Szervezetünkben mintegy 8o-1oo.ooo km érhálózat látja el azt a bonyolult feladatot, hogy a mintegy 7o milliárdnyi sejtünkhöz minden pillanatban kellõ mennyiségû oxigén és egyéb éltetõ anyag jusson, s a már elhasznált salakanyagok eltávolításra kerüljenek.
Az érrendszer artériákból, azaz verõerekbõl, capillárisokból azaz hajszálerekbõl, valamint vénákból azaz viszerekbõl áll. A hagyományos kinai orvoslá szerint annyi idõsek vagyubk, amilyen állapotban vannak az ereink.Az érrendszernek számtalan megbetegedése van, ezek részben örökletes hajlam miatt alakulnak ki, részben a helytelen életmód miatt, amelyért részben vagy egészben mi is felelelõsek vagyunk.
A verõerek és hajszálerek általában elmeszesednek, s rigiddé, merevvé válnak, az erek belsõ falán lerakódások alakulhatnak ki, a vörös vértestek összecsapódva pénztekercs formát vehetnek fel, s mind enzek következtében emelkedik a vérnomás, s kialakulhat az érgörcs, vagy infarktus. ez a veszély elsõsorban az ugynevezett végartériáknál alakulhat ki elsõ sorban, azaz az agyban, szemben, szívben és vesében.

A vénák betegségei közûl ismerjük a felületi viszér gyulladást, amely az érfalak kórós lazulása miatt a vénák visszacsapó billentyûi eltávolodnak egymásól, s igy pangás alakul ki. A mélyben futó vénák gyulladása elfajulhat, s kialakulhat a mélyvénás trombózis, amely súlyos életveszélyes helyzet, mert a trombus elszabadulhat, s a tüdõben, agyban eret elzárva halált okozhat.
Speciális viszér gyulladás az ugynevezett aranyér. Ez a végbél körüli viszerek krónikus gyulladásos állapota, amely helyzetét tekintve lehet belsõ és külsõ aranyér.

A beregségre az hívja fel a figyelmet, hogy székeléskor vagy a székleten, vagy spontán friss vérnyomok találhatóak, s ha az aranyér begyullad, iszonyatosan fáj, szinte lehetetlen leülni, van eset, hogy a gyulladás átterjed a végbél teljes kimeneti szakaszára, begyulladhat a végbélzáró gyûrüs izom is, s még végbél elõesés is tapasztalható A krónikus gyulladás állandósult berepedéseket okozhat, s ezek hegesen gyógyulva állandóan romló, egyre szükülõ végbélnyílást eredményezhetnek. Az ilyen gyulladtz, állandóan vérzõ, elõesõ, berepedt végbéllel a székelés rendkívül fájdalmas, s sokan épp ezért visszatartják a széletet, ami ilyenkor besürüsödik, besül, s ürítéskor sokszoprta kellemetlenebb helyzetet teremt, mintha naponta lenne széklet.

Más esetben “csak” állandó idegen érzet alakulhat ki a végbél tájékban, s ez a diszkomfort állapot megkeseríti a napjainkat.

Bármilyen vérzés, vagy végbéltáji diszkomfort érzés van, azonnal szakorvoshoz kell fordulni s tisztázni, mi az ok, mert a végbél tumor is hasonló tünetekkel járhat, de idõsebb férfiak esetében a krónikus prosztata megnagyobbodást is vagy meg kell erõsíteni, vagy ki kell zárni.
Az aranyeres bántalmaknak számtalan radikális és konzervatív kezelési módját ismerjük.
A mûtét a szakorvos feladata. Õ dönti el, hogy szikével, vagy laeserrel, fagyasztással, vagy egyéb módon sanálja a betegséget.

A természetgyógyászat konzervatív terápiái részben a megelõzés, részben a már kialakult helyztet javítására szorítkoznak. Elsõ, a lágy könnyen, naponta legalább kétszer, de minimum egyszer ürülõ széklet “megteremtése” Ez a bõséges folyadék bevitellel, pektin tartalmû gyümölcsök fogyasztásával/alma/ bõséges élelmi rostot tartalmazó saláták fogyasztásával, valamint a teljes õrlésõ gabonákból készült kenyér és tésztafélék fogyasztásával megoldható. Javasolt a bélfal sikossá tétele és a perisztaltika javítása szempontjából a minimu napi három evõkanál étkezési lenmag rendszeres fogyasztása, egészben lenyelve, s bõséges folyadékkal leöblítve. A gabonafélék közûl elsõsorban a zabkása javasolt, amelynek szintén igen jó az élelmi rost tartalma. Jó székletet csinál a szilvalekvár és az aszalt szilva is, de ismert az aszalt füge hasonló jó hatása is. Étkezések után javasolt kiskanálnyi hidegen sajtolt étolaj bevétele, amely segíti az epe elválasztást és beömlést, s ez is javítja a széklet minõségét.
Fontos, hogy a belekben a mikrobiológiai rend tökéletes legyen, s ne legyen a szervezetben savas irányú eltolódás sem. Ezt bélbarát mikroorganizmusok betelepítésével érhetjük el, úgy, hogy elébb a nemkívánatos flórát szaporodásában gátoljuk.
Fontos, hogy a reggeli széklet 5-7 óra közt ürüljön, ugyanis a hagyományos kinai orvoslás szerint ekkor van a vastagbél aktív ideje.

Javasoljuk az ülõfürdõk vételét vadgesztenye virágból, körömvirágból, cickafarkból, utífûbõl, pásztortáskából készült fõzet segítségével, de igen jó ha frissen szedett utifüvet, pásztortáskát, cickafarkot megmosunk, majd összerágva, azon nyálasan a végbél tájékra és egy kicsit mélyebbre is oda dugjuk!!! Ezt naponta többször ismételjük meg. ismert a varázsdió krém jó hatása is. Az akupresszúrából ismerjük, hogy a fejtetõ és vállbubban lévõ kicsiny mélyedés pár percig tartó egyidejü masszirozása mindkét oldalon elõsegíti a vérzés csökkenését, a az egész gyulladásos folyamat jó irányba mozdul el. Segít a talprefxológia és az akupunktúra is.

Az aranyeres ne emeljen nehezet, ne üljön hidegre, ne veszekedjék, ne kiabáljon, ne erõlködjék székelés közben se, általában tartózkodjék minden szélsõsõgtõl.

Amennyiben a konzervatív terápia nem ér el kellõ eredményt, szakorvos segítségét kell kérni, s ebben az esetben a mûtét utáni teendõk lesznek a fentiek, amelyekkel meg lehet elõzni az ujra kiujulást.
Ha a széklet könnyen ürül, s nem savas, megszünik az állandó irritativ állapot, s ez megteremti a további konzervatív terápia feltételeit.

Béky László