Sokat gondolkodtam azon, hogyan tudnám képletesen bemutatni a természetgyógyászati oktatási módszeremet, amely több évtizedes rendelői, vizsgabiztosi, saját tapasztalati és média alapokra támaszkodik!

A matematikát hívtam segítségül, mint a természetben az egyetlen biztos pontot!!!

Vegyünk egy példát, ami jelen esetben legyen mondjuk a 7-es szám!!!

Mit jelent ez a szám?

8 mínusz egyet, 6 plusz egyet, 10 mínusz hármat, 49 osztva héttel, és sorolhatnám a végtelenségig a lehetőségeket!!!

Ennek alapján vegyük példának, hogy egy IBS / irritábilis bél szindróma / legyen a 7-es !!!

Tehát megvan a tünet együttes de hol vannak a kiváltó okok!!!

Szomorú, amikor egy számot / tünet együttest / egyféle módon értelmezünk és ennek alapján valamely gyógyszerrel, vagy protokollal akarunk megoldást találni.

Szintén a matematikát hívom segítségül!!!

Az evidence base medicin / tényeken alapuló orvoslás / a matematikai statisztika alapján, a nagy számok törvénye alapján hozza meg döntéseit!

Mi van azzal a populációval, amelyik a standard deviáció / egy szórás érték / szélén helyezkedik el, akár plusz, akár mínusz variáns formájában! Azoknak a gyógyszer, vagy protokoll hogyan fog hatni???

Módszerem az orvosi diagnózis és terápia, valamint minden egyéb lehetséges információ halmaz összesítéséből, minden esetben személyre szabott állapot- jobbító módszer kialakítása, a beteg élettani és egyéb lehetőségeinek figyelembe vételével.

Az emberi test, lélek,  és az energia rendszer befelé és kifelé is multiformációs, nyílt disszipatív rendszer.

Ennek értelmében a természetgyógyászati ajánlás sem lehet más, mint az integratív módszerek lehetőségeinek halmazából kiválasztani azokat, amelyekkel a lehető legjobb eredmény várható

Ez lehet a romlás ütemének lassítása, megállítása, rehabilitálása, vagy ezek bárminemű kombinációja a természetgyógyászatban!!!

 

Mi a végrehajtás!

Ez már az ars medica / a gyógyítás művészete / kategóriába tartozik, hogy adott pillanatban, adott személynél, a lehető legtöbb körülmény figyelembe vételével melyik ajtón kopogtatunk!

Tehát lehet fájdalom csökkentés, funkció jobbítás, vagy bármi, ami a, legnagyobb, pillanatnyilag fennálló panasz!!!

Ez inkább tüneti terápia!

Az igazi megoldás azonban nem lehet más, mint az egész szervezet alap regulációjának rehabilitációja, morfológiai / alaktani / és funkcionális / működésbeli / formában, természetesen a visszafordíthatóság határain belül!

Természetes, hogy az alap és folyamatos természetgyógyászati terápiák mindig esemény preventikusak / megelőző / és esemény követőek is!!!

A legfontosabb az elveszettnek hitt életcél, vagy a lehetőség szerint fölvázolt életcél közös kialakítása!!!

Ettől kezdve nincs betegség elleni harc, csak az életcél felé vezető úton való haladás, amely formájában jelentősen eltérhet az eddigi életúttól!

Így iskolámban a hallgatók úgy készülhetnek fel a természetgyógyászati vizsgára, hogy a természetgyógyászat komplexitásával is megismerkednek.

 

Béky László