Korunk steresszekkel teli rohanó életformája, a kapkodó össze vissza étkezés, a finomított mû élelmiszerek tömege, a töméntelen fekete kávé, a foszforsavas, cukros üdítõnek mondott italok, a reggeli tömény italok , az este késõi, fáradság eredményezte kapkodó túl evés olyan mérhetetlen terhet ró az egész szervezetre, hogy annak elõbb utóbb fizikális tünetei is lesznek.

Elsõ az éjszakai rossz alvás. Lidérces az álom, fel fel riadunk, ilyenkor böfögéssel nagy mennyiségû gáz szabadul ki. Másnap reggel gyûrötten, törõdötten ébredünk, a fejfájás napi vendég lesz.

A széklet vagy szorulásos, vagy trottyossá alakul, színe epefesték mentes, sárgás, szürkés, vékony, olajosan fénylõ, erjedten bûzös szagú és darabokban jön ki.

A has puffadása állandósul és ez ha a diszkomfort állapot az emésztõ rendszer elsõ szakaszára szorítkozik inkább állandó böfögésbe, ha a távolabbi szakaszára szorítkozik, inkább szellentésben mutatkozik.

A böfögéssel párosul a savkígyó megjelenése, ami azt jelenti, hogy a gyomorban az élettanilag indokoltnál tovább tart a savas állapot, az erjedéses folyamatok állandósultak, kialakul a hiperacid gastritis/ savtúltengéses gyomor hurut /, a reflux oesophagitis / a nyelõcsõ gyulladása a savas visszafolyástól /. Az állandó gázos feszültségtõl, amennyiben ez igen tartós és alkati gyöngeséggel is társul, megjelenhet a hiatus hernia/rekeszom elõboltosodás, rekeszizom sérv /.

Amennyiben a gyomor panaszok tovább erõsödnek az állapot krónikus gyulladássá alakulhat, s ha nem történik állapot változás, kialakulhat a gyomor, vagy nyombél fekély, ez tovább romolhat, elindulhatnak az erosiós /kimaródásos / elõrehaladó folyamatok eredményeképpen a gyomor fekély okozta gyomor ki lyukadás, amely ha nagy eret érint életveszélyes belsõ vérzés is elõfordulhat..

Ha a segítség ekkor sem történik meg, vagy a genetikai hajlam is megvan, nem kívánatos szöveti elfajulásokká alakulhat az állapot.

Természetesen ehhez igen sok egyéb tényezõ együtthatásának kell megvalósulnia.

M aga az emésztés fizikai folyamata a szájban kezdõdik, de enzimatológiailag is itt indul meg a folyamat az alfa amilase enzim segítségével, a szénhidrátok terén.

A normál gyomornedv a benne lévõ mintegy fél százaléknyi sósavtól savanyú., pH értéke l.o-2.o közt változik. Összes mennyisége az elfogyasztott tápláléktól függõen mintegy 2-3 liter, naponta.

Sósavat, mucint, lipáse enzimet, oltó enzimet, pepszinogént tartalmaz. Az oltó lényegileg a szopás idõszakára jellemzõ, amely genetikailag determináltan több populációban késõbb hiányzik.

Ezért például az iskola tej akció szakmai megítélése nem egyértelmû.

Mi a hétköznapi gyakorlat, ha megjelennek az elsõ tünetek?

Gyorsan bekapni szódabikarbónát, vagy valamely sav lekötõt, bekapni az éppen divatos fejfájás csillapítót, aztán megy minden a maga útján.

Döbbenetes, hogy a média is ezt sugallja, még be is mutatja, hogy a gyomorban hogyan köti le a savat az ügyeletes csodaszer.

Sajnos egyre többen jelentkeznek a Rendelõmben hasonló panaszokkal, s az évtizedek alatt kialakult természetes, öngyógyítást elõsegítõ terápia alapjait közzé teszem.

Természetesen ez nem azonos a személyre szóló pszicho terápiás elemzéssel, ok okozati feltárással, de materiális oldalról jó általános megközelítést ad..

