Itt a tél, itt a hüléses megbetegedések “ideje” s egyre többen keresik fel a Rendelõket különféle hugyivarszervi megbetegedésekkel. Ezek a megbetegedések lehetnek heveny megbetegedések, de lehetnek különféle krónikus degeneratív megbetegedések is, de lehetnek a pnaszok hátterében mindkét csoporthoz tartozó betegségek.

Elõször vizsgáljuk meg, hogy mi a vesék szerepe a szervezetünk mûködési rendjében.

Az európai orvostudomány szerint a gerincoszlop két oldalán a bordaiv hátilsó taktusának alsó szakaszán két, mintegy férfi ökölnyi páros szervrõl beszélünk, amelynek elsõdleges szsrepe a szervezet folyadék háztartásának szabályzásán keresztül, a vizben oldott egyes méreganyagok kiválasztása, egyes élettanilag fontos anyagok cirkulációba visszajuttatása.

Feladata a folyadék háztartáson belül az izo ionia, az izo tonia és az ozmozia sejtszintû és egész szervezetre kiható szabályzása.

A vesékben a nyomás viszonyok megváltozása teszi lehetõvé, hogy a vérbõl elõször a mintegy 18o liter elsõdleges vizelet kiszûrõdjék. Itt az elemi nefronoknak, a Bowman féle tokban lévõ érgomolyagnak az u.n. glomerulusoknak van szerepük, majd ez a 18o liter elsõdleges vizelet a tubulusokon keresztül besûrüsödve alakitja kia közel két liternyi másodlagos vizeletet.

A vizelet az egyik leginkább jelzõ összetételû váladékunk, amely a szervezet mûködésérõl folyamatosan információt ad. Fajsulyam kissé meghaladja az 1.oo-et, szine szalmasárga, jellemzõ a szaga-ez utóbbi patológiás illetve fiziológiás útmutató is, normális esetben nem tartalmaz cukrot, fehérjét, idegen anyagokat, vörösvértestet, gennyet.Igen fontos útbaigazitást ad a napi vizelet mennyisége, annak napi 24 órás eloszlása, a vzelet ürités módja-fõleg idõsödõ uraknál. Fontos a sugár intenzitása, a vizelés elötti, alatti és utó érzet. Maga a vizelet ürités módja, az elcsöppenõ vizelettõl az teljes üritési képtelenségig jelentkezhet.

A vizeeléssel kapcsolatos zavaroknál fontos elkülöníteni, hogy azok a hólyag, vagy a vese, esetleg mindkét szerv megváltozott mûködésének következményeibõl adódnak-e.

Mielött a közvetlen vese és hugyivarszervi betegségekrõl beszélnénk, fontos megemlíteni, hogy egyes magas vérnyomás megbetegedések vese eredetüek. ilyenkor az egyik legegyszerübb segítség a vérnyomás és a boka körüli ödéma mérséklésére, ha a napi folyadék mennyiséget egész napra elosztva a beteg krtyolgatva veszi magához.

A vese mûködése ugyanis 24 órán keresztül viszonylag egyenletes, s egy terhelt sziv-érrendszer-vese rendszert, ha lökés szerûen látunk el folyadékkal, akkor a többlet a bokák körül kilép és kötõszöveti ödéma formában további zavarokat okozhat.

A vesék másik fõ megbetegdése cista illetve a policista. Amig egy esetleg két három, nyugalomban lévõ cisztáról van szó, nincs ok az aggodalomra, mindössze a rendszeres, szakorvos által megjelölt idõben az ellenõrzés a szükséges.

A baj az ugynevezett policisztás veséknél kezdõdik. Vesénként mintegy 1 millió elemi nefron végzi a mûködést. ha poli azaz számtalan ciszta található a vesékben, s azok az idõ elõrehaladtával térszükitõ folymatba torkollanak, az azt jelenti, hogy a vese egy idõ múlva kórosan elveszti mûködõ képességét. Ennek az általános rossz közérzet és a hugyszag mellet a vérben a karbamid és kreatinin szint kóros megemelkedés a jele. Ezért igen fontos, a policisztás betegnél a szakorvos által történõ idõkben a vérvétel, s egyéb vizsgálatok.

sajnos, amennyiben a kór megy a maga útján a dializálás elkerülhetetlen-elébb hasüregen át, majd késõbb a vér átmosásával.

A vesék, elõsorban a vesemedence krónikus gyulladása, is amennyiben nem kezelik kellõ hatékonysággal, és krónikusá válik, elõidézheti a krónikus vese elégtelenséget. ugyanez várható a nem kezelt elõrehaladott cukorbetegség esetében is.

Sokadszor hivom fel a kedves olvasoink figyelmét arra, hogy a vese eredetû krónikus betegségek kezelése, folyamatos orvosi ellenõrzése alapvetõen meghatárzza az életminõséget.

Amennyibe a vese, vesemedence állandóan irritált állapotban van, s egy egy hámsejt le le válik, arra a vizeletbõl kiválhatnak oldott anyagok, s ez már a vesehomok, s ha ezek összeállnak, kialakulhat a vesekõ. összetétele igen sokféle lehet.

A tudomány bizonyította, hogy a calcium oxalátos vesekõnek nincs köze a szervezetbe bevitt calciumhoz, igy a csökkentett kalcium nem vezet sem megelõzéshez, sem gyógyuláshoz.

Bármilyen gyulladás van, szükséges az azonnali orvosi vizsgálat, s ha kell nem elkerülhetõ a célzott anti biotikum terápia. Ez vonatkozik a vesére és a hólyagra is.

Jó vesetisztitó a zsurló, aranyvesszõ, nyirfalevél tea, fertõtlenít a medveszõlõ tea, gyulladáscsökkentõ a cickafark, pásztortáska, apróbojtorján, körmömvitág tea, általános tisztitóak a zeller, petrezselyem, lestyán levél, a borókabogyó/egy-két szem / Fontos, hogy a lábunk alúról melegben legyen, de igen jó egy meleg sál a derékra kötve. vagy jó meleg sót a talpunk alá tenni. Ajánlott a hólyag fölé a száraz korpafû pakolás.

Természetesen a vese bárminemû megbetegedésénél tilos az állati fehérje és minden ami könnyen oldódó szénhidrát, és erõsen csipõs, izgató étel ital. Tilos minden alkohol is.A különféle reflex masszázsok, akupresszura, akupunktura, alternativ fizioterápia segíti az öngyógyító programokat.

Béky László Az AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ Igazgatója.