Flavonoidok hatása az emberi szervezetre:

A szív- és érrendszeri problémák stressz és gyulladás következtében jönnek létre, azonban a flavonoidok mint antioxidánsok segítenek kiküszöbölni mind a gyulladást, mind a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. Mivel ezek a flavonoidok az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is aktívan részt vesznek, így szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Milyen flavonoidok lehetnek hasznosak?

Ilyen flavonoid például a rutin és a heszperidin is, amelyek az erek falát erősítik, így segítenek megelőzni az érproblémákat.

A flavonoidokban gazdag gyógynövények, mint például:

 • fekete bors,
 • fokhagyma,
 • oregánó,
 • rozmaring
 • gyömbér
 • szőlőmag és szőlőhéj

Ezek a flavonoid tartalmú növények jelentősen hozzájárulnak az érrendszer egészséges működéséhez. Számos flavonoidról, mint a kvercetinről és a rutinról megállapították, hogy segítenek megakadályozni a vérlemezkék összecsapódását, amelynek köszönhetőn jelentősen javulhat az erek átjárhatósága. Fontos megemlíteni, hogy nagyon oda kell figyelni a megfelelő dóziokra mert pl a kvercetint ákár túl is lehet adagolni.

A flavonoidok aktívan részt vesznek a sejtciklusok szabályozásában is. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, lényeges, hogy ezek a sejtciklusok egyensúlyban maradjanak, ebben segítenek ezek a vegyületek.

Mi történik ha rendszeresen flavonoidokat fogyasztunk?

Mivel a flavonoidok az agy jobb vérellátását is elősegítik, így a kognitív funkciók javulásában is aktívan részt vesznek. A fenti információk birtokában a flavonoid tartalmú készítmények nagyon jó hatással vannak a szív és érrendszerre. Segíti a megfelelő immunrendszer működés és így egy vitális optimális állapot kialakulását. Rengeteg kutatás van ami ennek a hasznosságát mutatja be.

Egy ide kapcsolódó írás a szőlőmagról: Klikk ide!

Általam ajánlott szőlőmag termékek: Klikk ide!

Béky László 

természetgyógyász

 

Felhasznált irodalom:

 1.  Sunil Kumar Talapatra, Bani Talapatra: Polyketide Pathway. Biosynthesis of Diverse Classes of Aromatic Compounds (in: Chemistry of Plant Natural Products)
 2. Rusznyák I, Szent-Györgyi A: Vitamin P: Flavonols as Vitamins. Nature 138, 27. doi:10.1038/138027a0
 3.  Flavonoidok élettani hatása az emberi szervezetre…. (2014. április 6.)
 4.  A flavonoidokat érintő kutatások. ( 2014. április 6.)
 5.  Matuzalem.  (2014. április 6.)
 6.  Milyen élelmiszerekben találunk flavonoidokat?. (2014. április 6.)
 7. A flavonoidok egészségvédő hatása. (2014. április 6.)
 8.  Hogyan hatnak a szervezetre a flavonoidok?. ( 2014. április 6.)