Elsõ a helyes légzés megtanulása.

A felszínes pihegés tartós hipoxiás /oxigén hiányos / állapot alapja. Az elegendõ és folyamatos oxigén jelenléte nélkül a vörös vértestek összecsapódnak, romlik a széndioxid és oxigén transzport, megkevesbedik a sejtek ATP /adenosin tri foszfát / energia termelõ képessége, a savas pH pedig a gombásodás alapja.

Megjelenhet a gyomorban a Helicobacter Pylorii, amely fenntartja a gyulladásos állapotot,

Mint minden hosszan tartó folyamatnak ennek is vannak nyugodtabb és aktívabb szakaszai is.

Tehát a tudatos, valamely filozófia által megalkotott légzésforma már o,l-o,2 tizeddel lúgosítja a vérsavó pH értékét. Ez normál körülmények közt 7,38-7,43.

Következõ, a helyes és folyamatos folyadék felvétel, ami alkat, testtömeg, meteorológiai állapot, munkavégzés és egy sor egyéb faktortól függõen 2-4 liter naponta.

Folyadékot mindég a két étkezés közt, de inkább étkezések elõtt, kortyolva javasolt fogyasztani.

A felvett folyadék vagy valamely gyógyvíz, vagy gyógynövény tea meghatározott terápiás célból, vagy alacsony oldott ásványi alkotó részeket tartalmazó tiszta friss pihent víz.

Étrend:

Elsõ az alapos rágás, ami azt jelenti, hogy a falat magától csorduljon le!!!

Tilos, minden ami édes azaz természetes, vagy hozzáadott cukrot tartalmaz, azaz magas a glikémiás indexe, tilos minden amiben fehér liszt van, tilos az alkohol, az irritálóan erõs fûszerek és minden állati fehérje elsõsorban a sajtok, a sertés, marha és baromfi hús.

A lágy tojás és olajos tengeri hal reggelinek kifejezetten ajánlott.

Ehetõ minden ami teljes õrlésû gabonából készült, leveles zöldség, vöröskáposzta, délben kevéske hüvelyes, levesnek minden zöldség, valamint a kásafélék, elsõsorban a nyákká fõzött zab, köles, rizsfélék, hadina, árpa., Kukorica a maga keményítõ tartalom miatt inkább pattogatva javasolt, Ekkor a benne levõ keményítõ zselatinizálódik.

A héjában sült fõtt burgonya is bele illik a rendszerbe. A burgonya kipréselt nyers leve , a vörös káposzta nyers kipréselt leve és maga a nyers vörös káposzta is gyógy hatású, étkezések közt, vagy étkezések elõtt alkalmazva.

Étkezések elõtt a következõ olajkeverék kiskanálnyi fogyasztása javasolt:

Ligetszépe olaj, lenmagolaj, búzacsíra olaj, homoktövis mag olaj, mária tövis mag olaj, szõlõmag olaj.. Az olaj bevétele után 15 perccel lehet étkezni.

A gyógynövény teát 15 perccel az olaj bevétele elé javaslom.

Összetétele: cickafark, körömvirág, apró bojtorján, pásztortáska, angyalgyökér, citromfû, orbáncfû, menta. Az 1:1 arányú keverékbõl legalább 1.o-1,5 litert kortyolgassunk egész napra elosztva.A rosszindulatú folyamatok megelõzése érdekében ajánlott napi egy csésze COD tea beiktatása is.

A gyulladás csökkentésre, hámosításra a benne lévõ saponinok és fito steroidok miatt a Golden Yacca capsula ajánlott, elõírás szerint.

Javasolt az erjedés gátló fûszerek ésszerû használata is: kakukkfû, menta, rozmaring, ánizs, kömény, kapor, szerecsendió virág, bazsalikom, szurokfû.

Elõsegíti a gyógyulást a hegyi kristály szín és fény terápia, a talp és test masszázs, akupresszúra, akupunktúra és minden olyan fizio terápia, amely a szervezetben a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri egyensúlyt elõsegíti.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.