Naponta hallani már középkorú hölgyektõl, uraktól, nincs semmi bajom, csak egy kicsit ugrál a cukrom. Kérdésre, hogy mit jelent ez a ” kicsit ugrál” a legkülönbözõbbek a válaszok, van akinél 1.o és 21.o közt, de van akinél 2.o és 8.o-lo.00 közötti értékeket mérnek. Ez a vérben lévõ cukor koncentrációja., milli molban mérve.

A Normál érték 5.o körül van, amely élettani értékek közt változhat egy keveset, de a 3.o alatti értékek súlyos veszélyes hypoglicaemiás állapotot jelentenek, amely remegéssel, beszédzavarral, sõt ájulással is járhat, míg a magasabb értékek oly mértékben rongálják a sejteket, hogy abban az egész szervezet károsodik.

Mi is a Il.typ cukor betegség ?

Az egész szervezet mintegy 7o. milliárd sejtjére, az egész érhálózatra és a szervezet valamennyi funkció körére kiterjedõ komplex anyagcsere forgalmi megbetegedés. Az idõskori cukorbetegséget nem lehet kézlegyintéssel elintézni, hogy majd egy kicsit diétázom, s szedem az ilyen olyan amolyan gyógyszert, s majd csak lesz valami. Tudomásul kell venni, hogy a következmények számtalanok, s egyik súlyosabb mint a másik.

Az ingadozó cukorszint alapvetõen tönkreteszi a szervezet sejtszintû energia gazdálkodását, lehetetlenné teszi a mitokondriális oxidativ folyamatokat, s állandó ATP hiány jelentkezik.

A sejtszintû éhezés a magas cukorszintnél azért alakul ki, mert a vérben magas a cukorszint, s e magas koncentráció állandóan a sejtnedvbõl próbál hígulni, s ez állandó szomjúságot, s állandó vizelési kényszert jelent, míg alacsony cukorszintnél nincs ami az energiát adná!!!

Az állandó kiszáradási állapot tönkre teszi a bor alatti kötõszövetben a vegetatív idegrendszer végpontjai körüli hidrát burkot, ez elébb viszketésben jelentkezik szinte az egész testen mindenütt, majd elõre haladva kialakul a polyneuropathia diabetica, ami már igen súlyos, a szervezet komfort állapotát nagy mértékben rontó állapot. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a laza rostos kötõszövet intra és extra celluláris /sejten belüli és sejten kivüli / víztartalmának jelentõs torzulása, ami szervezet belsõ elektro mágneses sejtközötti információ áramlásának jelentõs romlását hozza magával. Ez az egyik oka az elõrehaladott cukorbetegek lelassult élettempójának., mentális retardációjának.

A következõ kórkép a mintegy 8o-loo.000 km hosszú hajszálérhálózat fokozatos tönkremenetele, az érpálya beszûkülése, az erek falának el merevedése, ami magával hoz egy sor egyéb másod és harmadlagos kórképet.

Az erek terminális beszûkülése krónikus hypoxiás /oxigénhiányos / állapotot hoz létre, amely eredményeképpen a belsõ lebontási folyamatok az oxidatív állapot helyett erjedés irányába tolódnak el, ez a szervezet normális sav-lúg állapotát károsítja

. Illõ lenne a vérsavó PH.-nak 7,38-7,43 közt lennie, de ebben az esetben ez savas irányba tolódik el. Ennek egy sor következménye van. Sérül a rendkívül kényes mikrobiológiai egyensúly, részben a belekben, de hüvelyben, borön, körmökön, bõrredõkben, hajas fejbõrön elszaporodnak a sarjadzó és fonalas gombák, s kialakul a systemás mycosís, azaz az egész szervezetre kiterjedõ gombás elfajulás.

A patkóbélben a sav lúg egyensúly romlása miatt elszaporodhatnak a gennykeltõ baktériumok és aterületre kiterjedt gyulladást okoznat. Ez érinti a májat, epeholyagot, epevezetõt, patkóbelet, hasnyálmirigyet, hashártyát.

A savas PH miatt nehezen és tökéletlenül ürül az epehólyag, ez részben epe pangást eredményez, s ez visszahat a hasnyálmirigyre, lévén közös a kivezetõ nyílásuk a patkóbélbe. További gond a zsíremésztés tökéletlensége, s ez magával hozza a zsírban oldódó vitaminok rossz szintézisét is. A zsírban oldódó vitamin hiány pedig tovább károsítja az amúgy is sérült nyálkahártyát és hámszövetet az egész szervezetben.

A patkóbél és az egész vékonybél rendszer zavara megmutatkozik a bélfodri nyirokcsomók tökéletlen mûködésében, s ez az egész szervezet immun válaszadó képességét rontja,

Az érrendszernek vannak úgynevezett végartériái, ez azt jelenti, hogy nincsenek anasztomózisok, collateralis erek, amelyek akkor lépnek mûködésbe, ha a fõ érrel valami baj lenne.

