Ki ne találkozott volna télen nyáron állandóan prüszkölõ, köhögõ embertársaival, ki nem látott már térd éd könyök hajlatban ekzémás gyermeket, ki ne ismerné az ételek által kiváltott csalánkiütéseket, ki ne hallott volna már sípoló ziháló, az ihaláló készülékért nyúló asthmás beteget, ki ne találkozott volna már az állandó puffadással, alúl, felûl távozó szelekkel küzdõkkel, ki ne hallotta volna azt, hogy halálosan fáradt vagyok, de nem tudom hogy mi a bajom…?..?…

Lehetne sorolni a különféle tüneteket, amelyek lehetnek idegrendszeri és érzékszervi zavarok, lehet emésztõ és légzõszervi krónikus megbetegedés, de lehetnek a panaszok nõ és férfi gyógyászatiak, bõrgyógyászatiak, urológiaiak, mozgásszervi, szív és érrendszeri, s ki tudná felsorolni ezen belûl a megjelenési formák sokaságát.

Lényegileg mikrobiológiai egyensúlyvesztésrõl beszélünk, amely kinél-kinél ott jelentkezik, ahol genetikailag önmagához képest a leggyöngébb.

Lehet a betegségnek a neve a krónikus fáradtság szindróma, de lehet irritábilis bél szindróma, lehet asthma bronchialae, de lehet asthma allergica is, lehet nevezni hugyivarszervi krónikus gyulladásnak, de jelentkezhet orrnyálkahártya, vagy kötõhártya gyulladás néven is.

Minden esetben ugyanarról beszélünk. Megbomlott a külsõ belsõ egyensúly, a szervezet nem képes energetikailag, immunológiailag válaszolni a külsõ és belsõ megfelelési helyzeteknek.

Kifelé való megfelelést adaptációnak azaz alkalmazkodásnak nevezzük, a befelé történõ megfelelést alapregulációnak nevezzük. Mindkétfelé történõ megfelelés energia igényes folyamat, amelyet a szervezet a közbülsõ anyagcsere folytán rendelkezésre álló A.T.P. /adenosintrifoszfát/ bõl fedez.

Amennyiben nincs elegendõ A.T.P. a táplálékokból, akkor a szervezet a saját készleteit kezdi lebontani, s berendezkedik ugynevezett hiánygazdálkodásra. Ez alatt azt értjük, hogy olyan automatizmusok indulnak be, amely eredményeképpen egy sor éálettani folyamat alapjáratra kerül, pl a hõgazdálkodás, s többek közt ezért is, de az állandó megfelelési kényszer okozta hormonális hatások következtében a felületi hajszálér hálózat beszûkülése miatt állandósul a hideg láb és kéz tünet.

Energia vesztett lesz az egész emésztõrendszer, de minden más szervrendszer túlvezérelten mûködik. Ez az állapot alakítja ki az emésztõrendszerben a mûködési zavarokat, s irritábilis bél szindróma, esetleg fekélyes vastagbélgyulladásként jelentkezik a kór.

Nézzük meg eztán, mi vezet az örökletes adottságokon kívûl e kellemetlen tünetegyüttes megjelenéséhez.

Elsõ a méhen belûli idõszakra vezet. A nem kívánt magzat nem kapja meg a kellõ szülõi szeretetet, s mentális de fizikális fejlõdése is zavarokat szenvedhet. Az ilyen baba nem érzi az anyaméh biztonságát, s gyakorta elébb kéredzkedik ki a világra mint kéne. Korán jött elõ, fejlõdésében, súlyában visszamaradt, s ilyen esetekben általában anyatej sem képzõdik, de ha termelõdik is, a baba nem szopik elegendõ föccstejet, a maga a tejes idõszak is hetekre, hónapokra korlátozódik. Az ilyen gyermek mentálisan és immunológiailag lényegesen sérülékenyebb, mint egykorú társai, könnyebben kap meg minden fertõzõ betegséget, mint a többiek.

A másik véglet az, amikor az anya általában a késõn jött elsõ gyermekre a túlzott óvatosság és aggódás hálóját fonja, tisztaság mániában él, s agyermek egyszerüen nem jut immuntréninghez, s immunválasz rendszere egyszerüen éretlen marad. Mindkét szélsõsõg igen káros, mer a gyermek emésztõrendszerében és a bõrén nem alakul ki az a humanofil mikroflóra, amely a külsõ belsõ harmóniáért felelõs.

Illik tudni, hogy normál esetben egy nagyságrenddel több a velünk együttélõ mikrobák száma, mint a testi sejtjeink száma, tehát egyáltalûán nem mindegy, hogy milyen gazdái vagyunk a velünk együttélõ, bennünket szolgáló mikro szervezeteknek.

A mikrobiológia rend állapotáért elsõ sorban az édesanya a felelõs. Mindaddig felelelõtlenség a fogantatás, amíg a hüvely mikroflórája nem tökéletes, mert az ujszülött az elsõ mikrobiológiai találkozást a szülõcsatornában kapja, s egyáltalán nem mindegy, hogy ezek az élet normális folyamatait, vagy mindjárt az elsõ napoktól a szervezet diszharmóniáját segítik elõ.

Ugyanilyen szempontok alapján igen meggondolandó a manapság elszaporodott császsármetszések szakmaiságát felûlvizsgálni, ugyanis a mûtõk levegõje telitve van kórházspecifikus, általában multi resistens mikróbákkal, amik semmiféle gyógyszeres terápiára sem reagálnak.

Következik a cseszemõk táplálása.

