A polifenolok szerepet játszhatnak-e a vírusfertőzés ellen? Az in vitro bizonyítékok áttekintése.

A polifenolokról szóló tanulmány eredeti publikát verziója a következő linken olvasható eredeti formában: NCBI, ennek a googlevel készült fordítása: Google fordítás klikk ide

Tanulmány rövid összefoglalása: a vírus fertőzések folyamatosan jelen vannak a világban, és drámai módon emlekedi a fertőzések görbéje, amivel éppen most is kűzdünk. Az irodalom bizonyítékai szerint a polifenolok, a természetben a bioaktív vegyületek legnagyobb osztálya, antivirális aktivitását mutatták be. Érdekes, hogy korlátozott számú tanulmány vizsgálta a különféle nyersanyagokból származó polifenolok hatékonyságát közvetlenül a vírusok ellen. Ez az írás egy összefoglalója a kutatsok eredmányeinek.

A növényekben előforduló bioaktív vegyületek legnagyobb csoportját a polifenolok képezik, amelyek szekunder metabolitként képződnek, védekező funkciókkal az ultraibolya sugárzás, a patogén agresszió és az oxidatív stresszvédelem ellen. Strukturálisan a polifenol kifejezés egy vagy több fenolgyűrű jelenlétét jelenti hidroxilcsoportokkal. Ezen bázisok alapján a polifenolokat flavonoidokba (például antocianinok, flavonok, flavanonok, flavonolok, izoflavonok és flavan-3-olok), fenolsavakat, polifenol-amidokat és más polifenol-vegyületeket (beleértve a stilbéneket vagy lignánokat) lehet besorolni.

Mit csinálnak a polifenolok?

A polifenolok ismert antioxidáns és gyulladásgátló hatásán kívül bizonyítékok rámutattak a bioaktív vegyületek ezen osztályának vírusellenes képességére. Különösen, számos tanulmány kimutatta a polifenolok hatékonyságát számos kórokozó ellen, beleértve az Epstein-Barr vírust , az enterovírust , a herpes simplex vírust (HSV) ), az influenzavírust, és más vírus okozza légúti kapcsolatos fertőzések. Ebben az összefüggésben nagy figyelmet fordítottak a resveratrolra (RSV), amelynek antivirális hatásmechanizmusai főként annak képességének tulajdoníthatók, hogy gátolják a vírus replikációját (i) az azonnali-korai vírusfehérje-expresszió gátlása révén (azaz az ICP-4 és − 27), (ii) az NFkB jelátviteli út gátlása és (iii) az AMPK / Sirt1 tengely aktiválása a gazdasejtben .
A fent felsorolt problémákkal szembeni, irodalmi lista lentebb olvasható. Főként az a tény figyelhető meg a tanulmányban, hogy a polifenolok nagy szerepet vállalhatnak az immunrendszer megerősítésében a vírusokkal szembeni harcban és még rengeteg hasznos élettani hatásuk van.
Fontosnak tartom leszögezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy megvan a csodafegyver a problémákkal szemben, és a betegséget nem gyógyítja, viszont immunrendszer aktiválásával fokozza a kórokozókkal szembeni ellenállóképességet.

Mik is azok a polifenolok és miben található a legtöbb polifenol?

Növényekben több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk. Szinte minden növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak, mennyiségük és szerkezeti felépítésük igen változatos. Nevük ismerősen csenghet a kávéról, a teáról, a csokoládéról, a vörösborról, a gyümölcsökről, a zöldségekről szóló cikkekből, hírekből, vagy az iskolából.  A polifenolok nem tápanyagként hasznosuló, ám az egészségre előnyös hatással bíró vegyületek, amelyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, valamint egyes italok jellegzetes színének, illatának kialakításáért felelősek. Az egyik legelterjedtebb anyag növényvilágban.

Mire lehetnek jók a plifenolok?

A rezveratrol egyike a legtöbbet kutatott polifenoloknak, számos kedvező – a koszorúserekre, idegrendszerre, májműködésre és a keringési rendszerre kifejtett – egészségügyi hatást derítettek ki róla. Emellett gyulladáscsökkentő, vírusfertőzések és oxidatív stressz, a vérlemezkék összecsapzódását és a daganatos sejtek növekedését gátló tulajdonsága miatt is kiemelt szereppel bír.

A kutatások eredményei azt sugallják, hogy a relatív módon nagy flavonol-, antocianin- és procianidin-tartalommal bíró gyümölcsök, mint például a gránátalma, a vörös szőlő és a bogyós gyümölcsök, hatékonyabban csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, különös tekintettel a magasvérnyomást csökkentő, a trombociták összecsapzódását gátló és az érbelhártyafüggő értágulatot növelő hatásra, mint az összes többi vizsgált gyümölcsfajta.

A flavonoidok csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét, erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentők, gátolják a daganatok növekedését, kedvező hatással bírnak a szívre és az érrendszerre, májvédő, illetve vírus- és baktériumellenes hatásúak. A legtöbb flavonoid más antioxidánssal együtt fejti ki jótékony hatását (A-, C-, E-vitaminnal).

