek a z említett váll panaszokkal együtt igen kellemetlen, tartós mozgás szervi panasz együttesként jelentkeznek

A következõ rossz érzet:

A szájban lévõ keserû íz, a nyelv egyidejû sárgás lepedék bevonási tünetével együtt. .
Ennek oka, hogy a nyelv, mint mikro rendszer, tökéletesen tükrözi a szervezet mindenkori fiziológiás és patológiás állapotát, s abból azt leginkább, amely heveny, vagy krónikus formában, mint szervi funkcionális és morfológiai kórkép a legerõsebb.

Következõ érzet:

Nehezített légzés, légszomj, sóhajtozás, ásítozás.
Ennek oka, hogy a puffadás feltolja a rekeszizmot, méghozzá részaránytalanul, nyomást gyakorol a szívre, tüdõre, s ez közvetve átmeneti oxigénhiányos állapotot idéz elõ.
Az ásítozás az agy oxigénhiányos állapotának biztos jele.
Következik a leggyakoribb panasz, a jobboldalai féloldali egész fejre, nyakra, vállövre kiterjedõ görcsös fájdalom. Ez a hagyományos kínai orvoslás alapján jobban megközelíthetõ, mint az európai medicina szerinti spekulatív módon. Az epehólyag meridián a szemzugból ered, a homlok és halánték érintésével, a nyakszirten áthaladva a vállon, az oldalakon, lábszár külsõ részén továbbmenve a láb negyedik ujján végzõdik Az emésztési zavarok fõleg a fej, nyak, csuklyásizom görcseiben jelentkeznek, az epehólyag egyidejû görcsössége mellett. Ennek oldására kitûnõ módszer, ha jobboldalon a szárkapocs csont nyakát igen intenzíven masszírozzuk. Sokszor másodpercek alatt oldódik a görcs.
Következik a szárazbõrüség, fõleg a lábszárakon, s az egész bõr alatti kötõszövet, zsírszövet rugalmatlansága, s ennek következtében az arcon a fokozott ráncosodás.
Az epesavak szerepe a zsíremésztésben, a zsír anyagcserében közismertek. Ha az emésztési folyamatokban mindez gátolt, igaz, hogy a citrát kör sokat kompenzál, de a következmények tapasztalhatóak.

Következõ jelenség a bõr sárgás elszínezõdése a szemfehérje egyidejû besárgulásával, s vizelet színének sörbarnává történõ megváltozásával.

Ennek oka abban keresendõ, hogy az epe tartósan képtelen kiürülni, de ez elõfordulhat heveny formában is, és a véráram mindenhová eljuttatja, A legkényesebb helyeken aztán ez elütõ színével mutatja magát.
A bõr állagának megváltozása közvetlen ok okozati kapcsolatban van a zsíremésztési zavarok miatt a zsírban oldódó vitaminok ellátottságával, így a hámvédõ A vitamin fokozott hiánya a bõr zavaraiban nyomon követhetõ.

Következik a látás zavar.
Ugyancsak a zsírban oldódó vitamin zavarára és a fej görcsösségére utal.
Itt kell megemlíteni, hogy a szakirodalom talált összefüggést a fülzúgás és az epe zavarok között is.
Következõ: az eltérõ hõérzet. Ez igen érdekes, mert a jobb lábfejben és végtagoban hideg az érzet, a lábikra belsõ felén meleg érzet alakulhat ki. Mindez az epehólyag meridián funkcionális zavara miatt.
Kialakulhatnak a hónaljban nyirokcsomó duzzanat, de a lágyék és a hasi nyirok rendszer is érintetté válhat.
Ennek oka, hogy gyulladás következtében a vékonybél kérdéses szakaszában felborul a mikrobiológiai egyensúly és az immunrendszer ilyen formában válaszol a kialakult helyzetre.
Ha a kórokozók igen nagy mértékben elszaporodnak, a gyulladás gennyes tályogos formává is átalakulhat, s ennek csak a sebész tud sikeres megoldást adni.
A következõ érzet, a krónikus görcsösség, a széklet egyidejû kivilágosodásával, s a felületet tartósan zsíros lesz. A göcsök fõleg késõ este, éjfél körül jelentkeznek.
Ennek oka, hogy az epehólyagból az epe képtelen ürülni. Ez visszavezethetõ az epe besûrûsödésére, az epevezetõ elzáródására, a patkóbél gyulladására. Ilyenkor az epe részben visszaszorul a májban, részben az epehólyag tágul, de az epe megjelenthet a gyomorban is.
A besûrûsödés következtében epehomok, késõbb kõ képzõdik.A kö aztán vagy képes ürülni, vagy elézárva az epevezetõt kegyetlen görcsöket eredményezhet, aki szintén sebészetileg kerül megoldásra.
A kõ elsõsorban koleszterin kõ, de lehet úgynevezett pigmentkõis, amiben kalcium és bilirubin van, de a leggyakoribb az úgynevezett kevert kõ, ami lehet homogén, de lehet rétegzõdött is.
A tartós epezavarok áttevõdhetnek a hasnyálmirigyre, s annak heveny vagy krónikus megbetegedéseiben is szerepet játszhatnak.

Ugyancsak a statisztikai adatok igazolják, hogy a nem kezelt epe panaszok és egyes daganatféleségek köz ok okozati összefüggés található.

A zsírban oldódó vitaminok közül az A vitamint megbeszéltük. A következõ D vitamin szintézis csontosodási zavarokat eredményezhet, az F vitamin a szervezet kapilláris keringésére hat, tehát itt okozhat zavarokat, mg a K vitamin a vérzékenységet befolyásolja.
Összegezve: az epe emésztési zavarok számtalan tünet formájában jelentkeznek, s ok okozati szinten a szervezet minden sejtjében, minden funkció körében éreztetik hatásukat.
A leírt tünetekkel szakorvost vagy szakképzett természetgyógyászt kell felkeresni, hogy a személyre szóló terápiát összeállíthassa.

Béky László