Az orvostudomány számtalan fizio terápiás módszert ismer, amelyekkel az idõ elõtt, vagy idejében, de a túlzott igénybe vételtõl a kelleténél jobban elhasználódott izületeket megpróbálja élettanilag és mûködésileg is jobbítani.

Ezek a terápiák általában valamely elektromos, mágneses, fény, hõ, iszap pakolás, különféle vízi tornák és masszázsok, és ki tudná megmondani hány féle módon próbálják jobbítani a helyzetet.

Ehhez járulnak a chondro protektív glucose amin sulfát és glican tartalmú készítmények, melyek szakorvosi vélemény és saját tapasztalat alapján ,nem sokat segítenek.

A reumatikus, krónikus izületi deformitások általában az auto immun betegségek kategóriájába tartoznak, amikor is az izületi savós hártyák krónikus gyulladása mellet irritált állapotban vannak a fej légtartó üregei/arcüreg, homlok üreg és a kisebb üregek is /, elõfordul légzõszervi vagy emésztõszervi allergia, de kialakulhatnak bõrgyógyászainak tûnõ, de immunológiai kórok is Pl . psoriasis, atopias dermitis, ekzema, vagy csak egyszerû száraz bõrûség, fõleg a lábszárakon.

A természetgyógyászat megpróbál a maga szelíd módszereivel segíteni az eligazodásban.

Elsõ a helyes étrend, amely nem tûri a cukrot, fehér lisztet, állati fehérjéket, Ehetõek a gabonafélék teljes õrlésû formái, zöldségek nyersen, fõve, grillezve, párolva, késõbb hal és tojás. A heveny idõszakban napokig nyákká fõzött zab, vagy rizs kása. Ezeket lehet váltogatva is enni, de egész nap!!! A kásákat szükséges megsózni és tökmag olajjal, fûszerekkel ízesíteni, hogy emészthetõ legyen.

Igen jók a sivatagi liliom és TOA mentes macskakarom készítmények. Ezekkel részben kiválthatóak a steroidok és a bennük lévõ biológiailag aktív anyagok javítják az egész szervezet harmóniáját.

Jó hatású, ha fûzkérget, friss hajtást szedünk, sûrû fõzetet készítünk belõle, majd összekeverjük agyaggal és a kérdéses helyekre tapasztjuk, órákig ott hagyva.

Igen jó hatású, ha langyos akácmézet kenünk a kérdéses izületre és laza csukló mozdulattal becsapkodjuk a mézet, majd amikor eltûnt, még paskoljuk, s jó 15 2o perc múlva, kellemetlen szagú sûrû, szürke váladék jön elõ, amit lemosunk, majd a gyulladt bõrt, valamely nyugtató krémmel bekenünk.

Igen jó a népi kelkáposztás mézes pakolás hatása is. A mézzel bekent izületre este összeroppantott kelkáposzta levelet helyezünk. Reggelre szutyok fekete és bûzös lesz és az izület jobban fog mûködni.

Figyelni kell a sarkakon a bõr állapotát. Amennyiben mély hosszanti barázdáltság látható, amely liszt szerûen porzik és kellemetlen savanyú vagy ammóniás szagú, alapos a gyanú a sav lúg egyensúly borulásra. Ekkor a bázikus hatást elõsegítõ készítmények is javasoltak.

Leghatásosabb azonban , messze jobb az elõbbieknél a speciális akupunktúra, amely csodákra képes, ha szakember végzi.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.