Zöldhályog és a MICEOPERIMETRIA

MAIA Látásrehabilitáció Mikroperimetriás látásfejlesztés a MAIA világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával A MAIA mikroperimetria egy csúcstechnológia, amelynek segítségével egy világszínvonalú műszerrel lehet stimulálni a retinát a jobb látás elérése érdekében. A következő szembetegségek esetén sikeresen alkalmazható a mikroperimetria: · szemfenék meszesedés · zöldhályog · tompalátás · időskori szemfenék degeneráció · diabeteszes macula ödéma · cukorbetegség okozta szemfenék elváltozás · macula lyuk · Stargardt retina pálya · chorioidea betegségei · retina központi vénaelzáródás · retinitis pigmentosa A mikroperimetria a szemészetben egy egyedülálló új módszer, amely a retina célzott funkcionális szenzitivitási vizsgálatával beállítja a gyengén működő sejtek stimulációját sejtszinten, ezáltal javítva a látás minőségét.

Látásrehabilitáció avagy mit tudunk tenni a zöldhályoggal:

A látásrehabilitáció sajnos még nem eléggé ismert Magyarországon. A látássérültek nem, vagy csak késve kapnak információt a látásrehabilitációs lehetőségekről. A MAIA program egy vizuális rehabilitációs technika, amely segít a retina ép látóterületeinek erősítésével egy új retinalis fókusz kialakításában. Ezáltal javítja a gyengén látó beteg látásának élességét és minőségét. MAIA mikroperimetriás látásfejlesztés szemfenék meszesedés, zöldhályog, tompalátás esetén, világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával. Napjainkban a tudomány és a technika fejlődésével, a szellemi munka egyre inkább háttérbe szorítja a fizikai munkát. Egyre többen dolgoznak számítógépes munkakörben, és az iskolai oktatásban is egyre nagyobb teret hódít a komputerizáció.

Ennek következtében egyre jobban szaporodnak a szemüveget, kontaktlencsét viselő embertársaink, illetve egyre nagyobb a sor a szemészeti rendelők előtt, a szemklinikákra szinte lehetetlenség bejutni, sokszor napi 4-5 óra várakozás után is.

 Vajon miért vannak olyan sokan a szemészeten zöldhályoggal?

Részben azért, mert egyre több az optikai látáshibás (szemüveges) ember, másrészt azért, mert egyre több a szemfenék betegségben szenvedő ember.

Világviszonylatban kimutatott tény, hogy a föld lakosságának 80 százalékánál ki lehet mutatni a szemfenék megbetegedések valamelyik formáját.

A szemfenék megbetegedésének diagnózisakor a beteg kétségbeesik, hiszen rögtön a vakulás, a nem látás, az egész életének megváltozása előtt áll. Nem minden beteg vakul meg a szemfenék betegség miatt, de kétségtelen, hogy a látás minősége fokozatosan csökken, és sajnos a súlyos formák vakuláshoz is vezethetnek.

Nagyon fontos szerepe van annak az orvosnak, aki ezt a diagnózist kimondja, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lelkileg hogyan készíti fel erre a beteget. Sokan megriadnak a diagnózisuktól, és kétségbeesetten mennek egyik orvostól a másikig, keresve a csodás megoldást látásuk javítása érdekében. Csodák sajnos nincsenek, de vannak csodával határos prevenciós lehetőségek, életminőség javító látásfejlesztő terápiák.

 Szemfenék betegségek fajtái

A szemfenék megbetegedésénél, mindig attól függ a látásélesség csökkenése, hogy a retina melyik részén, milyen kiterjedésű a betegség, hogy száraz vagy nedves típusú-e, illetve, hogy mélységben érinti-e a retina alatti choriodea-t (érhártyát) stb. Ez nagyban függ attól, hogy az illető betegnek van-e magas vérnyomása, vércukor betegsége, a koleszterinszintje milyen, illetve van-e pajzsmirigy betegsége, daganatos betegsége.

A másik nagy csoport a szemfenék megbetegedései között a látóideg betegségei. Sokszor az alkohol, drog, nikotin fogyasztástól alakulnak ki, de a szervezet egyéb megbetegedéseinek társbetegségeként is megjelenhetnek (pl. sclerosis multiplex).

 A glaucoma (zöldhályog) is a látóideg működését károsítja és hogyha nincs időben diagnosztizálva és kezelve, szintén vakuláshoz vezethet.

A retinopáthia prematurorum a koraszülöttek szemfenék betegsége, amely az inkubátor után alakulhat ki. Ezeknek a gyerekeknek a látás sérülését/vakságát, az üvegtest elkötőszövetesedése okozza.

A teljesség igénye nélkül csupán csak néhány olyan betegséget említettem, amely súlyos látáskárosodást/vakulást okoz.

A macula – vagy sárgafolt – az éleslátás helye, felelős az éles látásért. Ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció (elfajulás) e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

Az egyik típusában az éleslátás helyének atrophiája (“elkopása”) látható. Ez a típus az úgynevezett száraz forma. A panaszok fő jellemzője: “Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit.”

A másik a nedves típusú elváltozás – az éleslátás helyén az érhártyából kóros érnövekedés indul meg, később az erekből folyadék kiáramlás, vérzés keletkezik, és a látásromlás fokozódik.

A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.

A szemfenék megbetegedések kialakulása és vizsgálata

Családi halmozódás megfigyelhető a betegeknél, mely genetikai eredetre utal, életmódbeli jellegzetességek – dohányzás, állandó napfényben való munka, vitaminszegény étrend – is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

Megfigyelhető cukorbetegeknél a betegség gyorsabb kialakulása, de feltételezik, hogy a magas vérkoleszterin szint is szerepet játszik a létrejöttében.

