A minap nagyobb társaságban voltam, s ki-ki elmúlt nyarak élményeit elevenítette fel. Két történet ragadott meg igazán, s ezt úgy érzem, a hozzá tartozó szakmai értékelések közre kell adnom.

Baranya megyében élõ orvos házaspár Norvégiába ment kocsival, hogy a nyári napfordulót, azaz a teljes éjszaka mentes napot megtekintse, s szakrális élményekkel gazdagodjék.

Két és fél napot adtak maguknak az útra, mondván , majd váltva vezetnek, s így éjjel-nappal úton lesznek, s milyen pompás lesz az ottlét. Elõzõ eset késõn fejezték be a rendelést, összepakoltak, s úgy éjfél körül elindultak a hosszú útra. A vezetést János kezdte el, de Kati a feleség sem aludt, az izgalom ébren tartotta. Másnap reggel Kati vette át a vezetést, s János megpróbált aludni, de mint ,elmondta, nem jött álom a szemére. -Váltva vezettek, s amelyikük nem

vezetett, az el bóbiskolt.

Csak tankolni, s enni inni álltak meg, s így ment kiló métereken keresztül- Már Norvégiában jártak, ekkor Kati vezetett- amikor- s ezt Kati mondta el- semmire nem emlékszik, csak egy iszonyatos csattanásra, s arra, hogy a kórházi ágyon valaki idegen nyelven szól hozzá

. Annyira elfáradt, hogy észre sem vette, mikor aludt el a volánnál, s ment neki az út menti fák egyikének. Férje hónapokig kómában feküdt, neki is nyílt törések sokaságát kellett megmûteni. A kocsi természetesen totál káros lett, s biztosító sem fizetett, mert a vezetés ilyen módja meghaladta a kockázati szabályzatot. Azt hiszem ide nem kell semmiféle kommentár.

Zsófi és Elemér magán vállalkozók, kémiai laborjuk van, s exportra dolgoznak. Nemrég házasodtak össze, éjjel nappal dolgoznak, szinte egymástól el sem válva, Afrikába készültek, egy szafari programot fizettek be. Elõtte, 14 hónapot dolgoztak szombat-vasárnap is, sokszor a laborban aludtak pár órát.

Elhatározták, hogy most ez a l o nap az Övék lesz. Vasárnap délig dolgoztak, délután irány a reptér, s a menetrend szerinti járattal megérkeztek a N-i repülõtérre, ahol az ottani szervezõk terepjáróval jöttek értük. Mindjárt az elsõ éjjel oroszlán lesre mentek, s egy nagy fa tetején volt az álcázott les.

Egy darabig képesek voltak figyelni, de elébb Elemér, majd Zsófi aludt el, s az alvás oly mély volt, hogy másnap reggel alig lehetett Õket visszavinni a szállodába.

A mély alvás mindkette jüknél folytatódott, s öt nap éjjel nappal aludtak, csak a hatodik nap kezdtek magukhoz térni, de ekkor a csapat, akikkel elindultak ezer kiló méterekre járt, s nekik csak a helyi piac és múzeum megtekintése maradt. Még szerencse, s ezt nevetve közösen mesélték el-ekkor fogant meg elsõ gyermekük, s az egészet úgy fogták fel, hogy ezért kellett Afrikába menniük, s ezért maradtak le mindenrõl.

A két eset sajnos tipikus és tanulságos. Nem tudunk kellõen kikapcsolódni. A szervezetünk biológiai ritmusa a napi, a havi és az éves természeti ritmus szerint mûködik.

Természetesen vannak egyéb ritmusok is, de ezek a legfontosabbak. A vegetatív idegrendszer két formában “találkozik” a környezettel.

Az elsõ az aktív azaz a megfelelési forma. ezt nevezzük szimpatikus formának. A másik a pihenés, ez a paraszimpatikus forma. Az elsõ megfelel a munkavégzésnek, a külvilág ingereire való állandó válaszadási rendszerrel, a másik a feltöltõdés szakasza.

Az elõzõ inkább a nappalra, az utóbbi inkább az éjjelre szorítkozik. Ez a napi rendszer. De szükséges a heti minimum egy nap a paraszimpatikus formára, ez a vasárnap, de szükséges a hosszabb pihenés is, amikor a szervezet teljesen mást csinál, mint a hétköznapokban.

A szabadság elsõ hete az úgynevezett “lecsöngés”, amikor is a szervezet mintegy elfelejti a hétköznapok rohanását és elkezd valóban pihenni. Amennyiben valamely hosszabb külföldi útra készülünk, arra elözöleg alaposan RA KELL PIHENNI !!! azaz ki kell aludni magunkat, elölte jó pár nappal már nem szabad dolgozni, azaz a lecsöngésnek itthon kell megtörténnie, különben a szokatlan, ujszerû élményeknek nem lesz helye az idegrendszerben, s úgy áthullik rajtunk, mint rostán a víz.

Az is végtelenül helytelen, hogy pl vasárnap késo éjjel megérkezik a repülo valahonnan, vagy érkezünk kocsival valahonnan, s hétfõn reggel már munkába is állunk. Nincs ido az élményeknek le üllepedniük, s pár nap mulya már azt sem tudjuk, voltunk e szabadságon vagy sem.

A másik hiba ami szintén tipikus- aki egész évben nem sportolt, vagy nem volt a szabadban, s uszodában sem járt, s most két-három hét alatt akar csoki barnára lesülni, s most kezd el a sportba minden elõzetes gyakorlás nélkül fejest ugrani, annak hihetetlen zavaros következményei lehetnek. Nem ritka a szív infarktus sem. A felelõtlen virtuskodás, a…majd én meg mutatom. .viselkedés sok keserû órát, napot szerzett gazdájának. Egyáltalán, minden ami szélsõségesen szokatlan, s a szervezetet sokszorosan megterheli, attól érdemes kellõ távolságot tartani. Végére hagytam a magánosok egyik égetõ gondját. ez pedig a társtalanság miatti felelõtlen szexuális magatartás.

Nem egy esetben hallottunk arról, hogy a válogatás nélküli, párkapcsolati hajszának súlyos, gyógyíthatatlan betegség

lett a vége.

Bölcs mértékletességgel, kellõen kipihent , lelkileg , testileg kondicionált formában a szabadság valóban szabadság és

az újra töltõdés ideje lehet.

Béky László