A cím talán szokatlan, s meglepõ, de egyre többen vannak, akik részleges, vagy teljes gyomor resectión, valamint részleges vékonybél és vastagbél resectión esnek át, s az epekõ és epehomok eltávolításával eltávolítják az epehólyagot is.

Volt olyan hozzám forduló beteg is, akinél teljes gyomor és vékonybél eltávolítás volt, daganatos betegség, vagy bélgyulladás, vagy bélelzáródás miatt, s a nyelõcsõ közvetlenül a vastagbélbe volt bevezetve. Más esetben részleges vékonybél és részleges vastagbél eltávolítással is találkoztunk, s ezek számtalan variációjával, mindég a casusnak megfelelõ mûtét végrehajtásával.

Az ilyen típusú radikális mûtétek sajnos, a daganatos betegségek és különféle bélbetegségek számának gyakoriságával egyenes arányban állnak.

A kórházi kezelések után általános az elbocsátás azzal, hogy “kímélõ életmód és diéta” a legfontosabb, de hogy ez alatt mi értendõ, arról már nem esik szó.

Tekintettel arra, hogy az ilyen típusú post operatív állapotok utógondozásában jelentõsek az eredményeink, úgy érzem, kötelezõ tapasztalatainkat megosztani

Egyben kérem a kollégákat és a hasonló cipõben járó betegeket, osszák meg tapasztalataikat, s egymástól tanulva, gazdagodva ismeretekben adjunk lehetõséget az életnek.

Mielõtt a materiális terápiára reátérnék, megismétlendõ, hogy az emberi szervezet matériából, energiából, s mindezeket mozgató információból áll.

Az információ nem más, mint a holografikus formaképzõ erõ, amely a molekuláris biológiai szintû szintén holografikus fizikai szintû rezgések elõképe, s mindezek a rendszerek a kozmikus hologrammal, azaz a pránával tartják a kapcsolatot a csakra rendszeren keresztül. Ez a hármas holografikus analógia a tudomány mai állása szerint a szervezet élettani mûködésének az alapja. A molekuláris biológiai kutatások egyre közelebb jutnak az évezredes védikus filozófiában leírtakhoz.

Az eredeti egészséges információ, azaz holografikus mátrix nem a fizikai szinten, hanem valamely magasabb dimenzióban a holomezõben, pszi mezõben, akasában található, ahová csak megváltozott tudat állapotban van “bebocsátás”

Mit értünk itt és most jelen idõben, s mit a megváltozott tudat állapotban?

Mielõtt ezt boncolnánk, tudnunk kell, hogy a szervezetnek két alapfunkciója van, Ezek az adaptáció, ez történik kifelé, s feladata, hogy a másik funkció, azaz a homeostasis- ez történik belül- tökéletesen, mûködjék..

Mindkét funkció energia igényes, s az energia molekuláris biológiai szinten ATP szintézisen keresztül valósul meg. Amennyiben az ATP elhasználódik a külsõ kapcsolatok kompenzálására, akkor nem marad energia az alapregulációra, s mindenki ott betegszik meg, vagy ott nem gyógyul, ahol a leginkább sérült akár genetikailag, akár valamely betegség következtében.

Az itt és most jelenídõben, ahol a felszínes tudat állandó kompenzativ kapcsolatban áll a külvilággal, azaz stressz válaszadásra késztetett, az ATP készlet folyamatosan elhasználódik, s nem marad a gyógyulásra szinte semmi. Abban az esetben, ha ezt az itt és most állapotot felváltja a megváltozott tudatállapot, azaz mintegy kijövünk az állandó kompenzativ szitbõl, szinte megszûnik az” itt és most” stressz válaszadási kényszer, s az ATP majdnem teljes egészében megmarad az öngyógyításra.

A másik igen fontos tényezõ, szintén a megváltozott tudat állapotban a már korábban említett holomezõben “megtalálható” az eredeti egészséges emésztõrendszer hologramja, s innen a normális, egészséges funkció imaginálható, s a funkció lassan kialakítja a hozzá megfelelõ formát. Ezek a bioenergetikai terápia magas iskolái.

Mit értünk ez alatt? Semmi mást, mint azt, hogy a Természet csodálatos öngyógyító rendszere a látszólag lehetetlen helyzetet is képes bizonyos határok közt megoldani, ha ezt kellõ hittel és szakmai hozzáértéssel is fizikális szinten- megtámogatjuk.

Nevezhetjük ezt agykontrolnak, szellemgyógyászatnak, pszisebészetnek bármi másnak, a lényeg nem más, mint az IMAGINATIV FUNKCIONÁLIS HOLOGRAM alkalmazása.

Elképzeljük, hogy tökéletesen mûködik, a gyomor, vékonybél, vastagbél, epehólyag stb. A következõ lépés mindezek energetikai megtámogatása, amely lehet akupunktúra, akupresszúra, shiatsu masszázs, thai masszázs, energetikai reflexzóna masszázs- mindegy hogy melyik, de az a fontos, hogy kellõ szakértelemmel végezzük, amely a resekált szerv hologramját támogatja a funkcionális repositió kialakulásában.

Természetesen itt nem új szerv alakul ki, hanem például a vékonybél distalis szakasza képzõdik ki gyomorrá, s a vastagbél elülsõ része veszi át a vékonybél szerepét, vagy a vékonybél csípõbél szakasza veszi át a resekált felszálló vastagbél szerepét, valamint a közvetlenül a patkóbélbe vezetett epevezetõ veszi át az epehólyag szerepét.