A diagnózis felállításához különböző orvosi vizsgálatokat végeznek, mint FLAG vagy fluoreszcens angiográfia, amikor vénás injekcióval festékanyagot juttatnak a szervezetbe és az OCT , azaz optikai koherencia tomográfia, amikor egy speciális fénynyaláb segítségével történik a szemfenék letapogatása,

A szemfenék megbetegedések kezelése

 Konvencionális kezelések és a zöldhályog

Intraocularis, azaz a szem belsejébe juttatott injekció (speciális, szteroid tartalmú gyógyszer). A lézerkezelés célja a kóros érnövekedés elpusztítása. Erre az eljárásra azonban a szemeknek csak néhány százaléka alkalmas. A betegek látásának javítása érdekében a retinasebészek különböző műtéti megoldásokkal próbálkoznak, kevés sikerrel. A látásjavító segédeszközök a látott képet próbálják felnagyítani, de ezeket a készülékeket sem sikerül minden esetben jól alkalmazni.

 Komplementer látásfejlesztés és a zöldhályog

Elsősorban olyan komplementer gyógymódokat alkalmazhatunk, amelyek már tudományos publikációban megjelentek, és nem károsak az egészségre, csak és kimondottan kiegészítő módszerként használtak.

Csak a témában képzett szemész szakorvos-szemtréner irányíthatja ezeket a látásfejlesztéseket.

Nem orvos természetgyógyász csak a szemész-szemtréner szakorvos iránymutatásai szerint végezhet részfeladatokat a kezelésben.

A gyógyhatású készítmények közül a lutein és zeaxantin tartalmú, valamint az A,E,C,B,D vitaminok kúraszerű, váltogatott adagolása, Cink, Szelén, mint ásványi anyagok bevitele, omega zsírsavak, gyógynövények, mint a máriatövismag, ginzeng, kisvirágú füzike stb. javasolt.

A látásvesztés komoly pszichés sérüléssel jár, ezért döntő fontosságú a pszichológiai tréningek, a relaxációs, meditációs technikák alkalmazása.

 Néhány személyes tapasztalat a látásfejlesztés és zöldhályog terén

Nem fér kétség hozzá, hogy a szemorvos társadalom még nem igazán fogadja el a komplementer látásfejlesztést. Hivatalosan az SZTK rendelőkben sajnos még nem javasolnak ilyen terápiákat.

Elsőként kb. tíz éve Budapesten egy nagy hírnevű kórházban engedélyezték, hogy a szemfenék meszesedésben szenvedő betegeknek akupunktúrás kezeléseket végezzek és életmód tanácsot adjak.

Kaptam ott hideget-meleget a szemész kollégáktól, viszont egyre több lett a beteg, aki ezt igénybe vette és le is tudtuk mérni orvosi műszerekkel is az eredményeket.

Sajnos mindez kettő évig működött, mert a társadalombiztosító nem finanszírozta tovább ezt a tevékenységet.

Tapasztalat alapján állítható, hogy vannak bíztató eredmények, de csodák nincsenek. A csodával határos eredményekért viszont sokat kell dolgozni a betegnek, az orvosnak is

 

A szemfenék megbetegedések megelőzése

 Primer prevenció

A betegség okát nem ismerjük, ezért inkább a prevenciónak van fontos szerepe, mely terén az életmód változtatása nagy fontosságú. .

A különböző multivitamin-készítmények mellett ma már többféle, szemre specifikus kombinációjú vitamin is kapható, továbbá elmondható, hogy a természetes zöld és sárga festékanyagot tartalmazó zöldfélék fogyasztásának a vitaminokat kiegészítő jó hatása van.

Továbbá ajánlatos mellőzni a dohányzást, az alkohol fogyasztást és természetesen a koffein túlzott bevitelét is. A drogokra pedig különös tekintettel oda kell figyelni, mert súlyos látáskárosodást okoznak.

 Szekunder prevenció

Ez is nagyon fontos, hiszen ma már funduskamerás vizsgálatokon lehet részt venni, ahol pontosan kinagyítják a szemfeneket, és pontosan lehet látni a kezdődő szemfenék betegségeket.

Ez lehetőséget ad az időben megkezdhető orvosi és látásfejlesztő komplementer kezelésekre, illetve a későbbi látásromlás megfékezésére.

Tekintettel arra, hogy a látásunk napjainkban nagy tehernek van kitéve, mindenkinek kivétel nélkül, de negyven éves kor fölött különösen ajánlott évente, vagy legalább kétévente egy komplex látásszűrésen részt venni.

 Tercier prevenció

Főleg az olyan esetekkel foglakozik, ahol már kialakult a betegség következtében a nagyfokú látásvesztés és a maradék látás megőrzésével kell foglalkozni a komplementer medicina szakemberének. Az orvosi kezeléseket nem szabad abba hagyni. Minden esetben alá kell íratni a beteggel egy nyilatkozatot, hogy igen is az Ő személyes kérésére történik a komplementer látásfejlesztés.A MIcroperimetria, mint látásrehabilitációs eszköz nagy segítséget nyújt ebben a szemészeti rehabilitáció terén.Az eredmények magukért beszélnek,a világirodalmi szemészeti közleményekből is ez olvasható.A betegséget meg gyógyítani természetesen nem lehet, de a fiziológiás módszerrel a látásminőséget javítani lehet.A betegek hamarabb észreveszik a környezetben látható tárgyakat, könnyebben tájékozódnak.

Dr. Ozsváth Mária

+36 20 9805472

alternativszemdr@gmail.com

http://www.alternativszemdr.hu