A belgyógyászati megbetegedések közûl kiemelkedõen magas százalék juta különféle máj és epe betegségekre. Szinte naponta hallani hogy külö féle bõrgyógyászati, migrénes, mozgásszervi és egyéb betegségek hátterében máj és epe elégtelenséggel találkozunk.

Mi az ami felhívja a figyelmet arra, hogy itt valami rendellenesség, sõt komolynak tûnõ baj is lehet?

Elsõ, hogy a jobb bordaív alatt állandósul a nyomás érzet, ami esetenként görcsös állapotot is kialakíthat, s ez a görcs átmehet a hányásig fokozódó migrénbe. A hányás végén epe ürül, s ekkor egycsapásra megszünik a görcs. Ájulás szerû álom következik, s pár óra mulva nyoma sincs az egésznek.

Máskor a hasi diszkomfort állapot átsugárzik a jobb lapocka alá, sokszor a jobb váll is érintetté vállik.

Sárga lehet a szem fehérje, a bõr, sötét sörbarna a vizelet, s ebben az esetben csak szakorvos döntheti el, hogy milyen okra vezethetõ vissza az epefesték vérbe, majd a vizeletbe jutása.

Éjjel huszonhárom óra és egy óra közt az epe, ezt követõen három óráig a máj órája van a hagyományos kiai orvoslás szerint. Nem véletlen, hogy a különféle máj és epe panaszok zömmel erre az idõre korlátozódnak.

Igen fontos ilyen esetben azonnal szakorvoshoz menni, mert sohasem lehet tudni, mi lappang a háttérben. lehet heveny epehólyag gyulladás, de lehet fertõzõ máj gyulladás, de nem zárható ki valamely rosszindulatu daganat máj áttétele, vagy alkoholizmusból, vagy egyéb okból kialakult májzsugor sem.

Májunk mintegy 4-5oo, mások szerint közel 1ooo élettani funkció harmónikus koordinálásáért és végrehajtásáért felel.

Ez a mintegy 1,5 kg-os szerv a jobb bordaiv alatt található, s normál esetben nem “lóg”kia borda alól. Abban az esetben, ha a májunk egy vagy több ujjnyira kinyúlik a bordaiv alól, s a bal és jobb bordaiv formája is lényegesen eltér egymástól, azonnal szakorvosi vizsgálatra kell menni, mnegtudni, mi az elváltozás oka. A diagnózis ismeretében a szakorvosi és az azt támogató természetgyógyászati terápiának kell következnie.

Májunk tönkretétele-bár ötszörösen túlméretezett, s igen gyorsan regenerálódik-sajnos sokaknak sikerül. A kezdet visszanyúlik a méhen belûli életre, amikor is a kismama rendszeresen dohányzott, alkoholizált, s a szükségesnél több és más gyógyszert vett be, Ezt tovább rontja a csecsemõkörban adott cukros tea, a kisgyermekkorban adott szintén cukros tea, cukros mindenféle üditõk, sütemények, cukros lekvárok, dzsemmek,cukorkák, ez mind erjedésnek indul a szervezetben, s a végén a máj alkohollá bontja le a cukrot. nem beszélve a felborult sav-lug egyensuly miatt elszaporodott gombák toxinjainak májkárosító hatásáról sem.

A baromfi, vagy egyéb máj készítmények adása sem a leg szerencsésebb döntés, ugyanis ezek tele vannak különféle toxinokkal.

Májunk szerencsére jól regenerálódik, s ha tavasszal telihold utáni héten elvégezzük a májböjtöt, ami alkat, anyagcsere tipustól függõen 1-2-3 nap lehet, sokat segítünk egész szervezetünknek.Pár napig tehát csak friss, magunk készítette almalevet és májtisztitó teákat kortyoljunk, majd a kúra utolsó napján esteb 1-1,,5 dl friss citromlevet és oliova oljata mokkáskanalanként váltogatva kb 2-3 óra latt megeszünk, majd lefekszünk jobb oldalra fordulva úgy, hogy amájon egy meleg pakolás legyen. Másnapi székletünkben látható a tisztulás!!!

Figyelem- kúra elött szakember véleményét ki kell kérni, nehogy elõrehaladott rákos, vagy májzsugoros betegnél kompliokációk alakuljanak ki.

A májunk belsõ felén található az epehólyag. A híg epe, ami mintegy o.9- liter naponta általában közel 1 dl-re, sürüsödik be, s az epehólyagból, a mindenkori megemésztendõ élelmiszerek hatására ürül a patkóbélbe. A vezeték szoros anatómiai és élettani kapcsolatban van a hasnyál miriggyel.

Emésztés élettani szempontból elsõsorban a zsiradék féléknek van meghatározó feladatuk . Az epe bonyolult kémiai reakciókon keresztül az állati zsírt és a növényi olajokat vízben oldható állapotba hozza, s így teszi lehetõvé a felszívódást.