A cukros teával, fõleg ha nagyluku cumiból itatjuk hihetetlen károkat tudunk okozni. El kell érni, hogy minden kismama jól és megfelelõ idõben elkezdve, minimum 6-8 hónapig szoptasson. A föccstejnek megfelelõ szintû ellenanyag tartalma van, s ezek a fehérje szerkezetü anyagok az elsõ napokban a gyomor falán keresztül felszívódnak, s az ujszülött megfelelõ ellenanyagra tesz szert. Az ujszülöttnek nincs veleszületett immunitása, azt csak az anyai szeretet és az anyatej útján kapja meg.

Jó tudni, hogyha behajlított könyökkel , a könyökránc kifelé esõ végét-mindkét kézen-szoptatás elött pár percig masszírozzuk, az anyatej immunglobulin szintje jelentõsen nõ. Csökkenti az anyatej, de a vérsavó immunglobulin szintjét a metál zene, minden testi lelki diszharmónia, a horror és krimi filmek nézése is, ugyanígy javítja a tej és vérsavó immunglobulin szintjét a népdal, a szelíd komolyzene, a szép tartalmas könyvek olvasása, filmek nézése, a kacagás, s a szülõi szeretet és szerelem is.

A kisgyermek táplálásában a természetes kornak megfelelõ, nem agyon fõzött, hõkezelt élelmiszrek, a gyermek közösségbe vitele, s az esetleges fertõzésekre adott válaszai mind mind az immunrendszert tréningezik. A nyári mezitlábjárás nemcsak a fizikai formákat, hanem a mikrosérüléseken keresztül az immunrendszer tréningjét, érését eredményezik. Az esetleges hüléses megbetegedéseknél sem szükséges azonnal az antibiotikumokhoz nyúlni, hanem ismerve a gyermek szervezetét, lelki állapotátr, az immunrendszert kell segíteni a fejlõdésben.

Természetesen az eklampsziás lázat nem szabad kezelés nélkül hagyni, de az azonnali lázcsilklapítás különféle kemikáliákkal kétélû fegyver. A láz ugyanis nemcsak a kórokozókat és azok toxinjait igyekszik megsemmisíteni, hanem segít a betegség információját tartalmazó sejttekben lévõ víz struktúrális ujra rendezõdésében is. Ha ez a folyamat elmarad, akkor a betegség emléke, mint góc megmarad a szervezetben, s a kór ujra meg ujra eléjön, a legkisebb lelki, testi túlterhelésre.

Ezért szükséges a fertõzõ betegségek esetében feküdni és aludni, s alfogadni a szervezet jelzését, ami étvágytalansá- tehát pár napos böjt. Az étvágygerjesztõk és a különféle tünet megszüntetõ csodaszerek csak átmeneti és látszat eredményt produkálnak, de igazi oki gyógyulást nem.

A gyógynövényteák, az izzasztás, az alvás, a mikrobiológiai prae és probiotikus készítmények, a különféle illó olajok, fizioterápiás módszerek mind mind az egészséges egyensúlyi állapot elérését segítik elõ.

Vegyük sorba ezeket, tünet és betegség szempontjából.

Kötõhártya gyulladás, orrnyálkahártya gyulladás, viszketés esetén jó a o,9 %-os 37 C fokos tengerisós oldatban fürösztés, orrjáratba csöppentés, vagy felszívás, gõzölés sósó szódabikarbónás vízzel, esetleg reá reszelt kevéske fokhagymával, egy csepp kakukkfû, menta, citrom, kapormag,stb illó olajjal .

Fülfájás esetén a kövirózsa friss metszésbõl származó csöppnyi sejtnedv, vagy krónikus kötõhártya gyulladás esetén tavasszal a szõlõ metszésekor kicsorduló nedvek, amit sterilen lepecsételve hónapokig eltarthatunk, sokat segítenek.

Felsõ légúti betegségek esetén a sópipa, mint légzésfunkció segítõ készülék kitünõ segítséget nyujt. Igen jó hatásuka a görcsöldó, slájm oldó, gyullladáscsökkentõ teák is- pl. kakukkfû, ökörfarkkõrõ, mályvafélék, szappanfû, lándzsás útifû, ánizs, kömény, hársfavirág, bodzavirá, martilapu, tüdõfû…ezekbõl szakértõ kiváló keverékeket állít össze, melybe propolis, hársméz, méhpempõ is kerülhet, a hatásfok javítása érdekében.

A korábban említett illó olajok a hát és mellkas masszázsban segitenek, de a has és vesék melegítése pl gyapju készítményekkel sem maradhat el.

A különféle immunológiai készítmények- kasvirág, macskakarom, ginseng, homoktövis stb nem maradhatnak ki a kúrából. C vitamin és flavonoid, de egyéb biológiailag aktív tartalmuk segítik az immunrendszer magára találását.

Külön említem immár sokadszor, hogy az alvás, az elcvsöndesedés, a relaxáció, a meditáció, az autogén trénig kiegészítve légzõ gyakorlatokkal és váltó fürdõkkel az ugynevezett parasimpatikotóniás azaz energia gyüjtõ állapotot segítik elõ, ami szintén a szervezet energetikai mérlegét javítják. Ide kell sorolni a hagyományos kinai orvoslásból ismert akupunktúrát, akupresszúrát, de népi gyógyászatól is ismert köpölyözés, a talprefxológia sem maradhat ki a gyógyító mõdszerek közûl.

Ki-ki dönse el, hogy a gyógyulás , az önmagára találás mely utját járja, de ezekben az esetkben is igaz, hogy jobb a megelõzõ immuntréning, s ennek eredményeként az egészség, mint a már meglévõ bajok orvoslása.

Béky László, 2oo3 nyarának végén