Szervezetünk biokémiai folyamatainak döntõ többsége a májunkban játszódik le. A mintegy 4-5oo féle közbülsõ reakció maradéktalan végrehajtásához nélkülözhetetlen, hogy a máj szöveti szerkezete minden szempontból kifogástalan legyen, a máj kettõs vérellátásának ne legyenek gyönge pontjai, s az epe csatornák is maradéktalanul átjárhatóak legyenek.Mindezeken felûl, rendelkezésre kell állani minden olyan szerves és szervetlen anyagnak, amelyek a homeosztsishoz nélkülözhetetlenek.Törekedni kell olyan állapot elérésére, amely lehetõleg nem terheli meg a szervezetet több méreggel, mint amivel a méregtelenítõ folyamatok tartósan megbirkózni képesek.

Szervezetünket számtalan károsodás éri, többek közt mechanikai, kémia, és egyéb formában, de mindezek közûl talán két betegség az, aminél az átlagosnál lényegesen nagyobb az orvosi és természtgyógyászati felelõsség. Ezek a daganatos és vírusos fertõzések okozta máj károsodások. Jelen dolgozatban a vírusos eredetû krónikus májgyulladás kiegészítõ terápiájáról szeretnék beszélni.

A mikro szervezetek közûl talán legfelxibilisebbek mind az anyagcsere megváltoztatása, mind pedig a genetikai struktüra megváltoztatása terén, a vírusok. A hepatitisnek közel a teljes ABC-t kimerítõ formációi vannak, s ez a multiformálódási készség egyre inkább domináns tulajdonsággá válik.

Tudomásul kell venni azt is, hogy a kórokozó és a gazdaszervezet között mindég interaktiv állapot alakul ki, amiben kûzd aszervezet a betolakodó ellen, de kûzd a kórokozó is, hisz itt életfeltételt talált, szaporodni képes, tehát a maga részsérõl, köszöni, jól érzi magát, s ragaszkodik a helyzetéhez.

A krónikus májgyulladás végeredménye a máj szöveti szerkezetének egyre súlyosbodó romlása, mig elérkezik egy küszöb érték, amikor a máj már képtelen a feladatoknak megfelelni, s ez a szervezet halálához vezet.

Szerencsére a Teremtõ úgy alkotott meg bennünket, hogy a májunk 4-5-6-x túlméretezett, s a májsejtek regenerálódó képessége rendkívûl jó.

A virus infekció tehát gyulladást eredményez, a gyulladás hegesedéssel , necrotizálással jár, ami elõször hepatomegaliás tuneteket produkál, majd a chirrosis hepatis /májzsugor / kialakulásához vezet.

Rendelõmben számtalan hepatitis fertõzött jelentkezett kiegészítõ terápiára, s az orvosi alapterápiával együtt, a tudomány mindenkori vívmányainak ismeretében nem egy esetben lehetõség volt az állapot stabilizálására, s az állapot jelentõs jobbítására is.

A terápia többirányú.

Elsõ, hogy a szervezet sejtszintû alapregulációs rendszerét semilyen módon nem szabad megterhelni, nem szabad a szervezet számára olyan feladatokat adni, ami a detoxicatiós rendszert a normális élettani értékeken túl terheli.

Ugyanezen szempontok alapján rendelkezésre kell állnia minden olyan anyagnak, amely a közbülsõ anyagcsere folyamtokat a lehetõ leg harmónikusabban segíti elõ.

Ezzel párhuzamosan viszont nem szabad a májat annyira kímélni, hogy szó szerint el lustuljon, mer azok a szervek, amelyeket nem rendeltetés szerûen használunk, azok sorvadni kezdenek.

Ennek a középútnak a megtalálása, személyre szóló adaptálása, a lélek egyidejû pasztorálásával komoly szakmai kihívás.

Elsõ tehát a pszichológiai terápia. A hepatitis fertõzött sajnos a tudattalanban, de a felszínes tudatban is lét bizonytalanaságban él, mert a közfelfogás szerint a kór kimenetele nem sok jóval kecsegtet. Elsõ tehát ennek a lelki tehernek a levétele, s hittel- de nem felelõtlen hitegetéssel- való megerõsítése.

Amennyiben ez a hitbeli megerõsítés hiteles, s az értelemben is megerõsítést nyert a terápia ok okozati összefüggéseinek elmagyarázása által, akkor egy sor energia felszabadul, ami eddig görcsbe kötötte az öngyógyító képességet.

