Az elméleti elõszó után nézzük meg, melyek azok a hétköznapi, otthon is végezhetõ praktikák, melyekkel immunrendszerünket alkalmazkodó képessé tesszük.

Elõrebocsátom, hogy az immunrendszer állandó erõsítése, a hozzárendelt, megoldandó feladat nélkül értelmetlen és céltalan tuningolása a szervezetnek, aminek a világon semmi értelme. Az immunrendszer állandó csúcsrajáratásának semmi értelem. Ez fölöslegesen megterheli az egész szervezetet, s pont ellentéte hatást érünk el. A rendelkezésre álló energiakészletbõl indokolatlanul sok megy el az adap5tációra, s nem marad az alapregulációra, így fordulhat elõ, hogy egy túlzásba vitt hosszantartó fölöslegesen túlpörgetett immunaktivizáló kúra után, amikor nem volt megoldandó feladat, éppen akkor mond csõdöt a válaszadó képesség, amikor szükség lenne rá. Az immunrendszernek, ugyanúgy mint minden rendszerünknek szüksége van a pihenésre, a regenerálódásra.

Helyesebb tehát a különféle módszerekkel, azok praktikáival tisztában lenni, s ha kell, de csak ekkor élni vele. Elsõ a szervezet kipihentségi, kialudottsági állapota.

Az éjfél elötti alvás fontosságáról már kötetek vannak teli- inkább az esti programokról szólnék. A kései vacsora, a nehéz ételek fizikálisan terhelnek. A krimi a TV-ben mérhetõen csöükkenti az immunglobulinok szintjét a szervezetben. A földsugárzás alapregulációs holografikus rendszerünkben kelt zavarokat, s ott gyengít, ahol önmagunkhoz képest a leggyöngébbek vagyunk. Megoldás: a korai lefekvés, a rendezett krimi mentes esti légkör, ha lehet közös vacsorával, gyertyfény mellett.

Az ágyat ha lehet idõnként helyezzük át, s fejünk lehetõség szerint észak felé nézzen. Az esti jó melegvizes zuhany segiti a vese energiûával való feltöltõdését, s aki fázékony, az éjjelre is húzzon zoknit.

Az alvás megváltozott tudatállapotában, a mély alvás fázisaiban történik meg az igazi regeneráció, a prána felvétele.

Mindezeket megzavarhatja a horkolás, s az éjjeli vizelési szokások. Mindkettõ igen erõsen igénybe veszi az enrgia háztartást, s közvetve rontja az immunrendszert.

Reggel ajánlott a jó korán való felkelés, önmasszázsok-tetõtõl talpig. E rendszer neve du-in, s lényege, hogy megváltozott tudatállapotban, de tudatosan légzõ gyakorlatok végzéséve, szellemi ellezult állapotu imaginációval átmasszirozzuk minden porcikánkat a hagyományos kinai orvoslás szabályai és filozófiája alapján. Ezt követi a váltó meleg-hideg zuhany, s frottier törülközõvel történõ alapos átdörgölés. A meleg zhany 5o sec, a hideg lo sec. Lehetõleg 7-x váltogassunk, s mindég hideggel végezzük be a gyakorlatot. Más napokon a kádat arasznyira töltsük hideg vízzel, s jó pár percig dinamikuisan erõsen gyakoroljuk a vizben taposást. Ezután szárazra dörgöljük a lábat, s gyapju zoknit húzunk reá.

Téli tiszta hóban is megvalósitható a hóban hempergõzés és a hóban taposás-de csak pillanatokig, Itt nem a lehûtés, hanem a hideg információra adott erõs válasz kiváltása a cél.

Hülés esetén kíváló háziszer a karamell cukros hagymatea. Jó pár kanál kristálycukrot karamellizálunk, a másik edényben két kisebb vereshagymát 4 dl vizben lassu tüzön addig fõzünk, mig le nem fõ a felére., ekkor reáöntjük a karamellre, majd feloldás után kortyoljuk.

Szintén hurutoldásra használható módzser a sós vizzel, szódabikarbónás vizzel való gargarizálás, vagy inhalálás. Inhalálásra kíváló a forró vizre reszelt fokhagyma, s jók az illó olajok is-menta, fenyõ, eukaliptusz, stb. Ahol kisgyermek van, ott az illó olajok tilosak!!!

A kettévágott s kivájt feketeretekbe csurgatott-órákig pihentetett hársfaméz jól oldja a köhögést. Ugyanerre a fokhagymás hársfaméz, a hársfamézes, méhpempõs propolis is kiváló. Régi módszer a lépesméz rágcsálása is.

A letapadt slájmot jól oldja, ha a mellkast békenjük lehetõleg avas szalonnabõrrel, befedjük nylon fóliával. Éjjelre a félig ülõ helyzet az elõnyösebb, könnyebb a köhögés, könnyebben oldódik a slájm.

Az alábbi köptetõ, hurutoldó, gyulladáscsökkentõ teakeveréket javaslom: apró bojtorján, cickafark, martilapu, tüdõfû, pemetefû, hárs és bodzavirág, fehérmályvagyökér, papasajtlevél, ánizsmag, köménymag,ökörfarkkóró,izsóp, orvosi atracél, ibolyagyökér, szappangyökér, lándzsás utifû, kankalingyökér, stb. A keveréket szakértõ által javasolt módon készitsük el.

Sokat segítenek az ajurvédikus gyógyászatban már emlitett gõzölések, s az emlékezet által elfeledett, de székelyföldön õsidõktõl alkalmazott fülgyertyázás újraélesztése.

Igen fontos a különféle hát, mellkas, has-mint direkt terület, s a talp, kéz, fül, mint mikroterület szükség szerinti masszirozása, apupresszurázása, akupunktúrázása.

meggondolandó a különféle fizioterápiás mõdszereknek az ujbóli megismertetése az olvasó közönséggel. olyanok mint Prissnitz kötés, hûtõfürdõ, Kneipp féle leöntések stb stb. Ezeket a rendszereket két generációval elöttünk, még pontrul pontra minden falusi idõs hölgy ismerte.

Az élelmiszer kiegészitõk közûl a C vitamin most is csúcson van, de a cink, szelén, króm, jód, kobalt, és a fel nem soroltak is mind a homeostasis részei. Sem vitamin, sem makro-mikroelem nem hiányozhat, mert az egész rendszer sérül!!!

Végül a mentális kondicionáltság: Sterssz alatt megnõ a korticosteroidok szintje a vérben, s az adaptációra érdemtelenül túl sok ATP kerül felhasználásra, s nem marad az alapregulációra-igy megint a genetikailag leggyöngébb részünk sérül.

Végezetül ismét kérem a kedves olvasókat. Ha nyugalom van, az immunrendszert se turbósítsuk túl az egész szervezethez képest , mert a túlfeszített nyílvesszõ útja kiszámíthatatlan.

Összesítve!!!

Természetes élet és gyógymódokkal segíteni az immunrendszer önmagára találását, nem lassítani, nem gyorsítani, hanem elérni, hogy akadálytalanul magától jól mûködjön.

Béky László