Szerkesztõségünkbe, de személyesen hozzám is naponta érkezik kérdés, különféle emésztõszervi megbetegedések és emésztõszerveket érintõ mûtétek kapcsán konkrét kérdés, mit ehetek, mikor ehetek és mennyit.

A kérdés indoka:

A kórházban elbocsátáskor mindössze annyit mondtak: ne egyen olyat, amiben zsiradék van és tartózkodjék az alkoholtól, valamint a fûszerektõl.

Általában, a betegek visszakérdeznek, hogy ez alatt konkrétan mi értendõ, a válasz az, hogy tapasztalja ki!!!

A fenti elbocsátó üzenetbõl egy dologgal teljes egészében egyetértek, ez pedig az, hogy mindenkinél a saját tapasztalat a leginkább meghatározó, hisz abban vagyunk egyformák, hogy, mindannyian különbözünk egymástól.

Az alkohollal már egészen más a helyzet.

Vannak esetek, amikor az egy pohárka igen jó minõségû, száraz, vulkanikus talajról származó bornak, a benne levõ biológiailag aktív anyagoknak, kifejezetten gyógyító hatásuk van a lélekre és a testre is.

Nézzük meg ezek után a zsírmentes és fûszermentes javaslat tudományosságát.

Az emberi táplálékok alapjai a következõk:

Forrásuk szerint: növényi és állati eredetû.

Bel tartalmuk alapján:

Víz és szárazanyag.

A száraz anyag további felbontása:

  • szénhidrát, ami lehet egyszerû vagy kettõs cukor, valamint keményítõ
  • fehérje, ami lehet teljes értékû, amikor minden aminósav
  • megtalálható benne, vagy nem teljes értékû zsiradék: ami lehet növényi olaj, ami szobahõmérsékleten folyékony, ezek a telítetlen zsírok, kivétel a pálmazsír.
  • Lehetnek állati zsiradékok, amelyek szoba hõmérsékleten szilárdak, azaz telítettek.
  • Élelmi rost: pektin, lignin, cellulóz /vízben dagadó és nem dagadó forma/ és hemi cellulóz.
  • Zsírban és vízben oldódó vitaminok, makro, mikro, ultra mikro elemek, enzimek, s mintegy több ezer féle úgynevezett biológiailag aktív anyag.

A bel tartalom alapján tehát valamely természetes növényi vagy állati táplálék lehet zsírban szegényebb, vagy gazdagabb, de nem lehet zsír mentes.

A zsiradék szerepe az emberi életben alapvetõen meghatározó. Csak két fõ feladatról beszélnék: energiát ad, s egyes vitaminok csak zsírban oldódnak. Ezek: A,D.E. F, K.

Ezeknek a vitaminoknak a napi életben alapvetõen meghatározó a feladatuk, hiányuk esetében igen súlyos betegségekkel kell számolnunk.

Részletes ismertetésükre nem térek ki.

Tételezzük fel, hogy valaki megtartja, vagy próbálja megtartani a kórházi tanácsot és táplálkozását zsírmentessé teszi!

Nézzük meg, hogyan válaszol a szervezet erre a helyzetre.

Szervezetünk méregtelenítésének központja a máj. A májunk termeli a mintegy 2.5 % száraz anyag tartalmú, közel egy liter, aranysárga színû máj epét, amely az epehólyagban tárolódva közel egy tizedére sûrûsödik be. Ennek oka, a víz és szervetlen sók visszaszívódása.

A sötét zöldes barna epe tartalmaz vizet. Koleszterint, bilirubint, szervetlen sókat.

Az epe feladata, hogy az epehólyagból a patkóbélbe kerülve emulgeálja, víz oldékonnyá tegye a zsírokat.

Feladata továbbá, hogy a többi emésztõ nedvvel együtt a patkóbélben 8,3- as pH alakuljon ki, tehát lúgosító hatású.

Feladat tehát, hogy az epe megtermelõdjék, majd ki is ürüljön.

Ha az epe nem ürül ki, akkor a máj méregtelenítési funkcióibnan zavar áll be. A pangó epe, a megváltozott, elsavasodó PH hatására mikrobiológiai zavar alakulhat ki, s egyes nem kívánatos mikro organizmusok, pl gombák, vagy genny keltõek el szaporodhatnak.