A következõ lépés a diéta összeállítása, amiben jelentõs szerepet kapnak a teljes õrlésû gabonák, a leveles nyers saláták, a kásafélék, a tojás, a tengeri hal, a hidgen sajtolt növényi olajok, a méz s egyéb méhészeti készítmények is. Az állati zsiradék, a puffasztó, erjesztõ, rothasztó, nehezen emésztõdõ, megterhelõ ételek italok tilosak. Ezek általában egyedileg határozhatóak meg, mert tapasztalati tény, hogy a diéta talán a leginmkább egyedi formáció a terápiában.

Rendkívül fontos a kellõ mennyiségû és minõségû élemi rost, hogy a velünk együttélõ mikroszervezetek humanofil formációinak az élettere kifogástalan legyen.

Minden étkezés elött javasolt az 1:1 arányú homoktövis mag olaj-máriatövis mag olajból mokkás kanálnyit bevenni. Kevés olyan készítmény van a természetes olajok közûl, amelynek májregeneráló hatása jobb lenne, mint ennek a kombinácónak.

Ugyancsak kiemelt szerepe van a hidegen sajtolt tökmag olajnak- elõsegíti az epe elválasztást, s zink tartalmánál fogva elõsegíti a hasnyálmirigy insulin terelését.

A gyógynövény teák közûl két felé indulhatunk. Elsõ az un. BOD tea, amelynek vrostatikus hatására már igen sok bizonyított és ellenõrzött adat áll a rendelkezésre, a másik a máj mûködését elõsegítõ keverék, melyben a katángkóró, apró bojtorján, cickafark, benedekfû, pitypanggökér és levél, tyúkhúr, kakuikkfû, ánizsmag, köménymag kap helyet.

Az étrendbõl nem, hiányozhatnak az erjedésgátló fûszerek-pl kakukkfû, borsika, rozmaring, bazsalikom, szurokfû, tárkony, ánizs, kömény, fahéjj stb stb.

A mikrobiológia rendterápia másik alap pillére az olajlevél capsulák kiemelt-de mindég egyedileg meghatározott szintû alkalmazása, ugyanígy a humanofil mikroorganizmusok visszatelepitése is. Többek közt a protexinnek van ebben kiemelkedõ szerepe.

Talán a legfontosabb az antivirologiai terápia mellett az enzim terápia alkalmazása, ennek érdekében valamennyi élelmiszer emésztéásének elõsegítéséhez szükséges bizonyos enzim kiegésazítés, de ez is szigorúan személyre adaptálva, vigyázva, nehogy túl löjjünk a célon, s olyan mennyiségû enzimet vigyünk be, ami leállítja a saját enzim termelést.

A korrekt alapregulációhoz nélkülözhetetlenek a már bizonyított készítmények közûl az articsóka, a NONI és az ALOE VERA különféle készítményei,

A különféle fizioterápiás módszerek, pakolások, borogatások stb mindég egyedileg kerülnek megállapításra.

A különféle alap és célzott masszázsterápiák, belelértve a HKO /hagyományos kinai orvoslás/ szerinti akupresszúrát és az akupuctúrát, csak szakember által végezhetõek, de helyesen alkalmazva hatásuk igen eredményes.

A természetgyógyászati máj méregtelenítõ és böjtös módszereket úgyszintén csak egyedileg, a mindenkori állapot függvényében lehet alkalmazni, mert szaszerütlen alkalmazással komoly károsodásokat tehetünk.

Az un KQN vizben való fürdés is segítheti az alapregulációt, de csak a betegség nyugalmi szakaszában- aktív fellángolt állapotban ellenjavallt.

Ismert és a terápiás gyakorlatban már bizonyított termék a HUMET “R” is, amelynek a toxicus nehéz fémek kivezetésében van jelentõs szerepe, de a szervezet vérképét is jelentõsen javítja.

Összesítve: a krónikus májgyulladásnak a tudomány mai állása szerint lényegesen jobbak a gyógyulási kilátásai, mint pár évvel ezelött, s a fejlõdés egyre ujabb és ujabb távlatokat nyit meg e ma még súlyosnak mondott betegség gyógyítása terén.

Igen fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy ahogy a máj zsugorodik, keményedik, a vena portae-ban folyó vénás vér egyre nehezebben jut a májba. Túlnyomás, kiöblösödés alakul ki, amely a kór elõra haladtával egészen a spontán megrepedésig fajulhat.

Ennek külsõ látható jelei a köldök körüli ugynevezett medúza véna és az arany ér is.

A pásztortáska tea, friss zöld kipréselt leve és az egész növény salátának fogyasztva sokat segít ebben az állapotban.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.