Az antocianidinek segítenek

a vérrögképződés megelőzésében, csökkentik a szívinfarktus kockázatát, mérséklik az ödémaképződést.

A flavononban gazdag gyümölcsök a vizsgálatok szerint koleszterinszintet csökkentő hatásúak, miközben a többi vizsgált kockázati tényezőt tekintve csekély befolyást fejtenek ki.

Szó esik még a vörösbor magas rezveratrol tartalmáról, de itt meg kell említeni, hogy  vörösbornak van alkohol tartalma is, ami már inkább kockázati tényező mint egészséges. Viszont ebben a kérdéskörben ki kell ténünk arra is, hogy ez a magas rezvaratrol tartalom a szőllő hejból és magból származik.  Ezek figyelembe vételével a szőllőmag és héj örlemények tökéletes megoldást szolgálnak alkohol származékok nélkül.

Ne de miben is található polifenol:

Aszalt termékekben

 • Szilva 
 • Paradicsom 
 • Alma 
 • Feketeszőlő 
 • Szőlőmag és héj mikróőrlemény

Tea és csokoládé:

 • Zöld tea 
 • Fekete tea 
 • Étcsokoládé és kakaó 

Friss gyümölcsben

 • Bodza
 • Fekete ribizli
 • Pink grapefruit
 • Brokkoli
 • Málna
 • Cékla
 • Szilva
 • Sárgarépa
 • Vöröshagyma
 • Alma
 • Eper
 • Meggy
 • Feketeszőlő 
 • Kékszőlő
 • Bimbóskel
 • Paradicsom 

 

A felsorolt növények közül az őseink által is fogyasztott és genetikailag nem módosult, szokásos, friss gyümölcsöket, élelmiszereket kellene fogyasztani, valamint a magas ORAC-értékű étrendkiegészítőket. Az alábbiak is alátámasztják és az USA szabadalom i jó magyarázatot ad:

A polifenolok egészségre gyakorolt hatásának összefoglalása

Tények összefoglalásaként elmondható, hogy számos kutatás létezik a polifenolokban gazdag gyümölcsök szív- és érrendszeri betegségekre kifejtett pozitív hatásával kapcsolatban. Közülük is gyakran vizsgált fajták közül a hazai viszonylatban még mindig igen ritkának számító gránátalma, a régóta közkedvelt vörös szőlő és egyes bogyós gyümölcsök tekinthetőek hatásosnak ezen a területen (különösen a vérnyomás csökkentése, a vérlemezkék összecsapzódásának gátlása és az erek működésének javítása esetében). Ezek a gyümölcsök viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak flavonolokat, antocianinokat és procianidineket és egyéb polifenolokat. A flavanonban gazdag gyümölcsök, mint például a narancs vagy a grépfrút, a vérnyomásra és a vérlemezkék, valamint az erek működésére kisebb hatással bírnak, ellenben a vérzsírokra igen kedvezően hatnak. Laboratóriumi kísérletek igazolták a flavonoidokban gazdag táplálkozás védő szerepét egyes daganatos betegségekkel szemben is. 

Az eddigi tapasztalatok szerint

a Covid 19 vírus is mindig a legyengült szervezeteket, krónikus betegeket támadja, a gyulladásos folyamatok felgyorsulnak és az antioxidánsok hiányában az immunrendszer nem tud védettséget biztosítani a szervezet számára. Ilyenkor ősszel, télen és tavasszal kevesebb gyümölcsöt, zöldséget és polifenol tartalmú ételt, vagy étrend-kiegészítőt fogyasztunk, Többen lesznek a vírusfertőzések áldozatai, mert a polifenolok, mint növényi tanninok, csersavak nem jutnak el a vérkeringés által azokhoz a gyulladási gócokhoz és így a szervezetbe került patogénok, vírusok nem cserződnek ki (nem denaturálódnak és csapódnak ki), melyek tulajdonképpen fehérjék és normál esetben ez a napi folyamat ami semlegesíti a környezetünkben, a levegőben található mikroorganizmusokat. Ezek a nano-méretű lények a maszkokon is átmennek, ha azokban nincs hatékony fertőtlenítő hatású anyag. A kiszáradt orr és száj nyálkahártya ad nagyobb támadási felületet, ezért jó megoldásként használom a nem finomított, azaz hidegen sajtolt, polifenolokban, flavonoidokban gazdag szőlőmagolajba kevert igen erős fertőtlenítő hatású ausztrál teafaolajat az orrom tartós nedvesítésére, védelmére.

Addig is érdemes minél többféle és minél színesebbű, lehetőség szerint idényjellegű, friss, nyers vagy kíméletesen elkészített gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani a kedvező hatások elérése céljaként. Még megoldás lehet az olyan étrend kiegészítők fogyasztása ami nagyobb mennyiségben tartalmaz polifenolokat.

Béky László és Sárkány Péter

Irodalom

A Viniseera termékek a következő linken tekinthetőek meg: Kattints ide!

Bővebben a szőlőmagról: Kattints ide!

viniseera