Számtalan variáció létezik. Volt olyan eset is, hogy a vékonybél éhbél és csípõbél, valamint a vastagbél felszálló szakaszát resekálták, csont bõr volt a fiatalasszony, s Isten kegyelmébõl, s a kezelések hatására képessé vált gyermek fogantatásra és szülésre.

Az imaginativ és energetikai terápiát csak a fizikális terápiával egyidõben lehet végezni- a három rendszer egymás nélkül mûködés képtelen. Elsõ, hogy emésztõ nedvek és enzimek képzõdjenek és ürüljenek a megváltozott helyzetben, s az új rendszerhez teljesen új mikrobiológia formáció alakuljon ki. Olyan ez, mint amikor az újszülöttet tanítjuk enni s emészteni az anyatejes szakasz után. Kényesen vigyázni kell a sav-bázis egyensúlyra, mert e nélkül semmi sem mûködik. A legkisebb egyensúlyvesztés végzetes következményekkel járhat, p1. kialakulhat a disbiotikus mycosis, s innen a normális egyensúly helyreállítása szinte lehetetlen.

Szintén alapvetõen meghatározó az epe korrekt képzõdése és beürülése a patkóbélbe, vagy ahová be van kötve. Amennyiben nincs megoldva ez a funkció, zavar keletkezik a sav bázis egyensúlyban, a zsíremésztésben, ez magával vonzza a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, s ez az egész nyálkahártyára, s annak valamennyi analógjára visszahat.

Az epe zavarok magukkal hozzák a hasnyálmirigy mûködési zavarait is, s a hasnyálmirigy visszahat az epe funkciókra. Látható tehát, hogy az emésztésben minden mindennel összefügg, kihagyni nem lehet semmit.

Elsõ a rendkívül alapos rágás, aminek hatására az alfa amiláse enzim elkezdi az összetett szénhidrátok emésztését, de, csak ha tökéletesen, s igen sokáig rágunk. Az alapos rágás hatására a táplálék elemi részeirõl az ízlelõ bimbókon keresztül információ jut az agykéregbe, hogy milyen és mennyi emésztõnedvnek és belsõ elválasztású mirigy váladéknak kell termelõdnie a korrekt emésztéshez, s milyen összetételûnek kell lennie a mikroflórának, hogy kellõen részt tudjanak venni az emésztésben. Ennek elmaradása esetén vagy erjedés/szénhidrát/ vagy rothadás/fehérje/ alakulhat ki, ekkor hiába minden, nem regenerálódik az emésztõ rendszer.

Naponta 8-lo-12 x- kell enni-, de csak falatokat. Ez a “falat” mindég tartalmazzon biológiailag teljes értékû élelmi rostot-, pl. Öko lo õsi erõ tönköly kenyér pirítva, tartalmazzon epe elválasztást indukáló hidegen sajtolt tökmagolajat, tartalmazzon pektint/reszelt bebarnult alma/ tartalmazzon U vitamint- nyersen reszelt vöröskáposzta. S tartalmazzon erjedésgátlókat, pl. kakukkfû, borsika, ánizsmag, köménymag, fahéj, szurokfû, majoránna. Tartalmazzon az

étrend elegendõ felvehetõ vasat, az ennek felszívódását elõsegítõ rezet, az ezt stimuláló cobaltot, zinket, molibdént, selént s indiumot. A fúszerek segítik a kellõ szekréciót is. Édeset, erjesztettet tilos enni- tehát a joghurt és kefir is tilos. Tilos továbbá minden állati fehérje, kivéve az egy-két falat lágytojás sárgája, késõbb a párolt tengeri hal. Folyadék képpen a zöldségleves leve kortyolható- de ebbõl is csak egy két három korty. Teákból a keserûeknek van jelentõs szerepük- angyalgyökér, tárnicsgyökér, cickafark, ezerjófû, körömvirág, apróbojtorján, pemetefú,- természetesen ízesítés nélkül, melegen és kortyonként. Minden étkezés után javasolt az articsóka saláta vagy készítmény az epe elválasztás elõsegítése érdekében.

A harmonikus makro-mikroelem ellátás, a zsírban és vízben oldódó vitaminok, a bioflavonoidok szakszerû alkalmazása nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. Az capilláris mikrocirkulációs rendszer kialakulása licopen és más festékanyagok nélkül elképzelhetetlen. Az áfonya, fekete ribiszke, ginco biloba, fokhagyma, szõlõmag, szõlõ készítmények tehát a terápia alapjai. Az emésztõ rendszer felszívó felületét nagyszerûen növeli a neurosan kevés citromos vizzel/citrát kötés/ alkalmazva. Az étrendben tehát a laktát, pektát, citrát és kelát kötés a meghatározó. Fontos az új komplett mikroflóra kialakítása prae és porbiotikumokkal, pl., protexinnel.

Minden terápia egyedi és személyre szabottan folyamat irányultságú. Ezért nem lehet pontos napi recepturát adni, azt mindenkinél személyesen kell. összeállítani kellõ biológiai, valamint pszichológiai és hagyományos kínai orvoslás, valamint ajurvédikus orvoslás ismeretei szerint. Mindezeket azonban megelõzi a lélek békéje, a lélek pastorációja, mert hit nélkül nincs gyógyulás. Természetesen itt a gyógyuláson a megváltozott körülményekhez való részleges, vagy teljes alkalmazkodást értjük, amivel a szervezet harmóniája, külsõ belsõ békéje megnyilvánul.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.