A végartériáknak egész életünkben kifogástalanul kell mûködniük, különben igen komoly visszafordíthatatlan károsodás alakul ki.

Végartériák vannak az agyban, iriszben, szívben, vesében. Ezek cukorbetegség okozta károsodása következtében alakul ki a krónikus cerebralis hypoxia, aminek az eredménye a teljes elbutulás, a szemben lévõ érkárosodás a vaksághoz vezet

. A betegég neve retinopathia diabetica, s a laeser sem sokat segít !!! sõt egy idõ múlva a sok hegesedés okoz vakságot. A szív koszorús ereinek tönkremenetele a szív infarktust hozza magával, míg a vesében a nephropathia diabetica azaz az elemi vese egységek elpusztulása a dialisishez vezet. . Ezért kell a carbamid és creatinin szintet állandóan ellenõrizni.

A keringési összeomlás miatt megemelkedik a vérnyomás, szapora lesz a pulzus, s ez már önmagában is az egész szervezetet ieg csak elfárasztja, s kialakul a krónikus fáradság syndróma is.

A cukorbeteg lehet csont sovány, de lehet kövér is, a leletekben emelkedhetnek a vérzsír értékek is, kialakulhat a hepato spleno megalia, emelkedhetnek a máj enzim értékek, ami egyértelmûen az erjedés okozta belsõ alkohol termelés eredménye. Romolhat az anyagcsere helyzet tovább, s megjelenhetnek a ketontestek is a vérben, vizeletben, ez már igen súlyos anyag csere állapot.

Sokan- s magam is osztom ezt a véleményt- a genetikai dispositió mellet a lélek betegségének testi tünetét látom a kórban.

A kicsiny gyermeknél az anyai öl biztonságérzete, a szeretet, s a tejcukor édes íze, mint primer inprinting lenyomatot hagy a limbikus központban.

Amikor az élethelyzet tartósan megromlik, lehet ez gyász, válás, munkahelyi zavarok, házastársi konfliktus stb stb a tudattalan elõhívja az édes ízt azaz a biztonságot. hisz ismert a bánatevõ fogalom is. A túlsúly mint rontó tényezõ szerepel, mert a kövérség már egymagában is rizikó faktor, s erre rakódik a lélek terhe is. Nézzük ezek után a teendõket:

A 16o 18o gr szénhidrátot illó tartani, de nem zsömlébõl, mert az könnyen oldódó szénhidrát

A reggeli tehát teljes õrlésû gabonából készült pirítós, tökmag olajjal locsolva, lehet reákenni vajat, mellé enni sajtot, s okos tojásból lágy tojást. A zöld kapor egy étkezésbot sem maradhat ki.

Tízórai valamely savanyú gyümölcs

. Az ebéd: zöldségleves leve, majd a kifõtt zöldség összekeverve kásával, hozzá leveles zöld saláta, grillezett zöldség, fõzelékek, hal, túró, sovány baromfi.

Uzsonna: egy szelet pirítós tökmag olajjal, vacsora: zöld saláta, grillezett zöldség, pótvacsora: kefir, yoghurt. Bõven fogyasztható sárga hüvelyû zöldbab, valamint csicsóka is Szezonjában bõven ehetõ a pitypang levélbõl és virágból készült saláta pici olajjal, citrommal.

A fehérje szénhidrát arány 1:3 lehet, igen fontos a bõséges rost. Tilos az állati zsiradék, s minden amiben könnyen emészthetõ szénhidrát van.

A funkcionális élelmiszer kiegészítõk közül a Chróm és zink ami nem maradhat ki, valamint kötelezõ a flavonoidok napi fogyasztása is. Igen jók a Yucca Shidigerával a tapasztalatok, újabban a rhodiola rhosea is segít a harmóniában..

Teakúra: reggel: egy csésze fehér fagyöngy hideg ázalék vagy egy csésze 3 percig fõtt orvosi zsálya tea. Napközben két teát kell külön külön készíteni majd összeönteni:

citromfû, orbáncfû, fekete áfonyalevél, szederlevél, málnalevél, szamócalevél, kecskeruta, kukoricabajusz, pitypanglevél és gyökér 1:1 arányú keveréke- Ebbõl 5 kanállal tegyünk 1.o-1,2 liter vízhez, egyet rottyan, hûl, majd szûrjük le.

Este 1,2 liter vízhez tegyünk 5-6 kanál fehér bab héjjat, ezt másnap lassan fõzzük le felire, s öntsük az elõzõ keverék teához. Egész napra elosztva kortyoljuk izesítés nélkül.

Kiégészítésképpen a talpmasszázs, akupresszúra, akupunktúra, hidro terápia, fényterápiák, s egyéb fizio terápiák javasoltak. A különféle dermato mycosisok kezelése a diétával és illó olajokkal jól megoldható kiegészítve halogén elem és oxigén terápiával.

Testápolásra vadgesztenye alapanyagú krémeket javaslok.

Mindent megelõz azonban az életmód váltás, a helyes értékrend kialakítása, a napi rendszeres sport, a lélek békéjének megteremtése.

Béky László