Csongrádból érkezett a levél – a tanyavilág egyik zugából: …tavasszal burgonyakapálás közben valami megszúrta a bal bokámat, ugy egy tenyérnyire fölfelé- elébb nem látszott hogy baj lenne, de a hetek múltán elkezdett lilulni, majd egyre jobban sebesedett, most már akkora, mint az ötéves kisonokám tenyere, s a szaga olyan, mint az ázott kutyaszõr, amikor a kályha mellé heveredik- hijába járok be az Sztk-ba, ott csak a különféle kenõcsöket próbálgatik, de egyre randább lesz- közben felmenet a cukrom is és éjjelente midkét lábszáram gercsbe rándul- kérem sgítsen, mert mán csak magában bízok.

Kedves jó István Bátyám!

Nem a sebet kell kezelni, hanem az egész Istvánt- mindenestül. Amíg a cukor szint nem lesz normális, a seb nem fog begyógyulni- Az étrendje tehát: maximum 18o gr szénhidrát, de nem fehér liszbõl és édességekbõl, hanem teljes õrlésû gabonából és más keményítõ tartalmu élelmiszerekbõl. Fontos, hogy alaposan rágjon, mert a szénhidrát emésztése a szájüregben kezdõdik- az alfa amiláze enzim segitségével. Igyekezzék legalább 5-7 részre elosztani a napi kosztot, s végezzen bõségesen fizikai munkát- de azt hiszem ezt nem kellett volna mondanom- hisz egész életében ezt csinálta.

Egyék sok keserû izû, salátát- s mindenre tegyen kapor zöldet- legalább háromszor naponta!!! Tavasszal bõven egyék a pitypang friss zöld levelébõl és egyék meg egész napra elosztva legalább lo-2o virágot, szárastul. Ebbõl száritson a következõ télre is.Egész szezonban egyen naponta kis maréknyi friss maximum 15 cm-s nyers zöld lucernát is.

Javítania kell a hajszáleres keringést, ennek érdekében bõven egyen fokhagymát és fekete-lila gyümölcsöket, s ha nem lehet hozzájutni, akkor felhívom a figyelmét a vita caps és preventor kapszulákra, tablettákra, nevezetesen fokhagyma, kékszõlõ, szõlõmagolaj, vörösbor, halolaj, borágóolaj, ligetszépeolaj, kendermagolaj, lecitin. Ezeket elõirás szerint fogyassza. Külön felhivom a figyelmét a chróm mikroelem pótlására- e nélkül a hasnyálmirigy sántán teszi a dolgát. Étkezések után pedig minden alkalommal vegyen be articsóka tablettát, ez elõsegíti az epe elválasztását.

Igyekeznie kell a sav-lúg egyensúly megtartására, mert elsavasodás esetén kialakulhatnak testszerte a gombásodások-tehát mint irtam, bõven fogyasszon keserû leveles salátákat tökmag olajjal, pici citrommal. Illik a kúrába a nyers vöröskáposzta is.

Disznóhust , marhát ne fogyasszon, de halat bõven, s hetente legalább háromszor egyék erggelire lágytojást, rántottát. Kerüljön mindent amiben cukor és fehér liszt van-de kerülje az édes gyümölcsöket is.

Mindezek után következik a sebkezelés, ami szintén komplex feladat. Készitsen lábfürdõt lósóska mag, cickafark,pásztortáska, lándzsás utifû tölgyfakéreg fõzetbõl, s áztassa ki ha kell, naponta a sebes lábát. Ezután hagyja megszikkadni, s ha lehet levegõztesse, napoztassa pár percig- de le ne égjen!!!

Tavasz közeledtén már mosogathatja frissen szedett növényekkel is és igen jó a vadgesztenye virág forrázatban áztatás is. Vadgesztenye virágot tegyen el száritva a következõ idõszakokra is!!!

Késõbb szedjen jó nagy lapuleveleket, friss cickafarkot, pásztortáskát, lánmdzsás útifûvet, mossa meg, rágja össze, és azon nyálasan tegye be a seb kellõs közepibe.

Pár óra mulva ismételje meg, s ezt legalább 4-5 ször végezze naponta- de csak abszolut tiszta helyrõl szedett növényekkel.

Amíg nincsenek friss növények, a sebbe tegyen aloe vera gélt, aloe vera frst spraivel fujogassa szintén többször naponta, s ezt váltogassa homoktövis mag olajos kenegetéssel. Mindhárom termékkel a seb környéket is kezeleje.Éjjelre pedig ajánlom, szintén a sebbe a zeodray hintõport.

Ha mégsem gyógyulna a seb kellõképpen, akkor az seb kiáztatására a farkasalma fõzetet is javaslom, de ezzel igen óvatosan bánjék, mert belûrõl halálos méreg.

Kedves István Bátyám!

Óvakodjék attól, hogy a seb megfázzon, ,beütõdjön, befertõzõdjön, mert az orbánc itt leselkedik a kapuban…Kérem legyen türelemmel, s végezzen mindent ahogy leirtam.

Szeretettel üdvözlöm: Béky László