Maga a zsíremésztés korrekt vagy gátolt volta alapjaiban meghatározza a zsírban oldódó vitaminok szervezetbe jutását is, Amennyiben itt a legkisebb zavar támad, az magával hoz egy sor egyéb nem kívánatos elváltozást is.

Nem véletlen, hogy akinek rossz az emésztése, arra azt mondják, hogy megkeseredett, vagy besavanyodott, vagy hogy epés megjegyzéseket tesz. Az epe emésztési zavarok a vitamin felszívódási elégtelenség mellet egy sor egyéb élettani zavart is okoznak.

A teljesség igénye nélkül: vitamin hiány miatt kialakul a szárazbõrüség, s hámszövet nemcsak a bõrön, hanem a szervezet valamennyi nyálkahártyáján degeneratív elváltozásokat mutat. Ennek következtében romlik a felszívódás.

Borul a sav lúg egyensúly, rigiddé. merevvé válik az epehólyag fala, s az epe beömlés tökéletlenné válik

Romlik a velünk együtt élõ mikro szervezetek élettere, mikrobiológiai egyensúly vesztés alakulhat ki, s az emeberbarárt flóra helyett a nem kívánatos gomba populáció fog teret kapni.

Ok okozati szinten meggyöngül az egész szervezet immunológiai állapota, a különbözõ fertõzésekkel szemben csökken az ellenálló képesség. Az állandó irritábilis/megzavart/ epehólyagban kialakulhat a krónikus gyulladásos kórkép, ami hol nyugodtabb, hol aktívabb állapotban van. Nemkívánatos kórokozók szaporodhatnak el az epehólyagban, A pangó és gyulladásos epehólyag nem kívánatos állapota magával hozhatja a hasnyálmirigy mûködési zavarát is.

Kialakulhat az epehomok, késõbb az epekõ si. Ennek összetétele változó, s csak egy része oldható természetgyógyászati móüdszerekkel.

Az epe panaszok esetében mindég a szakorvos feladata, hogy meghatározza, adott tünetek jóindulatú, vagy rosszindulatú ok okozati összefüggéseit.

A természetgyógyászati kiegészítõ terápia mindég ezeket veszi figyelembe.

Elsõ a helyes étrend. Õsztõl tavasz végéig igen helytelen a délig gyümölcs koszt, mert az epét illik reggel megindítani. Nem véletlen az õsu népi bölcsesség, ” reggel mint a király..” A reggeli legyen bõséges tönköly kenyér piritva, tökmag olajjal, vajjal, pannonia sajt, hetente legalább 2-3 x tojás, de legalább 3 db. Olajos tengeri hal. Javasolt a hasnyálmirigy kímélése szempontjából a rendszeres friss zöld kapor fogyasztása is. Délben zöldségleves, kifõtt tönköly tészta, kásafélék, párolt zöldség, leveles nyers saláta, burgonya, hal. Étkezés után szintén ajánlott valamely hidegen sajtolt olajból kiskanálnyi bevétele. A vacsora lényegileg ugyanez, de kevesebb mennyiségben, egyedül a saláták mennyisége lehet több.

Zavasszal a tyúkhúr és pitypang saláta remekül kiegészitiik ezt a rendszert.

Javasoltak az erjedésgátló fûszerek, kakukkfû, borsika, ánizs, kömény, majorannna, szurokfû, stb Ezeket rendszresen, de mértékkel alkalmazzuk.

A keserû teák jól kiegészítik a helyes étkezési rendszert: apró bojtorján, cickafak, ezerjófû, angyalgyökér, pemetefû, katáng, pitypanglevél és gyökér, menta, ánizs, kömény, tyúkhúr, homoki gyopár, körömvirág. Ezeket fogyaszthatjuk magában, vagy keverék formájában, de sohasem ízesítve.

Kerülendõ minden olyan étel-ital, ami az egyedi tapasztalatok alapján megzavarja az epe normális mûködését.

Epehólyag eltávolítás után naponta 6-8 x kell enni, mindig keveset, s minden étkezés után mokkás kanálnyi étolajat javasolt bevenni, mert az epe folyamatosan csordogál, igy tudunk feladatot adni a számára. Késõbb kialakul az epevezetõ kiöblösödése által egy pót epehólyag.

Ismert õsi epe tisztitó kúra, amit vagy fekete retekkel, vagy János napi retekkel lehet legjobban csinálni. Lefekvés elött egy vékony szelet megsózótt, tökmag olajban megforgatott retek szeletet lassan megrágva megeszünk- naponta emeljük a mennyiséget a józan ész határáig. Ha véletlenül görcsölne, azonnal hagyjuk abba a kúrát.

A görcsöt jól oldja a jobb lábon atérd mellet kifelé a szárkapocs csont nyakának intenzív masszírozása.

A piacon kapható számtalan epemûködést szabályzó készítmény felhasználását mindég szakembertõl kérdezzük meg.

Béky László