A pangás miatt ödémásodás is kialakul, beszûkül az epe vezetõ, az epehólyag faláról sejtek válhatnak le, s ezek mintegy magját képezhetik az epe homoknak, epe kõnek.

Az egész zavart szenvedett rendszer magával rántja a hasnyálmirigy fejét és heveny, késõbb krónikus hasnyálmirigy gyulladás is kialakulhat.

Látjuk tehát, hogy a zsírmentesnek mondott étrend tudománytalan, szakszerûtlen.

Helyesen úgy hangoznék a javaslat:

Tartózkodjék a nehezen emészthetõ, füstölt, sózott állati zsiradékok mértéktelen fogyasztásától, de naponta minimum háromszor, a mindenkori állapot figyelembe vételével iktasson be étrendjébe növényi olaj keverékeket.

Ezzel elõsegítik a szervezet energia gazdálkodását, a zsírban oldódó vitaminok élet minõség meghatározó mûködését, valamint nagyban elõsegítik a máj folyamatos méregtelenítését is.

Nézzük meg ezután, mi a helyzet a fûszerek tiltásával.

Mi a fûszerek szerepe?

Elõsegítik az emésztõ nedvek elválasztását, ízesebbé, elfogyaszthatóbbá teszik élelmeinket, biztosítják a napi koszt monotonitásának megszûnését, íz és zamat anyagaikkal változatossá teszik étrendünket.

Mikrobiológiai hatásuk közismert. Anti bakteriális, anti virális, anti mikotikus hatásuk közismert, elõsegítik az emberbarát flóra elszaporodását.

Védik a nyálkahártyát, ezzel és a fentiekben említett tulajdonságaikkal segítik az immunrendszer mûködését.

Anti mikotikus hatásuk miatt erjedés gátlónak is nevezik hatásukat.

Enzimeket, szerves savakat, szervalkotó makro mikro elemeket, vitaminokat, illó olajokat, keserû és csípõs anyagokat, glikozidokat, falvonoidokat, szabad gyök fogó anyagokat és számtalan egyéb biológiailag fontos anyagokat tartalmaznak, tehát életfontosságúak.

Miért vonnánk meg ezeket ?

Helyesen szólva tehát a javaslat az lehet: óvakodjék a mértéktelen, igen izgató, túl csípõs, vagy más olyan fûszerektõl, amelyek állapotához még nem alkalmazhatóak, de bölcs mértékletességgel alkalmazza a gyógy és fûszer növények széles skáláját, szakember segítségének bevonásával, mert ezzel egészségi állapota lényegesen javulhat

Óvakodjék a mértéktelen sózástól, de teljes értékû tengeri sót ésszerû mértékben alkalmazzon.

A mindenkori egészségi betegségi állapotának megfelelõ mennyiségeket fogyassza el, ami általában negyede, fele a hétköznapi mennyiségeknek.

Jó lenne betartani, hogy egy étkezésre egészséges ember se fogyasszon többet , mint a két ökle/csuklóredõig mérve /.

Alap elv: fogyasszuk felét, mint amit a szemûnk kíván, de rágjuk meg kétszer annyiszor, mint korábban megszoktuk.

Különösen vonatkozik ez nyelõcsõ, gyomor, patkóbél, epe, máj, hasnyálmirigy, éh és csípõbél, valamint vastagbél mûtétek -beleértve a végbélt is- mûtét utáni állapotokra.

Fontos, hogy az étrendbõl nem hiányozhatnak a nyákká, péppé fõtt kásafélék, elsõsorban zab, rizs, hajdina, köles, s ezekhez tányéronként a frissen darált lenmag.

Javasolt a vegyes zöldséglevesek leve, jó melegen kortyolva, s kiemelten javasolt a vörös káposzta saláta, pici olajjal, pici köménymaggal.

A benne levõ U vitamin az egész emésztõrendszerben elõsegíti a sebek gyógyulását és a mikrobiológiai rendet. Aki nem bírja, annak lassan, óvatosan, de kihagyott nap nélkül, folyamatosan, de fokozatosan emelkedõ mennyiségekkel hozzá kéne szoknia.

Este tilosak a puffasztó, nehéz ételek és 18.oo-19.oo órára illõ a vacsorát befejezni.

Nagyon fontos minden betegség esetében az a mentális elõkép, amelyben a beteg elõre vetíti állapotának napról napra történõ jobbulását Látja, hogy a bátran kitûzött életcél felé naponta közelebb kerül.

Szeretettel Béky László