Nem eszik a gyermek, sõt egyenesen gyümölcs undora van, s ez már pár évvel ezelött is jelentkezett, akkor a tejet nem akarta fogyasztani….félek, hogy ha így halad, a létfontosságú alkotók egyre inkább hiányozni fognak a napi táplálékból…idézet egy aggódó Édesanya levelébõl..

Kedves jó Asszonyom!

Megtisztelõ bizalmát köszönöm. A helyzete részben egyszerûbb, részben bonyolultabb, mint gondolnánk.

Ha felületesek szeretnénk lenni- szerencsére nem vagyunk azok-azt mondanánk, hallgasson a gyermek ösztöneire és ne adjon neki olyant, amit nem kíván.

De mint mondtam, nem ilyen egyszerû a dolog- az ember mindenevõ, s a mindenben benne vannak a fehérjék, szénhidrátok, zsiradékok, a szárazanyag illetve az élelmi rost, a szervalkotó makro és mikro elemek, a viben és zsírban oldódó vitaminok, s az egyéb ugynevezett bioaktív anyagok is.

Maga az étvágy a mennyiségi és minõségi hiánynak a jelzése. Egyaránt éhesek vagyunk akkor is, ha a béltraktus ürül, de akkor is, ha elfogy a vérbõl az azonnal hozzáférhetõ anyagok valamelyike.

Mindkét éhezési forma jelzés, hogy valami hiányzik a szervezetbõl. Egészséges lélekkel, egészséges energia rndszerrel, egészséges szervezettel rendelkezõ gyermeknél és felnõttnél nincs is semmi baj-van étvágy, van folyadék utáni szojúság érzet, s ezek pótlása a napi normális életvitel része.

A másik véglet az, ha nincs szomjúság érzet, vagy éhségérzet, sõt kialakulhat az étel undor állapota is.

Ez utóbbinak az elemzése azonban nemcsak az itt és most ok-okozati összeféggéseinak vizsgálatát jelentik, hanem mély lélektani elemzéseket követelnek meg.

Gondolat ébresztõnek néhány ötlet, amerre el kéne kezdeni a vizsgálódást.

A csecsemõnél az édes íz az anyatejjel, a szeretettel, a biztonsággal, az el fogadottsággal, az õsbizalommal, mint primer inprinting jelentkezik. Kialakulhatnak azonban olyan helyzetek, amikor az édes íz, azaz a tejcukor, tehát maga a szopás, valami igen kellemetlen jelenséggel találkozik, s ez a tudattalanban beíródva, minden édes íznél a felszínre hozza ezt az emléket, s agyermek, menekülni akarván a rossztól, viosszautasítja az édes tejet, az édes gyümölcsöt.

Természetesen ez csak egy teória a számtalan közül.

Lehet a tej ösztönös visszautasításáról is beszélni, hisz a tehéntej igen kevesünknek jó önmagában. A gyümölcs visszautasítása is visszavezethetõ vagy mint említettem az édes ízre, de lehet ennek pont az ellenkezõje, de lehet vegyszer, azaz mûtrágya, vagy valamely permetezõ anyag maradványa miatt is az elutasítás.

Egy biztos, amit a gyermek elutasít, annak komoly oka van,s ha reá erõltetjük, vagy belétömjük a nem kívánt élelmiszereket, igen nagy hibát követünk el, mert megerõszakoljuk a gyermek természetes érzelmi és érzékszervi világát, s ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Kérem elemezzék a helyzetet, s ha végképp nincs megoldás, akkor várom ismételt szíves jelentkezésüket.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.