Barázdált arc, barázdált homlok,megtört tekintet, vizenyõs szem,fényes tekintet, karikás szem, rózsaszinben látja a világot, üveges tekintet, gyermeki tekintet, szúrós szem,akaratos ál, karakteres arcél, baba Se szeri se száma a népi kifelyezéseknek, amelyek életünkre, karakterünkre, mindenkori betegségi, egészségi állapotunkra utalnak.

A népi megfigyelés, a sokszor éles, de találó népi megfigyelés kérlelhetetlen pontossággal jeleniti meg életünk szakaszainak fejlõdését, s ennek arcunkon, érzékszerveinken othagyott nyomait.

Az orvostudomány az ugynevezett mikro rendszeri informatikában találta meg azokat a találkozási pontokat, melyekben az évezredes népi megfigyelés és a mai korok molekuláris biofizikai informatikai rendszerei beleértve e lélekgyógyászat területét is, kezet nyujtanak egymásnak.

Az ugynevezett vizuális blick diagnósis irányt mutat abban a tekintetben, hogy az anamnézis során részben a verbális kikérdezés, de a mûszeres vizsgálatok is mely irányból közelítsék meg a hozzánk fordulót.

Elébb nhány fõleg lelki, de egyben testi tünetcsoportos nézzünk át.

A szem a lélek tükre, de a vergõdõ lélek gyöngíti az immunrendszert /psicho-neuro-immunológia / elsõsorban a hasi immunrendszert, s ha ez évek, évtizedek alatt “állandó vendégként nálunk tartózkodik” akkor következményként kialakul az irritábilis bél syndróma, ami hol hasmenéssel, hol szorulással, gyakori gázosodással, hideg végtagokkal jár, s a lélek is állandóan görcsöl. A vastagbél analóg területe a homlok- ide vág az a népi mondás, hogy simitsuk le homlokunkról a bánatot. De a bûánat, a keserûség nyoma ott marad elébb sekély, késõbb egyre mélyebb vizszintes barázdák formájában.

A krónikus fárradság és irritábilis bél syndróma kisérõje a krónikus vese gyöngeség, amely magával hozza a mellékvesék hormonális egyensuly vesztését is. Ebben a helyzetben felborul a szervezet mikrobiológiai egyensulya is, s ez magával hozza a férfi hormonok relatív túlsúlyát, aminek következtében megjelennek a hölgyeknél a bajúsz és szakáll pihék, s a mellékvesék kimerülésére utalnak a homlokon, de az arcon másutt is megjelenõ májfoltok.

A vese gyöngeségre utal a reggeli szem körüli táskásodás, a fekete szem korüli árkososdás, de ezt jelzi, ha a szív is gyöngül, a liluló szederjessé váló ajkak, a hûvös orrcsúcs.

Ezt krónikus oxigén szegény állapotot a tüdõ megpróbálja a légzõ felület intenzivebb vérellátásával kompenzálni, s ennek jele az arccsúcsokon megjelenõ pokhálo szerû hajszálerek.

A telt ajkak egészséges bélmûködésre és hölgyeknél jól mûködõ genitáliákra utalnak, míg a vékony, ugynevezett madzagszáj, e terület visszafogott mûködésére utal. Ugyancsak a visszafogortt mûködés tükörképe a felsõ és alsó ajak körüli un. zsákszáj ráncok tömege.

Fõleg az alsó ajak bal oldalán jelentkezõ állandó herpesz okozta hámosodás a lélek feszültsége okozta immungyöngeség miatt jelentkezõ gyakori herpesz nyomát viseli.

Az álunkon lévó pattanások, fõleg hölgyeknél, a kismedence mûködési zavarainak tükörképe

Az orcsúcs közepén lévõ barázda szívgyengeséget mutat, s ugyanezt jelenti a fülcimpán jelentkezõ mély ránc is.

A fehér arc, nem mindég az alabástrom arcu divat képe, hanem jelentheti a krónikus vashiányos vérszegénységet, az általános gyöngeséget is. Ugyszintén a bronz barna arc sem mindég az egészség tükörképe, jelentheti a bronz kórt is, ami már sulyos hormonális betegség..

Összességében, aki ismeri saját testi lelki állapotát, s ismmeri az arcot, mint mikro rendszert, ha valami szokatlant talál magán, ne a kozmetikushoz rohangûásszon, hanem nézzen magába, elemezze saját életét, ennek arcán lévõ lenyomatait, s döntse el, mit vállal ezekbõl.

A korrekció nemcsak a kozmetikus és plastikai sebész feladata, hanem elsõsorban saját magunké.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.