Fõvárosunk egyik szociális gondozójának Fõnõvére kérte segítségünket.

Intézetünkben igen sok az idõs, beteg gondozott. A kor elõre haladtával látásuk, hallásuk gyöngül, életterük, érdeklõdési körük beszûkül, keveset mozognak, sajnos sokan dohányoznak, táplálkozási szokásaik a szakszerû központi ellátáson kívûl csak süteményre, csokoládéra, különféle cukorkákra szorítkozik.

A sport szobát nemigen használjk. pedig elég jól fel van szerelve, van benne szobakerékpár, könnyû kézi súlyzók, gumikötél, expader, bordásfal, van gyógytornászunk is, valahogy csak nem akar az élet megindulni.

A közösségi rendezvények sem nagyon mozgatják meg a bentlakókat. Próbáltunk pszichológus segségét kérni, de nem sok eredménye lett.

Kérem szíves segítségét, mivel hetene a gondozottakat egy kicsit aktívabbá tenni!

Kedves jó Asszonyom!

Megtisztelõ bizalmát köszönöm!
Természetesen a válaszom nemcsak Önöknek, hanem minden olyan családnak szól, ahol az idõsödõk érdektelensége a külvilág iránt az idokoltnál erõsebbnek tûnik.

Van egy õsi kinai mondás: annyi idõsek vagyunk, amilyen idõsek az ereink. Ennek a mondásnak mélységes igazság tartalma van. A mintegy százezer kilóméteres érhálózat legnagyobb része az úgynevezett hajszálér hálózat. Ez a rendszer juttatja el a sejtekhez az oxigént és az éltetõ anyagokat, és szállítja el a salakanyagot, a széndioxidot. Van egy igen érdekes formációja is ezeknek az erteknek, nevük terminális végartéria. Ezere az erekre az jellemzõ, hogy nincs körülöttük ugynevezett anasztomozis, vagy kollateralis ér, ami azt jelenti, hogy ha az egyik csatorna eldugul, mûködésbe lép a másik.

Ilyen végartérik felenek többek közt az agykéreg, az írisz, a szív és a vese ellátásáért. Ha ezek az erek bármi módon szükülnek, vagy rugalmatlanokká válnak, vagy egyéb okok miatt nem végzik tökéletesen feladatukat, akkor a reájuk bízott terület részleges vagy teljes oxigén hiánya kialakul, s ez már kisebb, vagy súlyosabb kórképben jelentkezik.

Az agyi oxigén hiány fáradtságot, aluszékonyságot, általános érdektelenséget,egyensúly és mozgás koordinációs zavarokat, s bármilyen egyéb tünetet is produkálhat, attól függõen, hol van a helyi oxigén hiány.

A szemben lévõ oxigénhiány látásromlást, a szívben lévõ a már ismert anginás és ischémiás panaszokat idézi elõ, míg a vesében kreatinin és karbamid vissza tartással jelentkezik.

Az állapot további romlás agyi, szív és vese infarktust is eredményezhet, s kialakulhat a teljes megvakulás is.

Egyértelmû tehát, hogy a hajszáleres keringésnek, de az artériás és vénás keringésnek is kifogástalannak kell lennie.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, több tényezõ egyidejû jelenléte szükséges: legyen elegendõ folyadék az erekben, azaz ne legyen a vér besûrüsödve. A vörösvértestek

ne legyenek összecsapódva azaz ne alakuljon ki a pénztekercs állapot.A szív kellõ energiával rtendelkezzék a feladat hibátlan elvégzésére. Sehol sem legyen görcsösség a keringési rendszerben, ami akadályozza a tova áramlást. Ne legyen merev sem az érfal, sem az a szövet, amelyikben éppen fut az ér. Ne legyenek lerakódások, plakkok az érfalban, amelyek szûkítenék a lúment. Ne legyenek a vénás visszafolyást gátló gyulladásos állapotok sem a felületi, sem a mély vénákban.

Elsõ feladat tehát a folyamatos, egész napra elosztott, kortyolgatva elfogyasztott folyadék, ami lehet tiszta forrásvíz, túl sok ásványi anyagot nem tartalmazó ásványvíz,

pár napig üvegkancsóban pihentetett csapvíz,gyógynövényteák,frissen facsart zöldség és gyümölcslevek, zöldségleves leve, fõtt paradicsomlé. Mindegyikbõl javaslom a fogyasztást, mert mentül változatosabb az étel és ital választék, annál több biológiailag hasznos anyag kerül a szervezetbe.

Az egész napos kortyolás azért fontos, mert a kiválasztás /vese/ is folyamatos, tehát a pótlás se legyen lökészsrû, mert a többlet folyadék pillanatokon belûl bokakörüli ödémáan jelzi, hogy baj van.

Fontosak a lila színû zöldségek gyümölcsök, fekete ribiszke, josta, kék szõlõ, áfonya, kökény,bodza, berkenye, lila hagyma , lila káposzta, cékla, fokhagyma,napi 1-3 dl vörösbor /szintén csak kortyolgatva / , a bizonyítottan értisztitó hatásu ” heti 7-9 db ” okos tojás “, valamint az olajos tengeri hal konzerv.

A gyógynövény tekeverék a következõ: citromfû, orbáncfû, galagonyavirág,szúrós gyöngyajak, komló, macskagyökér. Az 1:1 arányú keverékbõl készüljön legalább 2-3 csészényi, amit gesztenyemézzel ízesíthetünk

Külsõleg sokat segít a meleg hideg váltófürdõ, a vadgesztenye rügy, virágm termés fõzetbõl készült fürdõ, a vadgesztenyés krémek.

Kifelyezetten az agyi tzevékenységet javitják a ginseng és gink go biloba /páfrányfenyõ/ készitmények, s a szív munkáját pedig a koenzim Q 1o segíti elõ.A görcsösségek oldására a magnézim készítmények javasoltak, a hajszálerek ödémáját a jód nagyban gyógyítja /mixödéma/

Mindenek elött azonban a lelki motivációknak , azaz valamely cél erésének szükségszerüsége is szerepet kell kapnia terápiában, a könnyû sétéval, napfürdõzéssel

egyetemben. Javaslom továbbá az egymás masszírozásának bevezetését is. Hihetetlenül összehozza a gondozottakat, ugyanígy a közös játékok is.

Munkájukhoz kitartás, hitet kíván sok szeretettel Béky László.