Majrés a feleségem,
Aggódó Nagymama,
Túlzott higiénia és mintegy 15 jeligés levél érkezett jó egy hét alatt Szerkesztõségünkbe.

Részlet a levelekbõl:

Harmadik gyermekünket várjuk. Feleségem olvasott valami könyvet, s azóta fertõtlenítõ felhõben úszik a lakás. Még a kilincset is klórozza. Normális ez? Kérdezi K.H. egy Budapest környéki kis faluból!
Végre megszületett az elsõ unokám !
Azóta csak szájkendõvel, papucsban lehet hozzá közelíteni.
Fél éves, de még nem vehettem fel a kezeim közé, nehogy valami bacilust reá ragasszak !!!
Panaszolják Zalából.

Nagypapát haza adták a szociális otthonból, mert mint mondják, “nehéz vele kijönni ”
Nem engedi a szellõztetést, mondván, bejönnek a kórokozók, s akkor neki ” annyi ”
Hasonló levelek sokasága érkezik Szerkesztõségünkbe, s kérik a helyes viselkedési formákat!

Kedves Mindnyájuknak szól válaszom !

Az Universum úgy 14-15 milliárd éve, benne Földünk jó 4.5-5 milliárd éve keletkezett. A földi élet kialakulása is év milliárdokra tehetõ. Az elsõ élet megjelenése óta folyamatos és állandó, de folyton változó kölcsön hatások sokaságát figyelhetjük meg. Ez a kölcsönhatás maga az élet. Alkalmazkodás az állandó változó körülményekhez. Amelyik élõ szervezet képes az alkalmazkodásra, az megy tovább a maga útján, amelyik erre nem képes, az elpusztul. Az alkalmazkodás számtalan formáját ismerjük.

Ez lehet küllemi forma, lásd a sokféle mimikri, lehet anyagcsere átalakulás, de lehet genetikai változás is. Ez már az egyed és törzs fejlõdés kategóriájába tartozik.

Minél egyszerûbb egy szervezet, pl vírus, baktérium, gomba, riketccia, annál könnyebben alkalmazkodik. Ezeknél a formáknál rövid az élettartam és az emberi élethez képest igen gyors a generáció változás. Tehát egy ember öltõ alatt ugyanaz a korokozó sok formában jelenhet meg, lásd influenza, hepatitisz, ebola és egyéb vírusok sokaságát, a különféle felsõ légúti baktériumok számtalan variációját. Az emberi létforma is évmilliók alatt ebben az állandó változó természeti környezetben alakult olyanná, mint amilyenek most vagyunk. Az emberi alkalmazkodás, az adaptáció lelki, energetikai és fizikai szinten megvalósuló változások harmóniájának eredménye. Tudósok sokasága szerte a világban számtalan tanulmányában közzé tették, hogy az úgynevezett búra alatt nevelés rontja az alkalmazkodó képességet, de ugyanezt mondják az immunológusok is. A szervezetnek már méhen belül, de egész élete folyamán folyamatosan tréningben kell lennie, hogy el ne felejtse az immun válaszok sokaságát. Ilyen tréning az életünk során elszenvedett mikro sérülésekre adott válasz, az élelmiszerekkel, levegõvel, vízzel felvett kórokozók szinte észrevétlen legyõzése, a bölcsõdétõl az alsó tagozatig az állandó meghûléses betegségek sokasága, mind immunrendszerünk iskolai tanulmányinak sokasága. De ilyen az állandóan termelõdõ rákos sejtek elpusztítása a killer sejtek által.

Népiesen úgy mondjuk, aki élete folyamán nem eszik meg több lapát piszkot, annak nincs is immun rendszere. Tehát a túlzásba vitt mentális és materiális higiéniás féltés kifejezetten káros, megnehezíti az immunrendszer fejlõdését és ha jön egy valóban nagy fertõzés, ott állunk fegyvertelenül.

Tehát a nagy féltés, pont ellentétes hatást eredményez, mint amit szerettünk volna. Nézzük meg ezek után, mi történik az állandó kézmosással, fertõtlenítéssel: Bõrünknek van egy természetes védelmi rendszere. Ezt úgy hívjuk, hogy sav köpeny. Ebbe belé tartozik a felhám, annak zsiradéka, az ott lévõ normális PH, a minket védõ mikro flóra, egyszóval tökéletes az Isten adta harmónia. Ezt különféle fertõtlenítõvel lemossuk, vagy gumi kesztyûvel a természetes környezetétõl el zárva tartva, ez a védelmi rendszer folyamatosan sérül !!! Ugyanakkor a vegyszerek a sérült bõrön átjutva folyamatos sejtszintû mérgezést eredményeznek. Jelenlétük az ott lévõ mikrobákat részben elpusztítják, de mindég van túl élõ s ez a populáció már lényeges patogénebb, hiszen hozzá szokik a vegyszerhez s ellenáll neki. Pont ellentétes hatást értünk el, mint szerettük volna.

USA , de hazai kutatók is kimutatták, hogy a tisztaság mániás anyukák gyermekei signifikánsan gyakrabban mutatnak allergiás, ekcémás, bõr elváltozásokat, mint a normálisan neveltek. A pszicho immunológiai zavar így megy generációról generációra.

Kedves olvasóink!

A természetes tisztaság nem tévesztendõ össze a tisztaság mániával.
A tisztaság a normális harmonikus együttlétet, az ember és környezte közti szimbiózist segíti elõ, a mániás tisztaság, már felborítja az egyensúlyt. Ennek disbiózis a neve és következményei beláthatatlanok.
Kérem, tehát nagyon gondolják meg hol a normális és abnormális tisztálkodás közt az a határ, ami nem irritáló a környezetben lévõ mikro szervezeteknek és jó nekünk embereknek is.

Béky László