Mit is jelent az immunharmónia?

A szervezet működésének alapját sejtszintû alapregulációnak hívjuk. Ennek lényege az, hogy az adaptáció, azaz az alkalmazkodás eredményeképpen a kívülről jövő hatásokra a szervezet különféle módokon válaszol. Annak érdekében, hogy a belső homeosztázis megmaradjon. Amennyiben az adaptáció az élettani paramétereken belül marad, akkor alapregulációról beszélünk. Amennyiben ezt meghaladja, az már vagy funkcionálisan, vagy kórszövettanilag patológiás reakciót jelent.

Mind a funkcionális, mind pedig a kórszövettani elváltozás lehet visszafordítható, azaz reverzibilis, mind pedig visszafordíthatatlan, azaz irreverzibilis.

Az irreversibilitás nagyságától függ az öngyógyulás eredményessége.

Amennyiben a külső, vagy belső immunharmónia bármely testi vagy lelki hatás miatt tartósan sérül, akkor a szervezet válaszadó képessége nagyban romlik, azaz az úgynevezett immunglobulin szint jelentősen csökken.

Szervezetünk a kórokozókkal szemben többféle módon védekezik és allítja vissza az immunharmóniát:

Az anyatejjel magunkba veszünk kész ellenanyagokat, s ezzel védettebbé válunk különféle külső fertőzések ellen. Ennek a további javítását az úgynevezett védőoltások látják el, amely lehet kész ellenanyag bevitel a szervezetbe, vagy lehet a szervezetet késztetni az ellenanyag termelésre. Ennek érdekében valamely gyöngített vagy elölt kórokozót esetleg toxinját juttatják a szervezetbe, s így készteti az ellenanyag termelésre.

Van olyan helyzet is, amikor a szervezet az életkörülmények hatására, enyhe külső, de folyamatos ingerek hatására “erősödik meg” Ilyen például a nyári mezítláb járás, amikor a mikro sérülések állandóan mozgatják az immunrendszert és immunharmóniát teremt, vagy amikor gyermekeink először kerülnek közösségbe és a szervezet, elkezdi megismerni a más mikroorganizmusokat, s meghűléses tünetekkel válaszol. Ez is elősegíti az immunharmóniát.

Innen bonyolultabb a helyzet!!!

Pontosan tudni kell, hol ilyen esetben a kórokozó ellen, pl. antibiotikummal kezdünk-e hadakozni, vagy a szervezetet erősítjük meg az “iskolába járásban”- Elgondolkoztató, hogy az elmúlt ötven évben milyen esztelenül és szakszerűtlenül nyúltunk az antibiotikumokhoz. Most már a sokadik generációs antibiotikumokra is itt van a rezisztencia.

A másik, amit az antibiotikumok szakszerűtlen szedésével elértünk az, hogy a szervezet saját, mintegy 4-5oo féle mikroszervezetének kényes egyensúlyi állapotát tönkretettük, s itt van a nyakunkon a mycosis.

Vagyis az immunharónia felborult!

Óva intem gyógyító kollégáimat az eszetlen antimycoticum adagolástól, mert saját gyakorlatom szerint már se, szeri se száma a mycosis resisztenciának.

Ezután nézzük meg, hogyan válaszol a szervezet a külső infekcióra(fertőzésre)?

Első az infekció és a lappangási időszak-ez még tünetmentes, majd jön a kulminatio. Ekkor hirtelen emelkedik a láz és jönnek a tünetek attól függően, hogy bakteriális, vagy vírusfertőzésről van-e szó. Majd a stagnatió, végül a sanatió azaz a gyógyulás.

Ha megfelelő az immunharmónia akkor ez a normál lefolyása a fertőzésnek.

A kulminatio és stagnatio szakaszaiban kezd a szervezet erejének összpontosításával ellenállni a betegségnek, tehát ezt segítendő, kötelező az ágynyugalom és az alvás, valamint az immunrendszer segítése a küzdelemben. Törekedjünk az immunharmóniára.

Mi történik ezzel szemben a gyakorlatba?

Mindenféle csodakészítménnyel eltüntetjük a tüneteket, s nem a gyógyulás, hanem a tartós tünetmentes állapot alakul ki. A szervezetben az immunrendszer, mint a felajzott nyílvessző, úgy marad. Ez megismétlődik egyszer, kétszer, sokszor, s végül a szervezet megbolondul, s maga ellen fordul, jönnek az autoimmunbetegségek. Ennek előszele a foltos hajhullás, a nem múló hőemelkedés, az általános gyengeség, izzadékonyság, stb stb.

A gócot-mert az van a szervezetben-kíméletesen meg kell szüntetni.

Művi úton megszüntettük a lázat, pedig a láz szerepe nemcsak a kórokozó és toxinjának leküzdése, hanem a betegség információját tartalmazó intra és extra celluláris víz egészséges információjú újra rendeződésének megteremtése is.

Mindezek után javaslatom akár bakteriális, akár vírusos infekció esetén az ágynyugalom, a vitaminok és egyéb biológiailag aktív anyagok fogyasztása és csak végszükség esetében a gyógyszerek adása.

A masszázsok, a fizoterápiás módszerek, a gyógynövények, a lelki pasztoráció, a böjt, s minden természetes élet és gyógymód e rendszert erősítik és segítik az immunharmónia kialakulását.

Béky László